Gegužė – avių kirpimo metas

 (1)
Lietuvoje auginamos avys kerpamos du kartus per metus – gegužės ir spalio pradžioje, kada užauga ne trumpesnė kaip 5 cm ilgumo vilna. Kai kurie avių augintojai dar kerpa ir trečiąkart – gruodžio pabaigoje, tokia vilna vadinama kalėdine.
© DELFI (E.Digrytės nuotr.)

Pirmamečiai jaunikliai kerpami rugpjūčio pabaigoje, o parduodamų mėsai avių vilna turi būti ne trumpesnė kaip 3,5 cm, todėl jos kerpamos maždaug prieš du mėnesius iki realizavimo. Šiuo metu jau kasdien avys porai valandų išvaromos iš tvarto ir pamažu pratinamos prie ganyklos žolės. Tuo laiku jų vilna „bręsta“, iš odos išsiskiria daugiau riebalinio prakaito, plaukai pasidaro daug elastingesni, minkštesni. Tokią „subrendusią“ vilną lengviau nukirpti.

Avys kerpamos atšilus orams. Prieš kirpimą 12–14 val. negirdomos ir nešeriamos. Patogiausia kirpti apšviestoje patalpoje ant obliuotų lentų stalo. Jis turi būti tokio aukštumo ir ilgumo, kad kerpantysis iš visų pusių galėtų pasiekti avį.

Tačiau dažniausiai avys kerpamos ant grindų, paklojus storą šiaudų sluoksnį ir uždengus standžiu audiniu arba klijuote. Avis pradedama kirpti nuo krūtinės, pilvo, šonų, šlaunų iki nugaros vidurio, tada apverčiama per kojas, o avinai – per nugarą (kad nesusisuktų žarnos), ir nukerpama likusi vilna. Kirpimo metu negalima įtempti odos, o tik pamažu išlyginti, žirkles reikia laikyti kiek galima arčiau odos, tada daug lygiau nukerpama visa vilna.

Kiekvieną nukirptą avį reikia gerai apžiūrėti: visus įdrėskimus, įkirpimus patepti 5 proc. kreolinu. Nukirptos avys labai jautrios temperatūros svyravimams. Ypač jas reikia saugoti nuo lietaus, kad nepersišaldytų. Avys jautrios ir dideliems karščiams, todėl 10 dienų po kirpimo vidurdienį jas reikia suleisti į tvartą.

Nukirptą vilną reikia surūšiuoti. Švariausią sudėti į atskirą pintinę ir pakabinti sausoje, gerai vėdinamoje patalpoje. Nuo galvos ir kojų nukirptą nešvarią vilną reikia užpilti šaltu vandeniu, palaikyti keletą valandų, išskalauti ir išdžiovinti. Jeigu ūkyje yra ir šiurkščiavilnių, ir švelniavilnių avių, iš pradžių kerpamos pastorosios. Greičiausiai ir kokybiškai avys nukerpamos elektrinėmis mašinėlėmis.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
 
Naujienų prenumerata

Kaimo naujienos

Ūkininkai nori įdarbinti užsieniečius, bet šie turi reikalavimų algoms (69)

Šiemet šalyje leista įsidarbinti per 18 tūkst. užsieniečių iš trečiųjų šalių, tačiau tik vienas kitas jų pluša žemės ūkyje, rašo „Valstiečių laikraštis“.

Pieno gamintojai vėl skambina pavojaus varpais (11)

Grupė Lietuvos pieno gamintojų asociacijos narių (LPGA) sausio 21-22 d. ketina dalyvauti Briuselyje rengiamoje Europos pieno tarybos (EPT) protesto akcijoje dėl EK sprendimo parduoti intervencinius pieno miltelius. Kol ES pieno gamintojai Briuselyje protestuos, Lietuvoje pieno gamintojai perdirbėjams siūlys surūkyti taikos pypkę ir parengti bendrą pieno sektoriaus išlikimo strategiją, trečiadienį rašo „Valstiečių laikraštis“.

Pieno perdirbėjai įžvelgia žaliavos pigimo galimybę (10)

Pieno supirkimo kainoms Lietuvoje galimai pasiekus maksimumą ir kartu pasigirstant perspėjimams dėl naujos sektoriaus krizės, perdirbėjai teigia, kad daug kas priklausys nuo paklausos.

Pieno supirkimo kainos šiemet neturėtų būti didesnės nei pernai (7)

Naujausioje Europos Komisijos prognozėje rašoma, kad pieno supirkimo kainos šiemet neturėtų būti didesnės nei pernai. Brangimą stabdys sukauptos didelės nugriebto pieno miltelių atsargos.

Nuotekų išvežimo kaina šokiravo nuosavo namo gyventoją (132)

Net ir šiandien civilizuotas atsikratymas buitinėmis nuotekomis yra iššūkis nemenkai daliai rajono gyventojų.