Parodos „Expo“ ekspozicija po stogu užims 520 kvadratinių metrų. Netrukus išvyks ir paviljone dirbsiantys gidai, kiti darbuotojai. Pasaulinės parodos lankytojus Lietuva žada sudominti savo maisto paveldu.

Pirmiausia, tais produktais, kurie yra Europos Komisijos Saugomų produktų sąraše: žemaitišku kastiniu, „Stakliškių“ midumi, varškės sūriu, skilandžiu, „Daujėnų“ namine duona, taip pat ES tradicinio gaminio ženklu padabintu skilandžiu.

„Vešim „Daujėnų“ naminę duoną... Ji ženklinama europiniu ženklu – pagal kilmę. Vienintelė, pernai pripažinta kaip Europos paveldo, su geografine nuoroda. Tai vienintelė tokia duona Lietuvoje. Ši duona kepama pagal senas tradicijas: rauginama medienos kubiluose, atpjovus kvepia ši duona, manau, kad italams patiks“, – sakė bendrovės „Saimeta“ vadovė Vitalija Stankevičienė.

„Stebinsiu skilandžiais, – sakė ekologinio ūkio savininkė Audronė Žilienė. – Turim labai rimtą sertifikatą, kurį žino visa Europa. Skilandis brandintas, pagal pačią seniausią Lietuvoje technologiją padarytas. Taip močiučių močiutės darydavo.“

Į Milaną keliaus ir jaunų ūkininkų išauginti saulėgrąžų, pupuolių daigeliai, tautinio paveldo „Bernelių užeigos“ valgiai, stambių maisto įmonių gaminiai.

„Svarbiausia – pieno pramonė, kur numatoma ir verslo misiją organizuoti. Po to – mėsos, konditerijos ir gėrimų pramonė. Šioms šakoms planuojame verslo misijas, kad paskatintume eksportą,“ – sakė Žemės ūkio ministerijos Tarptautinio bendradarbiavimo skyriaus vedėja Rimutė Kėkštienė.

Paroda tęsis 184 dienas. Liepos 15-oji bus Lietuvos nacionalinė diena.

Numatoma, kad per pusmetį „Expo“ Milane aplankys 30 milijonų žmonių. Tikimasi, kad ne mažiau kaip milijonas užsuks ir į Lietuvos paviljoną.