Kubiliūnų ūkis – 300 ha dydžio. Čia auginami kviečiai, taip pat auga miežiai, rapsai, pupos ir žirniai. Vienas samdomas darbuotojas dirba visus metus, dar vieną ūkininkai pasamdo, kai reikia nuimti derlių. „Praėjusiais metais ūkis buvo kiek mažesnis – 275 ha, tai bendrai išauginom ir pardavėm 1600 t produkcijos. Šiemet pasinaudojome galimybe gretimai įsigyti papildomai žemės, bet dėl sausros gali būti, kad derlius bus ne ką didesnis nei pernai“, – svarsto R. Kubiliūnas. Anot jo, realizuoti ūkyje išaugintą produkciją nėra sudėtinga – ją supirkti skuba įvairūs šalies supirkėjai.

Su ūkininkavimu Rimantą supažindino tėvai. „Esu visiškas kaimo vaikis. Kaime gimiau, kaime augau, į mano gimtąjį kaimą ir žmona iš miesto gyventi persikėlė. Niekada ir nesinorėjo nuo žemės, gamtos atsitraukti. Visad svajojau būti kombainininku kaip mano tėvukas, amžiną jam atilsį, todėl baigiau ūkininkavimo mokslus“, – pasakoja vyras.

Atgal prie šaknų

Vėliau R. Kubiliūnas, baigęs tarnybą kariuomenėje, ir po užsienį pavažinėjo, tačiau galiausiai nusprendė sugrįžti prie šaknų – tapo jaunuoju ūkininku ir įsitvirtino tėviškėje.

„Labai vertinu Europos Sąjungos (ES) paramą. Pirmąkart jos ir kreipiausi pačioje ūkininkavimo pradžioje. Tada įsigijau pirmąjį traktorių, trąšų barstytuvą. Be finansinės paramos įsibėgėti būtų buvę labai sudėtinga“, – prisimena ūkininkas.

Vėliau R. Kubiliūnas įgyvendino net keturis projektus pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos priemonę „Žemės ūkio valdų modernizavimas“. Paramos lėšomis įsigyta ūkio darbams būtina moderni technika – vienas didelis ir trys mažesni traktoriai, kombainas, padargai ir sėjamoji.

Per visą 2007–2013 m. finansinį laikotarpį šalies ūkiams modernizuoti skirta beveik 480 mln. eurų ES ir valstybės paramos lėšų. Iki š. m. liepos pabaigos išmokėta beveik 460 mln. eurų paramos, o tai sudaro apie 96 proc. skirtos sumos.

Daugiau informacijos – www.nma.lt

Sužinok naujienas apie paramą pirmas – prisijunk
www.facebook.com/nacionalinemokejimoagentura

Užsk. Nr. 2015/07-19