Tai paskelbta Danijos kapitalo „Idavang“ komplekse atpikus afrikinį kiaulių marą.

Ignalinos rajonas - jau septintas Lietuvoje, kuriame galioja ypatinga padėtis. Vyriausybės ekstremalių situacijų komisija pirmadienį turėtų spręsti, ar tokią situaciją paskelbti visoje šalyje.

Sprendimą priėmė penktadienį posėdžiavo Ignalinos savivaldybės ekstremalių situacijų valdymo komisija.

Pasak pranešimo, nustatyta grėsmės zona - 3 kilometrai, apsaugos zona - 10 km.

„Ignalinos rajone paskelbta ekstremali situacija. Visą informaciją perduosime Vidaus reikalų ministerijai ir pirmadienį spręsime, ar tokią pat situaciją paskelbti visoje valstybėje“, - portalui lrytas.lt sakė žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

Pasak jos, svarbiausia dabar - sunaikinti maro židinį „Idavang“ Danijos kapitalo kiaulių komplekse.

Jos teigimu, ministerija įsipareigojo Ignalinos rajone kiaules auginančius žmones kuo aiškiau informuoti apie tai, ko jie gali tikėtis, paskerdę kiaules.

„Kalbama ne tik apie kompensacijas, bet ir apie tai, kokios paramos jie gali tikėtis, jei imsis kitos žemės ūkio veiklos - augins kitokius gyvulius. Ignalinos rajone tų kiaulių nėra daug, apie 700. Kol kas dar nėra įpareigojimo visiems skersti kiaules, bet 10 km spinduliu aplink maro zoną esančiuose kiaulių ūkiuose imami gyvulių kraujo mėginiai tyrimams dėl maro užkrato“, - sakė ministrė.

Jos teigimu, „Idavang“ komplekse kiaulės jau likviduojamos.

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, kiaulių komplekse buvo laikoma 19,4 tūkst. kiaulių, iš kurių 10,2 tūkst. – paršeliai iki 3 mėnesių, 7,6 tūkst. - kiaulės nuo 3 iki 8 mėnesių, 1,4 tūkst. - paršavedės.

„Idavang” generalinio direktoriaus Sauliaus Leonavičiaus teigimu, bendrovė atlieka savarankišką vidaus tyrimą.

Lietuvoje, netoli sienos su Baltarusija, šiemet sausio pabaigoje buvo aptikti nuo afrikinio kiaulių maro kritę šernai. Tuomet šešiuose Lietuvos rajonuose ekstremali situacija dėl užkrato įvesta sausio pabaigoje. Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos sprendimu, ypatingas statusas galios iki 2015 metų sausio 24 dienos.

Ekstremali situacija iki šiol galiojo Alytaus mieste ir rajone, Lazdijų, Varėnos ir Šalčininkų rajonuose ir Druskininkuose.

Afrikinis kiaulių maras yra mirtina šernams ir kiaulėms virusinė liga.

Tirs prokurorai

 Generalinė prokuratūra gavo prašymą ištirti, ar Danijos kapitalo „Idavang“ kompleksas Ignalinos rajone afrikiniu kiaulių maru galėjo būti užkrėstas tyčia.

„Šiuo metu sprendžiama, ar jį priimti nagrinėti ir jei taip, kuriam prokurorui pavesti tyrimą“, - BNS sakė Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Rita Stundienė. Anot jos, raštas gautas ketvirtadienį.

Maru užkrėstų kiaulių rasta visuose „Idavang“ komplekso Ignalinos rajone tvartuose, nors jie buvo ypač gerai saugomi. Veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius teigė, jog įtarimų kelia faktas, kad sergančių kiaulių rasta po kelias kiekviename tvarte, nors įmonės darbuotojai laikėsi visų saugos ir higienos reikalavimų.

„Idavang“ taip pat atlieka vidinį tyrimą. Komplekse buvo laikoma apie 19 tūkst. kiaulių, visos jos naikinamos.

Kadangi iš „Idavang“ fermos buvo tiekiama ne tik mėsa, bet ir paršeliai, siekiama atsekti, į kuriuos Lietuvos kiaulių kompleksus ar skerdyklas jie galėjo patekti.

Prašys ES pagalbos

Lietuvoje plintant afrikiniam kiaulių marui, Vyriausybė telks jėgas ir kartu su Latvija, Estija ir Lenkija prašys Europos Sąjungos (ES) pagalbos. Kitą trečiadienį Vilniuje planuojamas 4 šalių šalių žemės ūkio ministrų ir veterinarijos tarnybos vadovų susitikimas.

Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė BNS teigė, jog maro plitimas rodo, jog situacija yra rimta. Pasak jos, antros užkrato bangos Lietuva gali sulaukti rudenį, kai šernai iš Baltarusijos kukurūzų laukų sugrįš į Lietuvos miškus.

„Idavang“ Lietuvoje priklauso 11 kiaulių auginimo kompleksų, įmonė neskelbia galimų nuostolių. Užkrėstame komplekse laikyta kiaulių banda buvo apdrausta.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (108)