Didžioji dalis tenka karklų, auginamų biokurui, plantacijai, tik bėda – vyrai susidūrė su problemomis juos kirsdami.

„Kartu su darbuotojais reabilitacijos centre šiuo metu gyvena 15 vyrų. Tai asmenys, siekiantys atsisakyti alkoholio ir narkotikų priklausomybės. O žmonėms, siekiantiems įveikti priklausomybės ligas, būtina darbo terapija, todėl žemės ūkio veikla ir padeda spręsti šią problemą“, - sakė centro vadovas Andrej Beresniov.

Reabilitacijos centrui priklausančiose žemėse auginama 7 ha karklų. Kituose plotuose vyrai augina javus. Centrui priklausančiu traktoriumi jie patys dirba žemę, sėja javus. Nukultus grūdus kaip pašarą naudoja tvartuose augančioms kiaulėms penėti.

Dalis žemės skirta daržams, ūkiškai besitvarkanti bendruomenė turi ir nemažą stiklinį šiltnamį. „Vieni prisimena anksčiau įgytus žemės ūkio darbų įgūdžius, kitiems tai puiki proga išmokti naujo amato. Pas mus yra nagingų vyrų, kurie nemažai supranta apie techniką, todėl traktoriaus remontas ir priežiūra didelių rūpesčių nekelia. Centro bendruomenė pati save išlaiko, jau nekalbant apie tai, kad darbas yra geriausias vaistas kovojant su priklausomybės ligomis“, - įsitikinęs A. Beresniov, užsimindamas, kad visus ūkio darbus centro darbuotojai atlieka pagal iš anksto sudarytą grafiką.

Pirmuosius karklus Pikelių bendruomenės vyrai pasodino prie septynerius metus, kai dalyvavo privataus fondo organizuotame projekte. Tada reabilitacijos centro patalpose buvo įrengta šildymo sistema, sumontuotas biokurą naudojantis šildymo katilas. Privatus fondas, vykdęs projektą, taip pat aprūpino centro gyventojus karklų sodinukais.

Pirmuosius savo karklus centro gyventojai pradėjo pjauti po penkerių metų. „Pjovėme ir kirtome rankomis ir nebuvo jokių problemų. Po to juos smulkinome ir naudojome katilui kūrenti. Suprantama, kad ši veikla yra labiau namudinė ir neatitinka šiandienio gyvenimo ritmo, tačiau mes neturime kitokios įrangos. Be to, kruopštus rankų darbas – irgi puiki darbo terapija“, - teigė reabilitacijos centro vadovas.

Laikui bėgant vyrai susiduria su vis didesnėmis problemomis pjaudami karklus, nes šių kamienai tapo gana stori. Jie sako, kad neturi technikos jiems nupjauti, o samdyti tam firmą yra sudėtinga. Be to, dėl nedidelio karklų lauko niekas nenori čia važiuoti, atvykusieji, nupjovę ar kitu būdu nuėmę karklus, nori juos ir pasiimti, taip palikdami bendruomenę be nebrangaus kuro.

„Lietuvoje yra nemažai ūkininkų, auginančių karklus, todėl norime paprašyti jų pagalbos. Mūsų vyrai kol kas neranda būdo, kaip nuimti peraugusius karklus. Galbūt yra pusiau mechaninių priemonių, gal galima patiems pasigaminti ar nebrangiai įsigyti?“ - klausia Pikelių gyventojai.