„Žinome, kad Latvija atsisakė iš visos Lietuvos priimti mėsą. Kol kas kitų apribojimų bent neteko girdėti. Lauksime, kas bus toliau, bet aš turiu vilties, kad apsiribos tas židinys ir ta liga tik tuo vienu kompleksu, ir turbūt iš visos Europos nesulauksime tų sankcijų“, - interviu LRT radijui sakė Virginija Baltraitienė, kuri penktadienį lankosi Ignalinos rajone.

Maru užkrėstų kiaulių rasta visuose Danijos kapitalo „Idavang“ komplekso Ignalinos rajone tvartuose, nors jie buvo ypač gerai saugomi. Komplekse buvo laikoma apie 19 tūkst. kiaulių, visos jos naikinamos.

Lietuvos veterinarijos tarnybai ketvirtadienį paskelbus, jog maras šalyje pirmąkart nustatytas kiaulių komplekse, Latvija iškart uždraudė šviežios kiaulienos importą iš Lietuvos, o prekybos tinklai „Rimi“ ir „Maxima“ jau išima iš prekybos lietuviškos kilmės kiaulieną.

Spėjama, jog mirtinos kiaulėms ligos užkratas iš „Idavang“ kiaulidės netoli Ignalinos jau galėjo patekti į daugiau Lietuvos fermų ir Lenkijos perdirbimo įmones.

Estijos veterinarijos ir maisto priežiūros tarnyba paskelbė, kad dėl naujų afrikinio kiaulių maro (AKM) protrūkių Lietuvos Respublikoje kiaulienos ir jos produkcijos importas yra stabdomas.

Organizacija nurodo, kad išimtis bus padaryta tik produkcijai, gamintai pagal Lietuvos žemės ūkio ministerijos 2005 metų liepos 13 d. nutarimą, nustatantį veterinarinius reikalavimus mėsos laikymui ir prekybai.

Estijos pareigūnai nurodo, kad įvesti importo apribojimai yra laikini ir bus atšaukti, kai tik bus užtikrinta, kad naujų ligos protrūkių nebus, o jau užregistruotų atvejų plitimas sustabdytas.

Lietuvos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, kad ši ištirtų, ar užkratas nebuvo paskleistas tyčia.

Kiaulių maras kiaulėms ketvirtadienį nustatytas ir kaimyninėje Lenkijoje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)