Pernai lietuviškų voveraičių derliui metai buvo nepalankūs, šiemet dar blogesni – sausra ir vasaros karščiai neleido susiformuoti grybienai. Tačiau ruduo, pasak verslininkų, džiugina.

Grybų perdirbėjus vasarą gelbėjo voveraitės iš Uralo, dabar įmonėse karaliauja voveraitės iš Sibiro – Vladimiro, Oriolo, taip pat iš Nyžnyj Novgorodo regiono. Jų supirkimo kaina ten stipriai krito.

„Dabar atsirado daugiau grybų. Per daug – rinka nepajėgi jų paimti. Kaina labai mažėja, ko Lietuvos grybautojai nelabai supranta: Lietuvoje voveraičių mažėja, ir kaina mažėja“, – sako UAB „Tandemus“ komercijos direktorius Vidmantas Budrikis.

Pasak Lietuvos grybų ir uogų perdirbėjų, didžiausia voveraičių vartotoja Vokietija šiek tiek riboja savo poreikius – jų perka mažiau. Lietuvoje šaldytų ir džiovintų baravykų laukia Italija ir Šveicarija. Verslininkai teigia, kad grybų rinkos jose dirbantiems verslininkams puikiai žinomos.

„Rinkos padalintos, mes dirbam su atskirais klientais, bet, jei atsiranda kokia niša, ji būna iš karto užpildoma. Šiais metais, lyginant su praeitais, didelės konkurencijos nejuntam. Kainos yra panašios“, – rinkos situaciją apibūdina Lietuvos miško grybų ir uogų verslininkų asociacijos prezidentas Virginijus Varanavičius.

Šiemet nedžiugina ir miško uogų derlius – mėlynių beveik nebuvo, bruknių miškuose taip pat nedaug. Šią savaitę prasidės spanguoliavimo sezonas – šių uogų tikimasi šiek tiek daugiau, nei pernai.