Vilniaus apygardos teismas paskelbė, kad viešoje vietoje be specialaus leidimo serbentais prekiavęs bei policijos pareigūnų reikalavimų nevykdęs ir jiems nepaklusęs Aleksandras K. pagrįstai buvo pripažintas kaltu dėl administracinių teisės pažeidimų. Už tai jam buvo skirta 300 litų bauda.

Teismas pažymėjo, kad tai švelniausia sankcija, kokią pagal įstatymą buvo galima skirti 65 metų vyrui.

Bylos duomenimis nustatyta, kad policijos pareigūnai prie Šeškinės g. esančio prekybos centro pastebėjo vyriškį, kuris prekiavo serbentais. Kai policininkai pardavėjo paprašė pateikti Vilniaus miesto savivaldybės išduotą leidimą, suteikiantį prekiauti viešosiose vietose, Aleksandras K. sukėlė tikrą skandalą – kaip galima bausti vos galą su galu suduriantį pensininką?!

Maža to, serbentais prekiavęs vyras nurodė, kad policininkai jį sulaikė kaip kokį pavojingą nusikaltėlį: „Jie pradėjo mane tempti, uždėjo antrankius“.

„Toks jų elgesys labai papiktino praeivius – be jokios priežasties buvau sužalotas, neturėjau galimybės jiems priešintis, sulaikymo metu man buvo užlaužtos rankos, be jokio įspėjimo panaudota prievarta ir jėga“, – pensininkas teigė, kad pareigūnai jėgą panaudojo prieš asmenį, kuris esą nesipriešino.

Aleksandras K. taip pat pabrėžė, kad policininkai jį iš pradžių taip pat kaltino prekiavus agurkais bei kitomis daržovėmis, tačiau vėliau pažeidimų protokole kažkodėl buvo parašyta tik tiek, jog jis pardavinėjo serbentus.

Nors pensininkas teigė, kad jam inkriminuojamų pažeidimų nepadarė, tačiau jo bylą išnagrinėję teisėjai padarė priešingą išvadą.

Pasak teismo, nustatyta, kad Aleksandras K. prie prekybos centro pardavinėjo serbentus – jam tebuvo likę parduoti apie kilogramą uogų.

Teismas taip pat pažymėjo, kad policijos pareigūnai vienareikšmiškai patvirtino, jog be leidimo viešoje vietoje prekiavęs vyras gana agresyviai reagavo į jų konstatuotą pažeidimą: „Pilietis ne tik garsiai šūkavo, bet ir stumdėsi bei bandė pasišalinti iš įvykio vietos“.

„Kartu su kolega bandėme Aleksandrą K. prikalbinti kartu važiuoti į policijos komisariatą, nes norėjome jam surašyti protokolą, tačiau šis nenorėjo duoti nei asmens dokumento, nei su mumis važiuoti, buvo nusiteikęs agresyviai, – teisme aiškino policininkai. – Kadangi pažeidėjas buvo senyvo amžiaus, nenorėjome jo vesti prievarta, bet jis visaip bandė atkreipti praeivių dėmesį į save, kaip į senyvo amžiaus žmogų, todėl buvome priversti jam uždėti antrankius bei išsikviesti pagalbą“.

Policijos pareigūnai neslėpė, kad pensininką į tarnybinį automobilį įsodino prievarta: „Jis stumdėsi alkūnėmis“.

Anot jų, būtent dėl to pensininkui buvo surašytas protokolas dėl teisėtų policijos pareigūnų reikalavimų nevykdymo.

Kad policininkai su garbaus amžiaus vyru elgėsi pagarbiai, patvirtino ir incidentą matę praeiviai.

„Policininkai gražiai vyriškio prašė eiti su jais parašyti pasiaiškinimą dėl nelegalios prekybos, tačiau jis nenorėjo eiti, šaukė, keikėsi“, – teigė viena įvykio liudytojų.

Už prekybą viešosiose vietose neturint tam specialiaus leidimo numatyta bauda nuo 20 iki 100 Lt, tuo metu už teisėtų pareigūnų reikalavimų nevykdymą gresia sankcija nuo 300 iki 500 Lt arba administracinis areštas nuo 15 iki 30 parų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (396)