Praėjusį rudenį Sandra Kuprevičiūtė kartu su gyvenimo draugu įkūrė mažąją bendriją „Sulčių fabrikas“, šiuo metu spaudžiančią kelis tūkstančius buteliukų morkų ir obuolių sulčių.

Į nuosavą verslą nėrusi jauna moteris DELFI pasakojo, kad sėkmingą darbą Vilniuje iškeisti į gyvenimą Kėdainių rajone ir nuosavą verslą paskatino tėtis bei mintis, kad vieną dieną teks perimti jo augalininkystės ūkį.

„Visus tuos metus dirbdama Vilniuje tikrai žinojau, kad vieną dieną grįšiu čia tęsti šeimos verslo. Tai buvo tik laiko klausimas, o imtis kažko naujo ir norimo nėra geresnio laiko nei dabar. Taigi ryžomės“, - pasakojo Sandra.

Šiuo metu merginos tėvai valdo vieną didžiausių šalyje 140 ha augalininkystės ūkių, kuriame daugiausiai auga morkos.

Lygiai prieš metus į Kėdainius persikėlusi pora pusę metų dirbo ūkyje ir vis galvojo, ką galėtų veikti toliau.

„Auginant morkas lieka nemažai vadinamosios nestandartinės produkcijos, kurios kokybė yra gera, bet, pavyzdžiui, morka nėra tiesi, nors savo skoninėmis ir maistinėmis savybės yra lygiai tokia pat gera kaip ir standartinė. Tokios morkos dažniausiai iškeliauja perdirbimui. Tėtis visuomet sakydavo, galvokite, ką galite daryti papildomai. Pagalvojau, kodėl nebūtų galima spausti morkų sulčių. Rinkoje sulčių yra labai daug: ir gaminamų iš koncentrato, ir sulčių gėrimų, ir nektarų. Mes nusprendėme pasiūlyti spaustas, o ne iš koncentrato gaminamas sultis“, - prisiminė mergina.

Pradedantys verslininkai pasidarė rinkos analizę: apklausę didžiuosius prekybos tinklus ir viešojo maitinimo įstaigas pamatė, kad sultys juos domintų.

„Pavyzdžiui, vienas Anglijos prekybos tinklas mums pasakė, kad juos domintų iki 500 tūkst. buteliukų per mėnesį. Šiuo metu, deja, tokių kiekių tikrai negalime pasiūlyti, bet su planuojama pirkti įranga mūsų pajėgumai siektų iki 100 tūkst. buteliukų per mėnesį“, - pavyzdį pateikė pašnekovė.

Šiuo metu „Sulčių fabriko“ sultys parduodamos viename specializuotame tinkle, mažose specializuotose parduotuvėse Vilniuje ir Kaune bei tiesiogiai, pavyzdžiui, Kaziuko mugėje.

Taip pat, pasak Sandros, derinama sulčių tiekimo sutartis su vienu iš didžiųjų prekybos tinklų.

Ką daryti su šviesiai žaliu skysčiu?

Iš pradžių planavę spausti tik morkų sultis vėliau apsisprendė jas maišyti su obuoliais, nes susidūrė su netikėtu iššūkiu.

„Susidūrę su realiu idėjos įgyvendinimu, pamatėme, jog pagaminti ne tik skanų, sveiką, bet ir estetiškai patrauklų produktą nėra taip paprasta. Parduodamos morkų sultys dažniausiai yra išgaunamos kaitinant morkas ir po to iš jų spaudžiant sultis. Taip nesusidaro vadinamasis sulčių debesuotumas, kuris ir buvo didžiausia problema, kai tirščiai nusėda apačioje, o žalias, labai nepatrauklus skystis lieka viršuje. Morkų pH yra neutralus, todėl ieškojome būdų, kaip natūraliai jas parūgštinti, kad jų galiojimo laikas būtų ilgesnis ir išvaizda nesikeistų. Taip buvo nuspręsta kartu spausti ir obuolių sultis“, - pasako pašnekovė.

Pasak jos, technologinių sprendimo būdų kartu su Babtų instituto mokslininkais ieškojome keletą mėnesių

Rugpjūtį verslininkai planuoja pasistatyti nuosavą spaudyklą, kurioje kartu su savininkais dirbtų dar trys žmonės.

„Surasti patikimus, kompetentingus ir atsakingus darbuotojus tikrai bus iššūkis, todėl jau dabar klausinėjame ir ieškome žmonių“, - kalbėjo pašnekovė.

Ji sakė nesusidūrusi su jokiomis biurokratinėmis problemomis kurdama mažąją bendriją.

Taip pat rudenį norima vartotojams pasiūlyti ir dvi naujas sulčių rūšis: morkų ir šaltalankių bei morkų ir juodųjų serbentų.

„Jeigu tai būtų ne tėčio morkos, taip ryžtingai nebūtume ėmęsi sulčių spaudimo verslo, nes norint, kad sultys būtų ne tik sveikos, bet ir skanios nededant į jas papildomai cukraus, žaliava turi būti saldi ir skani“, - pripažino Sandra.

Reikia tikrai sunkiai dirbti

Sandra pripažįsta, kad per tuos metus, kai persikėlė iš Vilniaus į Kėdainius, gyvenimas apsivertė aukštyn kojomis.

„Gyvenimas pasikeitė kardinaliai, žodis atsakomybė įgavo kitą prasmę, nuosavame versle tu su ja eini miegoti ir keliesi kiekvieną dieną. Tačiau sveikas stresas, dinamiškumas ir nuolatinė kūryba man labiausiai patinka ir teikia tikrai didelį malonumą. Mačiau savo tėvų pavyzdį, kai po eilinės darbo dienos vos pareidavo namo, tačiau šiandien jų ūkis - vienas moderniausių daržovių ūkių Lietuvoje. Iš tiesų, norint sėkmingai vystyti bet kokią veiklą reikia įdėti nemažai darbo, tačiau svarbu nepamiršti ir „kaifuoti" nuo savo veiklos. Šiandien „kaifuoja" visa mūsų šeima", - juokiasi pašnekovė.

Ji pripažįsta, kad pradėjus nuosavą verslą gyvenimas nebetampa toks nerūpestingas.

„Nebeliko šiokiadienių ar savaitgalių, šiuo metu viską matuojame įgyvendintais uždaviniais, kurie labiau priartina prie užsibrėžto tikslo“, - sakė Sandra.

Pašnekovės žodžiais, po dvejų-trejų metų sunkaus darbo bus galima įvertinti jo rezultatus ir pamatyti, ar gaminamas produktas atrado savo vietą rinkoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (289)