Lazdijų hipodrome jau 17-tąjį kartą surengta šventė prasidėjo tradicinėmis žemės atrakinimo apeigomis.

Lauko šeimininkas, kurį įkūnijo šventės sumanytojas, buvęs Veisiejų žemės ūkio mokyklos vadovas Stasys Saladinskas, nešinas juodos lietuviškos duonos kepalu apėjo arimui numatytą žemės sklypą, o pradėjęs pirmąją vagą sustojo lauko viduryje, priklaupė, užkasė į žemę duonos riekę, persižegnojo ir tik tada tęsė darbą. Pavaišinęs arimo varžybų dalyvius duona ir alumi, jis pakvietė ruoštis darbui.

Tokiu Jurginių ritualu kasmet pradedamos garsiausios Lietuvoje arimo arkliais varžybos į kurias susirenka entuziastai, mylintys arklius ir tebetikintys, jog nevalia užmiršti, kaip žemę dirbo jų tėvai ir seneliai.

Kol artojai raikė žemę plūgais, o teisėjų komisija vertino jų išartų vagų tiesumą ir gylį, hipodrome surengtos žirgų konkūrų varžybos Lazdijų rajono savivaldybės mero ir Lazdijų sporto centro taurėms laimėti.

Neužmiršta ir tradicija pasiūlyti išarti vagą šventės svečiams.

Rinkiminiais metais norinčių tokiu būdu pademonstruoti savo žemdirbišką prigimtį būdavo gerokai daugiau, tačiau ir šį kartą arė ne tik rajono meras Artūras Margelis, bet ir keli Seimo nariai.

Arklo rankenas nulaikė ir Žaliųjų valstiečių frakcijos narė Virginija Vingrienė, nors žiūrovai juokavo tikėjęsi, jog jai būtinai nutiks kaip velioniui prezidentui Algirdui Mykolui Brazauskui, arusiam dar tuomet, kai Pirmosios vagos šventė buvo organizuojama Veisiejuose, ir pargriuvusiam į vagą.

Dvikinkių kategorijoje varžybų nugalėtoju tapo Lazdijų rajono ūkininkas Bernardas Blažauskas. Vienkinkiu arklu tiesiausias vagas išarė Gediminas Čirgelis iš Biržų.

Šiemetėje šventėje būta ir naujovių – artojai pavaišinti šutinta kiaulės galva.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)