Tvarkingi grioviai – ne tik dėl grožio

„Melioracijos griovius tvarkome ne tiek dėl grožio, kiek dėl naudos“, – šypsosi Saulius Galvonas iš Ukmergės rajono savivaldybės. Ūkininkas papasakoja, kad sutvarkyti 2 km melioracijos griovius buvo būtinybė, mat pradėjo sausėti laukai.

Pašnekovas atsimena, kad apie KPP priemonę „Pelno nesiekiančios investicijos“ sužinojo iš laikraščių, o daugiausiai darbo pareikalavo ne dokumentų pildymas, o griovių tvarkymas: „Reikėjo iškirsti medžius, krūmus ir juos išvežti. Pats griovys buvo pilnas dumblo, jį reikėjo išvalyti. Dabar turime dar penkerius metus šienauti, tad darbo tikrai nemažai“. Pašnekovas pasakoja, kad atlikęs darbus ir informavęs apie tai NMA, netrukus sulaukė tikrintojų: „Griovius išmatavo, įvertino atliktus darbus – viskas buvo padaryta tinkamai.“

Martynas Verikas, ūkininkaujantis Širvintų rajono savivaldybėje, taip pat neslepia, kad melioracijos griovių tvarkymo ėmėsi dėl praktinių priežasčių: „Pavasarį su technika prie laukų privažiuoti buvo labai sunku. Viskas pažliugę. Nuimti derlių taip pat sudėtinga. Po tvarkymo lauko darbus atlikti kur kas lengviau“, – pasakoja M. Verikas.

Nors griovių tvarkymas užtruko beveik visą žiemą, pašnekovas nesigaili, kad ėmėsi šio darbo ir dalyvavo KPP priemonėje: „Aišku, darbo buvo daug, bet kiek išleidau, tiek atgavau“, – sako jis.

Finansuojama iki 100 proc.

Pagal šią priemonę grąžinama iki 100 proc. griovių sutvarkymo išlaidų. Tinkamomis finansuoti išlaidomis gali būti tiek krūmų, augančių ant melioracijos griovio šlaitų, pašalinimo ir sutvarkymo darbai, tiek medžių bei kitos augalijos, augančios ant melioracijos griovio šlaitų, sutvarkymo darbai. Taip pat augalijos išvalymo iš melioracijos griovio dugno ir sutvarkymo darbai bei drenažo žiočių, latakų ir pralaidų išvalymo darbai.

Sužinok naujienas apie paramą pirmas – prisijunk prie NMA „Facebook“ paskyros arba apsilankyk NMA svetainėje.

Užs. Nr. 20141114-01