Nors medaus kainos nesikeičia jau kelerius metus, didėja ir konkurencija, nes medų kopinėti imasi vis nauji bitininkai.

Dėl permainingos vasaros šiųmetis medaus derlius skirtinguose regionuose nevienodas. Vienur bitininkai Iškopė tiek pat kaip pernai medaus kitur - penktadaliu ar net trečdaliu mažiau.

Tačiau vartotojams tai nė motais. Jie ieško mėgstamiausios rūšies - grikių, liepų, vasaros ar pavasarinio medaus.

„Geras medus visada būna susikristalizavęs, nes ilgiau nesikristalizuoja tik akacijų medus, kurio Lietuvoje nėra ir lipčiaus. Taip kad medus visada kristalizuojasi“,– pabrėžė bitininkas Virginijus Kondrotas.

„Daugiausia falsifikatų išeina, kai medus yra skystas, nes tada ar pernykštį atšildei, ar kokį pradedantį rūgti atšildei ar dar kažką padarei. Geras medus turi susikristalizuoti“,– antrino bitininkė Ramunė Cibienė.

Bitininkų tvirtinimu, medaus kaina nesikeičia jau kelerius metus iš eilės. Nors, jų teigimu, turėtų būti keliais eurais didesnė.

„Medus – tai gal vienintelė prekė, kuri nepabrango. Kai pažiūri, kiek kainuoja sausainiai - tešla, miltai -, o kiek medus – kur po lašelį surinktas, suneštas –, tai kaina tikrai ne tokia, kokia turėtų būti“,– lygino R. Cibienė.

„Niekas nevertina bitininkų darbo, nes kainos kyla, o medus kaip buvo apie 20 lt, t. y. 4,5-5 Eur, taip ta kaina ir yra nepakitusi. Nors tai – vos ne savikaina, tai kaip plėstis?“,– klausė V. Kondrotas.

Bitininkai medų pataria pirkti tik iš žinomų bitininkų ir atidžiai rinktis kur pirkti, nesusigundyti maža kaina.

Pasak R. Cibienės, prekybos centruose galima rasti ir kokybiško, ir nekokybiško medaus.

„Pavyzdžiui, atsisluoksniavęs, apačioje susikristalizavęs, o viduje skystas medus ar tiesiog visiškai skystas medus – tokio viduryje žiemos neturėtų būti“,– sakė bitininkė.

Bitininkai pastaruosius kelerius metus sako pastebintys, kad iš mėgėjiškos bitininkystės ji pamažu virsta į verslinę, kai bitininkai medų suka ne malonumui, o pardavimui. Bet esą didieji medų labiau eksportuoja ir mažiesiems bitininkams didelės konkurencijos nesudaro.