„Situacija su Rusija yra tokia, kad uždaryta visa Europa ir gyvų galvijų ir kiaulių vežimas iš Europos Sąjungos (ES) pardavimui yra sustabdytas. Draudimas mums yra dvigubas. Liepą sukaks metai, kai mes baigėme likviduoti kiaulių marą, o pagal Rusijos veterinarijos įstatymą, metus iš valstybės, kurioje buvo kiaulių maras, gyvos kiaulės neįleidžiamos“, - sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius.

Tačiau kai draudimas vežti gyvas kiaules į Rusiją dėl kiaulių maro pasibaigs, liks apribojimas visai ES dėl pernai Vokietijoje, Nyderlanduose, Belgijoje, Jungtinėje Karalystėje ir Prancūzijoje kilusio Šmalenbergo viruso. Kada šis draudimas pasibaigs – nenumatyta.

„Labai sunku prognozuoti kada draudimas pasibaigs, kadangi paskutinis laiškas iš Rusijos veterinarijos vadovo buvo griežtas ir teigta, kad kol kas nenumatoma atidaryti (sienų gyvų kiaulių importui – DELFI). Todėl man labai sunku prognozuoti“, - dėsto J. Milius.

„Mūsų lūkesčiai, kada į Rusiją bus leista eksportuoti gyvas kiaules, turėtų turėti pagrindą, bet šiuo metu mes tokio pagrindo neturime. O ir Lietuvos maisto ir veterinarijos tarnyba šiuo metu nieko padaryti negali, nes ši problema yra sprendžiama ES ir Rusijos lygmeniu“, - antrina Lietuvos kiaulių augintojų asociacijos viceprezidentas Algirdas Vaškelis.

Šiuo metu Lietuva eksportuoja apie 20 proc. gyvų užauginamų kiaulių į Latviją ir Lenkiją.

Gauna 40 proc. mažiau pajamų

„Jeigu skaičiuoti vien pardavimo kainomis, Lietuvos verslininkai patiria nuostolių: Lietuvoje gyvos kiaulienos kilogramo kaina, kaip ir Latvijoje bei Lenkijoje, yra apie 1,32 eurų (4,46 lito), Rusijoje - 2,2 eurų (7,6 lito), tai skirtumas vis tik yra”, - skaičiuoja A. Vaškelis.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba teigia, kad kai tik draudimas bus panaikinta, tiek tarnyba, tiek verslas bus pasirengęs eksportui.

„Mes esame pasirengę, mūsų verslininkai taip pat pasirengę ir sutartis turi, tik laukia sprendimo, - sako J. Milius. - Aišku, aš norėčiau, kad lietuviška produkcija liktų Lietuvoje, be to, eksportuojant kyla ir labai didelė rizika dėl užkrečiamųjų ligų.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)