„Šiandien, parodos atidarymo dieną, apdovanojame geriausius tautinio paveldo, tradicinius maisto produktus ir šiemet gimusios naujos nominacijos – šauniausio jaunojo maistininko idėjos laureatus – 22 eksponatai apdovanoti aukso medaliais, 23 įteikti parodos diplomai. Šiemet šio prestižinio apdovanojimo siekė 65 Lietuvos maisto perdirbimo įmonės, pateikusios beveik 100 produktų“, – apdovanojimus apibendrino žemės ūkio ministras V. Jukna.

Tarptautinės žemės ūkio ir maisto pramonės parodos „AgroBalt 2012“ eksponatų konkurso tikslas – gerinti žemės ūkio, maisto produktų ir kitokios žemės ūkio produkcijos kokybę, skatinti tradicinių ir regioninių produktų gamybą, didinti žemės ūkio ir maisto produktų konkurencingumą, tausoti aplinką. Konkurso metu varžomasi dėl aukso medalių ir diplomų, kurie suteikiami geriausiems tarptautinės žemės ūkio ir maisto pramonės parodos „AgroBalt 2014“ eksponatams.

Renkant geriausius maisto eksponatus komisija vertino jų sudėtį, maistinę vertę, technologinius ypatumus, juslines savybes, prekinę išvaizdą, gamybos ekologiškumą, vartotojų atsiliepimus ir pan. Panašūs kriterijai galiojo ir renkant šauniausią jaunojo maistininko idėją, tiesa, čia itin svarbi buvo kūrybinė idėja (paprasta, naudinga, įdomu, originalu).

Aukso medalius pelnė Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro (autoriai: Andrius Norvaiša, Jurinta Jočytė, Rytis Adomaitis, vadovė Žydronė Žarskienė) virtos baltosios dešrelės ir VšĮ Kauno kolegijos (autoriai: Meda Nekrošiūtė, Karolina Kuliešiūtė, vadovė Ingrida Kraujutienė) traški duonelė „Trakšt“ su sezamo, linų sėklomis ir saulėgrąžų branduoliais. Pastaroji taip pat pelnė ir diplomą už šalčiu džiovintus moliūgus „Liuks“.

Diplomais apdovanoti jaunųjų iš Klaipėdos turizmo kolegijos, Klaipėdos valstybinės kolegijos, VšĮ Utenos kolegijos sukurti produktai.

Vertinant tautinio paveldo produktus buvo kreipiamas dėmesys, ar gaminimo būdas perduodamas iš kartos į kartą, ar produktai gaminami ne mažiau kaip 100 metų, ar naudojamos senosios technologijos (įrankiai, padargai), ar produktai gaminami išsaugant gaminio unikalias tradicines savybes bei sudėtį, ar produktas šalyje paplitęs ir pan.

Šiemet aukso medalius pelnė UABAlytaus duonos“ proginė duona, UAB ,,Daivida“ už šaltai rūkytą Rokiškio skilandį, IĮ Aldonos Udrienės kaimiškas Jovarų alus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)