Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pranešė, kad abiejuose ūkiuose iš viso trys kiaulės užsikrėtė afrikiniu kiaulių maru. Lietuvoje iki šiol užfiksuoti iš viso septyni šernams ir kiaulėms mirtino viruso židiniai.

„Nauji afrikinio kiaulių maro židiniai neišėjo už anksčiau nustatytos apsaugos zonos ribų, todėl ji nebus plečiama. Atsižvelgiant į viruso plitimą, rekomenduosime gyventojams ir dešimties kilometrų spinduliu paskersti kiaules, kol jos yra sveikos, ir sunaudoti jų mėsą maistui“-, - BNS sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius.

Ceikinų seniūnijoje esantis vienkiemis yra 15 kilometrų, o Dūkšto seniūnijos vienkiemis - 24 kilometrų atstumu nuo „Idavang“ fermos, kurioje liepos pabaigoje dėl mirtino viruso teko sunaikinti apie 19 tūkst. kiaulių.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, 3 kilometrų spinduliu nuo naujų viruso židinių iš viso yra 17 kiaulių laikytojų, kurie augina 44 kiaules. Dešimties kilometrų zonose yra 85 kiaulių laikytojai, auginantys 235 kiaules.

Ūkiams, patenkantiems į 3 kilometrų apsaugos zonas aplink naujus židinius, bus rekomenduojama savo auginamus gyvulius paskersti. Be to, bus tiriamos visos kiaulės dešimties kilometrų apsaugos zonose.
Lietuvoje trys afrikinio kiaulių maro atvejai buvo nustatyti šernams ir keturi kiaulėms, vienas iš jų - gerai saugotame „Idavang“ Rupinskų komplekse.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)