Primelžia 9000 kg pieno

ŽŪB „Draugystė“ skaičiuoja 24-uosius veiklos metus. Kaip pasakoja J. Jarašūnas, puoselėjamas mišrus ūkis. Gyvulininkystėje pagrindinė veiklos sritis – pieno gamyba. Tačiau auginami ir mėsiniai galvijai, taip pat bendrovė užsiima augalininkyste: augina grūdus ir rapsus, pati ruošia pašarus auginamiems gyvuliams.

ŽŪB „Draugystė“ valdo 1905 ha žemės, iš kurių 1771 ha nuomojasi iš žemės savininkų. Ūkyje laikoma daugiau nei 1 tūkst. gyvulių. Iš jų 478 – melžiamos karvės, dar 185 – mėsiniai Šarolė veislės galvijai.

Bendrovė visoje šalyje garsėja vienais didžiausių primilžių. „Iš vienos karvės per metus primelžiama apie 9 tūkst. kilogramų pieno. Gyvulininkystės produktyvumo ir kokybės rodikliai priklauso nuo pašarų gamybinės bazės. Pašarų kokybę nulemia apsirūpinimas šiuolaikine technika, gebėjimas savalaikiai ir su minimaliais nuostoliais išauginti ir nuimti derlių. Taip pat į pašarų racioną įtraukiami ir perkami papildai: melasa, mineraliniai pašarai, sojos rupiniai ir pan.“, – aiškina J. Jarašūnas.

Iššūkis – pieno supirkimo kaina

Bendrovėje pagaminta produkcija yra parduodama perdirbėjams – palankiausias kainas siūlančioms įmonėms.

J. Jarašūnas džiaugiasi bendrovės veiklos rezultatais, suburtu darbščiu kolektyvu. Šiuo metu įmonėje dirba 75 darbuotojai. Vis dėlto esama ir neraminančių iššūkių. „Pagrindinis iššūkis – nepastovi pieno kaina, kuri pastaruoju metu vis krinta. Praėjusiais metais gelbėjo tiesioginė Europos Sąjungos (ES) parama pieno gamintojams. Šį pusmetį pieno gamyba, esant dabartinėms pieno supirkimo kainoms, yra nuostolinga“, – tvirtina ūkininkas.

Žemos dabartinės pieno supirkimo kainos yra viena iš priežasčių, dėl kurių ūkio plėtra kol kas nenumatoma. „Pasibaigus pieno supirkimo kvotoms stebėsime rinką. Jeigu pieno supirkimo kainos atsistatys, planuojama pagerinti gyvulių laikymo sąlygas ir pastatyti naują karvidžių kompleksą melžiamoms karvėms laikyti“, – sako J. Jarašūnas.

ES paramos nauda

ŽŪB „Draugystė“ viena pirmųjų Lietuvoje pradėjo naudotis ES ir valstyės žemės ūkiui teikiama finansine parama. Siekiant modernizuoti techniką, pirmoji paraiška paramai gauti buvo pateikta dar 2001-aisiais pagal SAPARD kryptį „Investicijos į pirminę žemės ūkio gamybą“.

Paramos pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programą bendrovė kreipėsi pagal dvi priemonės „Žemės ūkio valdų modernizavimas“ veiklos sritis: pirmąją veiklos sritį „Nitratų direktyvos reikalavimų ir naujų privalomų Bendrijos standartų įgyvendinimas“ ir antrąją veiklos sritį „Žemės ūkio produktų gamyba ir (arba) paslaugų žemės ūkiui teikimas“.

Į projektų įgyvendinimą bendrovė iš viso investavo daugiau kaip 3 mln. litų. 40 proc. sumos padengta paramos lėšomis. Bendrovė įsigijo reikiamą techniką: sėjamąją, kelis traktorius, purkštuvą, frontalinį krautuvą, srutovežį, srutų paskleidimo įrangą, guminę dangą melžimo aikštelei, pakeliamas langų užuolaidas fermai, automobilines svarstykles, porą dirvos skutikų, trąšų barstomąją, taip pat pasistatė du grūdų sandėliavimo bokštus.

„Paramą vertiname labai teigiamai. Jeigu modernizuoti ūkį ir įsigyti šią techniką būtų tekę vien nuosavomis lėšomis, tai būtų užtrukę gerokai ilgiau. Įgyvendinti projektai nebuvo paprastos pakeitimo investicijos – įsigyta technika ir įranga išplėtė bendrovės gamybos pajėgumus, racionalizavo technologinius procesus, pagerėjo gyvulių laikymo sąlygos ir mikroklimatas. Kitas svarbus šių projektų rezultatas – įgyvendinti Nitratų direktyvos reikalavimai“, – pažymi J. Jarašūnas.

Norėdama modernizuoti gamybos bazę, ŽŪB „Draugystė“ kreipėsi paramos ir pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos priemonės „Investicijos į materialųjį turtą“ veiklos sritį „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“.

Daugiau informacijos – www.nma.lt
Sužinok naujienas apie paramą pirmas – prisijunk
www.facebook.com/nacionalinemokejimoagentura

Užks. Nr.2015/07/28