Panevėžio darbo biržos direktoriaus pavaduotoja Audronė Biguzienė sako, kad tarp šiemet per 10 mėnesių apskrityje įdarbinto 181 užsieniečio minėti 4 ukrainiečiai yra vieninteliai, besidarbuojantys žemės ūkyje.

Daugiausia mūsų krašto darbdaviai įsivežė vairuotojų – iš viso 78. Antroje vietoje – metalinių konstrukcijų montuotojai, jų įdarbino iš viso 11. Kiti užsieniečiai yra įvairių profesijų atstovai.
Visi šiemet įdarbinti užsieniečiai yra iš Ukrainos ir Baltarusijos. Didžioji jų dauguma, 132, įdarbinti Panevėžio įmonėse.

Ūkininkė ukrainiečių darbu patenkinta

Bene pirmoji Panevėžio apskrityje užsieniečius savo ūkyje įdarbinusi I. Černiūtė teigia, kad ieškoti traktorininkų, kombainininkų ir kitą žemės ūkio techniką valdančių darbininkų Ukrainoje ją paskatino karti patirtis su vietos mechanizatoriais.

Pasak ūkininkės, tarp vietinių buvo sunku rasti atsakingų, nepiktnaudžiaujančių alkoholiu mechanizatorių. Dideliame pašnekovės valdomame augalininkystės ūkyje darbuotojų kaita, ypač per patį darbų įkarštį, sukelia daug sunkumų.

Tad I. Černiūtė ryžosi paieškoti darbininkų savo ūkiui užsienyje. Keturių ukrainiečių įdarbinimas užtruko kelis mėnesius.

Darbdavė užsieniečius apgyvendino savo ūkyje. Kol kas ji džiaugiasi jų atsakingu požiūriu į darbą. Ūkininkė nenorėjo atskleisti, kiek jiems moka.

I. Černiūtė pasakojo, kad ir kiti ūkininkai domisi galimybe įdarbinti savo ūkiuose užsieniečius, tačiau juos gąsdina ilgai trunkančios dokumentų tvarkymo procedūros.

Siunčia į mokymus

Panevėžio darbo biržos direktoriaus pavaduotoja A. Biguzienė nemano, kad darbuotojai iš užsienio yra mūsų darbdavių išsigelbėjimas. Pasak jos, Lietuvoje yra užtektinai bedarbių, kuriuos galima išmokyti tam tikro amato ar specialybių. Panevėžio darbo birža jau kuris laikas ruošia darbuotojus pagal mieste veikiančių didžiųjų įmonių užsakymus. Tiksliau, surenka grupes norinčių jose dirbti asmenų ir siunčia į mokymus.

Daugiausia tai 30–45 metų žmonės, daugėja 50-mečių bei vyresnių. Pasak A. Biguzienės, jauni bedarbiai, ypač turintieji profesijas, išrankesni darbo atžvilgiu, pageidauja didesnio atlyginimo.
Darbo biržos specialistai stebi, kad darbdaviai po truputį šiuo klausimu tampa lankstesni, ieško kompromiso dėl didesnio darbo užmokesčio. Pasak jų, laikai, kai pavyzdžiui, prekybos centrų kasininkėms siūlė minimalų atlyginimą, praėjo.