Pasak grybų supirkėjų, sausa ir karšta vasara nebuvo palanki šių metų grybų derliui, todėl pirmųjų gausesnių radinių dar teks palaukti. Visgi didmeninius grybų ir uogų supirkėjus gelbsti iš Baltarusijos ir Ukrainos įvežamos miško gėrybės.

Savaitgalį apsilankius pagrindiniuose sostinės turguose prekystaliai grybų gausa taip pat nepasižymėjo, kur ne kur buvo galima rasti voveraičių, kurių kaina svyruoja nuo 2,5 – 3 eurų už litrą.

Prekybininkų teigimu, šiuo metu prekiaujama tuo, ką galima rasti miškuose, o miškai kol kas tušti.

„Kur gi bus tų grybų, toks sausas ir karštas oras buvo... Nors palijus, gal ir sulauksime baravykų“, - sakė viena pardavėjų.

Švenčionių rajone grybus superkančios įmonės „Girios“ vadovas Modestas Masevičius pasakoja, kad šie metai bent jau kol kas uogų ir grybų supirkėjams yra vieni prasčiausių.

„Kol kas superkame voveraites, tačiau ir jų labai mažai, o kitų grybų Aukštaitijos regione kaip ir nelabai yra. Panašiai yra visoje Lietuvoje, manyčiau, tai lemia nepalankios grybams oro sąlygos“, - kalbėjo jis.

Negausiai randamos voveraitės šįmet supirkinėjamos po 5 eurus už kilogramą, pernai, kai grybų derlius taip pat buvo negausus, supirkimo kainos svyravo nuo 3,5 iki 6 eurų už kilogramą.

Spalio ir lapkričio mėnesiais, kai voveraičių randama dar mažiau, kaina pakyla ir iki 9 eurų. Kasmet grybų kainų svyravimas labiausiai priklauso nuo miškuose randamų grybų kiekio.

Taigi, ko galima tikėtis iš likusio grybų sezono? Prekybininkai ir supirkėjai sutaria: jei bus lietaus bus ir grybų.

Šiemet mažai kas viliasi sulaukti baravykų, tačiau tikimasi gausesnio voveraičių derliaus ir pagaliau pasirodysiančių kitų Lietuvos miškuose aptinkamų rudeninių grybų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (206)