„Didinsiu bandą. Tačiau tai darysiu praktiškai be investicijų. Nestatysiu naujų pastatų, nepirksiu melžimo robotų, kol kas tiesiog pasiliksiu prieauglį“, – sako Bronius Markauskas. Nors prieš metus šis ūkininkas kalbėjo ketinantis trauktis iš pieno gamybos.

DELFI primena, kad dar rugsėjo pradžioje Lietuvos pieno gamintojų tarybos pirmininkas Jonas Vilionis teigė, kad supirkimo kainomis nepatenkinti ūkininkai yra pasiruošę viskam ir atsisako ūkininkavimo.

J. Vilionis pasakojo, kad žmonės iš nevilties jau parduoda karves.

„Vienas Alytaus rajono ūkininkas 200 karvių likvidavo – visą fermą. Kitas karves lenkai išsiveža. Bus taip, kad nebus lietuviško pieno čia, atsiveš gal, dar geriau taip. Ūkininkai tai nekalti dėl Rusijos embargo. Bankai nelaukia, reikia kreditus grąžinti. Žmonės buvo pasiėmę paskolas programoms įvykdyti, o iš ko atiduoti?“ – dėstė jis.

Rugsėjo viduryje Lietuvos pienininkams Europos Komisija skyrė 12,63 mln. eurų paramos. Lietuva prašė 32 mln. eurų paramos.

Vidutinė superkamo pieno kaina Lietuvoje per metus smuko 23,5 proc., o ūkininkų pajamos už parduotą pieną sausį–liepą buvo apie 30 proc. mažesnės nei prieš metus.


Pieno kainos pastaruoju metu krito visame pasaulyje.

Tai vyko dėl trijų priežasčių: ekonomikos lėtėjimo didžiulėje Kinijos rinkoje, kur pieno paklausa prieš tai augo labai sparčiai; kvotų panaikinimo ES, kas leido didiesiems gamintojams Vokietijoje ir Olandijoje padidinti savo eksporto apimtis; Rusijos embargo produktams iš ES, kuris buvo įvestas kaip atsakas Vakarų sankcijoms.

Tinklalapio produktukainos.lt duomenimis, praėjusią savaitę litras 2,5 proc. riebumo pieno parduotuvėse kainavo 81 euro centą arba 8,99 proc. pigiau nei prieš metus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)