Savaite anksčiau nei įprasta prekybos vietose pasirodžiusios šviežios lietuviškos bulvės yra gerokai brangesnės už atvežtas iš Italijos ar Graikijos, tačiau pirkėjai jas renkasi daug mieliau, sako prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos vadovė Renata Saulytė.

„Lietuviškos bulvės yra labai paklausios. Vos tik joms pasirodžius, jų pardavimai būna tikrai dideli. O kai lietuviškų bulvių pasiūla būna pakankamai didelė, importuotomis beveik nebeprekiaujame“, – teigia R. Saulytė.

Brangiausios lietuviškos šviežios bulvės būna tik jų atsiradus, o vėliau kaina krinta. Pasak R. Saulytės, šiais metais lietuviškų bulvių savikaina beveik nėra pakitusi, tačiau kaina prekybos centruose yra 13 proc. mažesnė nei praeitais pernai.

Šviežių lietuviškų bulvių kaina „Maxima“ ir „Iki“ prekybos centruose kol kas siekia 3,49 Lt. Tuo metu už atvežtines šviežias bulves sumokėti teks iki 3 Lt, o praeitų metų derliaus daržovių kilogramas atsieis 1,2–1,6 Lt.

Pasak LRT.lt pašnekovų, šviežių lietuviškų bulvių kainos pradės mažėti po Joninių, liepos pradžioje, kai daugiau ūkininkų turės pakankamai bulvių, o prekybos tinklai – daugiau tiekėjų.

Prekybos tinklo „Iki“ Viešųjų ryšių departamento vadovas Andrius Petraitis sako, kad įprastai šviežios lietuviškos bulvės pradeda pigti tuomet, kai padidėja nukasamų bulvių kiekis.

„To galima tikėtis liepos viduryje arba šiek tiek anksčiau – kol kas tikslios informacijos neturime, tačiau deramės su bulvių augintojais dėl kainų beveik kasdien“, – teigia A. Petraitis.

Savo ruožtu ūkininkas S. Dambrauskas pažymi, kad kainos, perkant iš ūkininko, jau dabar yra mažesnės: „[Perkant] iš mūsų kiemo kainos ir šiandien nėra didelės, tačiau kol pasiekia pirkėją, pakyla kone dvigubai. Kainos jau dabar po truputėlį krenta, o išsyk po Joninių kainų kritimas bus dar didesnis.“

Ankstyvųjų bulvių derliumi nesidžiaugia

Kėdainių rajone ūkininkaujantis S. Dambrauskas sako, kad šiųmetis ankstyvųjų  bulvių derlius nėra didelis, nes bulves pakando šalnos. Tačiau jis, anot ūkininko, nebus prastesnis negu pernai.

Dideliu ankstyvųjų  bulvių derliumi negalintys pasidžiaugti ūkininkai teigia, kad kaina, kurią už bulves jiems šiandien sumoka prekybininkai, nėra adekvati, mat daug bulvių pražudžiusios šalnos stipriai padidino sąnaudas. 

„Už lietuviškas šviežias bulves ūkininkams šiuo metu mokama per mažai, nes dėl šalnų jie patyrė didelių išlaidų. Ūkininkams teko visais įmanomais būdais saugoti sudygusias bulves, naudoti specialias apipurškimo sistemas, kitus brangius būdus produkcijai išsaugoti. Tačiau tai nepadėjo, labai daug pačių pirmųjų bulvių nušalo“, – apgailestauja Vilkaviškio rajone ūkininkaujanti Alvytė Valuckienė.

Derlius – kaip orai – neprognozuojamas

Ūkininkų teigimu, birželio mėnuo buvo pakankamai palankus bulvėms, mat šioms patinka vėsus oras ir saikingas lietus, tačiau prognozuoti vėlyvųjų  bulvių derliaus ūkininkai nesiryžta.

„Lietingas birželis – bulvių oras: joms reikia daug vandens ir žemos temperatūros. Jei temperatūra didesnė nei 25 laipsniai, bulvė visiškai nebeauga. Vėlyvosios bulvės auga liepos – rugpjūčio mėnesiais. Kai liepą ir rugpjūtį būna labai karšta, net jei ir pakanka lietaus, bulvė neauga. Todėl prognozuoti, koks bus derlius, neįmanoma“, – pasakoja S. Dambrauskas.

Savo ruožtu A. Valuckienė  pažymi, kad drėgnas oras, kai kritulių nėra daug, palankus bulvių ligoms plisti – reikia, kad būtų ne drėgna, o šlapia. Todėl savo auginamas bulves A. Valuckienė planuoja pradėti laistyti.