Ikiteisminius tyrimus FNTT Šiaulių apskrities skyrius pradėjo, kai atlikus patikrinimus skerdieną realizuojančiose ir mėsos produktus gaminančiose įmonėse buvo užfiksuoti buhalterinės apskaitos pažeidimai.

Pirmasis ikiteisminis tyrimas parodė, kad su verslo liudijimu prekiavęs Akmenės rajono gyventojas A. T. 2007 metais buhalterinėje apskaitoje neužfiksavo daugiau nei 0,5 tonos, o 2008 metais – 301 kg skerdienos pirkimo. Tais pačiais metais A. T. dar pirko 125 kiaules, tačiau buhalterinėje apskaitoje neišsaugojo jokių pirkimą patvirtinančių dokumentų.

Antrojo ikiteisminio tyrimo metu išaiškinta, kad D. P., vykdydamas individualią veiklą 2008 metais, iš ūkininkų supirkdavo kiaules. Už gyvojo svorio kilogramą D. P. ūkininkui sumokėdavo nuo 3 Lt iki 4 Lt. Ūkininkai kiaules superkančiam verslininkui išrašydavo PVM sąskaitas faktūras, o pastarasis už kiaules sumokėdavo grynaisiais pinigais. Vėliau kiaules D. P. paskersdavo ir skerdieną parduodavo turguje prekiaujantiems asmenims, kurie už vieną skerdienos kg mokėdavo jau po 6–7 Lt.

Atlikdami šį ikiteisminį tyrimą FNTT Šiaulių apskrities skyriaus pareigūnai nustatė, kad pagal D. P. vežamų gyvūnų į skerdyklą važtaraščių įrašus apie atvežtų gyvų kiaulių kiekį vienetais, jų gyvą svorį, gautą skerdienos kiekį, 2008 metais D. P. į skerdyklas pristatė 242 kiaules, jų gyvasis svoris sudarė daugiau nei 22 tonas, o skerdienos – 16,8 tonos.

Tyrimo metu įtariamasis nurodė, kad kiaules pirkdavo savo vardu ir parduodavo turguje prekiaujančioms moterims, kurios jam sumokėdavo po 15 Lt už pristatytą vieną kiaulę. Nupirktas gyvas kiaules jis nuveždavo į skerdyklas. Paskerstas kiaules skerdykla pati pristatydavo prekiautojoms į turgavietę, o šios už skerdimo paslaugas pačios sumokėdavo skerdyklos atsakingam asmeniui.
Be to, išaiškinta, kad D. P. teikė ir gyvulių pervežimo paslaugas.

Nustatyta, kad D. P. per metus iš savo veiklos gavo daugiau nei 83 tūkstančius litų pajamų, tačiau nevedė gyventojo individualios veiklos pajamų žurnalo, gautų pajamų nedeklaravo ir jokių mokesčių nemokėjo.

Pasak FNTT Šiaulių apskrities skyriaus viršininko pavaduotojo Dariaus Grubliausko, sėkmingai per porą mėnesių baigti ikiteisminiai tyrimai rodo tendenciją, kad individualią veiklą vykdantys asmenys iš ūkininkų perka kiaules ir skerdieną kaip tarpininkai realizuoja turgavietėse, vengdami apskaitoje parodyti tikrus veiklos mastus ir mokėti mokesčius. FNTT Šiaulių apskrities skyrius atlieka dar 3 panašius ikiteisminius tyrimus.

Baudžiamasis kodeksas numato, kad dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo asmuo baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki ketverių metų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją