Verslininkai pastebi, kad keičiasi klientų norai – žmonės vis dažniau pageidauja aktyvaus poilsio.

290 tūkstančių per metus – tiek poilsiautojų Lietuvos kaimo turizmo sodybos sulaukė prieš krizę. 2009-iais drastiškai sumažėję srautai, pasak verslininkų, dabar po truputį vėl auga.

„Pernai augimas buvo apie 8 proc., toks tempas yra išlaikomas jau 2–3 metus iš eilės. Šiais metais jau galbūt pagal prognozes turėtume pasiekti priešsunkmetinį laikotarpį“, – mano Lietuvos kaimo turizmo sodybų asociacijos prezidentas Linas Žabaliūnas.

Poilsį prie ežero ar upės siūlo daugiau kaip 600 sodybų. Apie 90 procentų jų klientų – lietuviai, tačiau vis daugiau ilsėtis į Lietuvos kaimą atvyksta ir žmonių iš Lenkijos, Rusijos, Vokietijos ar Latvijos. Verslininkai pastebi, kad dabar žmonės pageidauja daugiau pažintinių ekskursijų, prasmingesnio laisvalaikio ar ko nors išmokti, panašiai, kaip Lenkijoje.

„Mes propaguojame atostogas kaime. Tik dalis sodybų – agroturizmo sodybos. Lenkijoje, jeigu jie kalba apie kaimo turizmą, daugiausiai kalba apie agroturizmą – kada tu atvažiuoji pas ūkininką, kuris užsiima žemės ūkio gamyba, yra gyvulių, ūkis ir tu ten gali gyventi ūkyje“, – pasakoja L. Žabaliūnas.

Žiemą daugelis sodybų paprasčiausiai užsidaro. Veikiančias, esant gerai žiemai, vis dažniau renkasi slidinėtojai.

O štai Kaliningrado srityje kaimo turizmas tik žengia pirmuosius žingsnius.

„Žiemą dažniausiai čia atvyksta savaitgaliais, o nuo balandžio, kai prasideda intensyvi žvejyba, bunda gamta ir geras oras, žmones priimame kone kasdien“, – tvirtina kaimo turizmo sodybos atstovas Genadijus Kostrica.

Milijoną dolerių į kaimo turizmo sodybą investavęs verslininkas sako nežinąs, kada jis atsipirks, nes turistų kol kas nėra daug.

„Norint, kad į šitą kraštą gausiai važiuotų rusai iš Maskvos, Sankt Peterburgo ar Uralo srities, valdžia turėtų dar nemažai padirbėti. Pirmiausia sumažinti transporto išlaidas, kad kelionė būtų pigesnė“, – teigia verslininkas Antonas Postavnojus.

Negausiais svečiais čia bandoma rūpintis taip pat gerai, kaip ir kaimo turizmo tradicijas turinčioje Lietuvoje. Pvz., dėl pieno čia laikomos ožkos. O netoliese įkurtame ponių kieme – jodinėjimo pramoga. Para sodyboje žmogui čia kainuoja iki 40 eurų.

Lietuvos kaime poilsis kur kas pigesnis, para kainuoja nuo 30 iki 50 litų.