„Vakar (ketvirtadienį – ELTA) vykusiame pristatyme Seime pateikėme apibendrintą informaciją, kurioje yra ir situacijos kitose ES šalyse aprašymas, ir konkretūs faktai, ir statistiniai duomenys iš pirminių šaltinių“, – skelbiama Konkurencijos tarybos išplatintame pranešime.

Anot Konkurencijos tarybos pirmininko Šarūno Keserausko, dėl žemų pieno supirkimo kainų šiuo metu kenčia ne tik Lietuvos, bet ir Jungtinės Karalystės, Prancūzijos, Naujosios Zelandijos bei kitų šalių ūkininkai.

„Šiemet jau ne kartą skambėjo kaltinimai Konkurencijos tarybai dėl neva netiriamų pieno perdirbėjų ir (ar) prekybininkų draudžiamų susitarimų. Konkurencijos tarybos tyrimai ir ypač bendrovėms reiškiami kaltinimai yra grindžiami tik konkrečiais įrodymais. Privalome vadovautis aukščiausiais įrodinėjimo standartais, todėl teisinėje valstybėje tik spėlionėmis ir prielaidomis grįsti komentarai dėl galimų draudžiamų susitarimų pieno sektoriuje nėra ir negali būti argumentas pradėti tyrimą“, – pranešime cituojamas Š. Keserauskas.

Galutines pieno rinkos tyrimo išvadas Konkurencijos taryba žada paviešinti artimiausiu metu, tiriant rinką buvo nustatyta, kad 2012-2015 m. žaliavinio pieno supirkimo kainos Lietuvoje iš esmės atitiko pasaulines tendencijas, o 74 proc. visų šalyje veikiančių pieno gamintojų yra pavieniai ūkiai, perdirbėjams pristatantys mažus pieno kiekius, ir dėl to negalintys efektyviai derėtis dėl jo supirkimo kainos. Konkurencijos tarybos teigimu, ūkininkų derybinę galią galėtų padidinti jungimasis į stambesnius kooperatyvus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)