Gegužė – avių kirpimo metas

 (1)
Gegužė – avių kirpimo metas
© DELFI (E.Digrytės nuotr.)

Lietuvoje auginamos avys kerpamos du kartus per metus – gegužės ir spalio pradžioje, kada užauga ne trumpesnė kaip 5 cm ilgumo vilna. Kai kurie avių augintojai dar kerpa ir trečiąkart – gruodžio pabaigoje, tokia vilna vadinama kalėdine.

Pirmamečiai jaunikliai kerpami rugpjūčio pabaigoje, o parduodamų mėsai avių vilna turi būti ne trumpesnė kaip 3,5 cm, todėl jos kerpamos maždaug prieš du mėnesius iki realizavimo. Šiuo metu jau kasdien avys porai valandų išvaromos iš tvarto ir pamažu pratinamos prie ganyklos žolės. Tuo laiku jų vilna „bręsta“, iš odos išsiskiria daugiau riebalinio prakaito, plaukai pasidaro daug elastingesni, minkštesni. Tokią „subrendusią“ vilną lengviau nukirpti.

Avys kerpamos atšilus orams. Prieš kirpimą 12–14 val. negirdomos ir nešeriamos. Patogiausia kirpti apšviestoje patalpoje ant obliuotų lentų stalo. Jis turi būti tokio aukštumo ir ilgumo, kad kerpantysis iš visų pusių galėtų pasiekti avį.

Tačiau dažniausiai avys kerpamos ant grindų, paklojus storą šiaudų sluoksnį ir uždengus standžiu audiniu arba klijuote. Avis pradedama kirpti nuo krūtinės, pilvo, šonų, šlaunų iki nugaros vidurio, tada apverčiama per kojas, o avinai – per nugarą (kad nesusisuktų žarnos), ir nukerpama likusi vilna. Kirpimo metu negalima įtempti odos, o tik pamažu išlyginti, žirkles reikia laikyti kiek galima arčiau odos, tada daug lygiau nukerpama visa vilna.

Kiekvieną nukirptą avį reikia gerai apžiūrėti: visus įdrėskimus, įkirpimus patepti 5 proc. kreolinu. Nukirptos avys labai jautrios temperatūros svyravimams. Ypač jas reikia saugoti nuo lietaus, kad nepersišaldytų. Avys jautrios ir dideliems karščiams, todėl 10 dienų po kirpimo vidurdienį jas reikia suleisti į tvartą.

Nukirptą vilną reikia surūšiuoti. Švariausią sudėti į atskirą pintinę ir pakabinti sausoje, gerai vėdinamoje patalpoje. Nuo galvos ir kojų nukirptą nešvarią vilną reikia užpilti šaltu vandeniu, palaikyti keletą valandų, išskalauti ir išdžiovinti. Jeigu ūkyje yra ir šiurkščiavilnių, ir švelniavilnių avių, iš pradžių kerpamos pastorosios. Greičiausiai ir kokybiškai avys nukerpamos elektrinėmis mašinėlėmis.

Vardas
Komentavimo taisyklės ir atsakomybė

Kaimo naujienos

Gyvenimas be Rusijos: ką planuoja obuolių augintojai (67)

2014 rugpjūčio mėn. 31 d. 19:08
Gyvenimas be Rusijos: ką planuoja obuolių augintojai
AP/Scanpix
Šiemet Lenkijoje buvo pakankamai lietaus ir saulės, tad prognozuojama, kad šiųmetinis šalies obuolių derlius bus vienas iš geriausių nuo to lako, kai imta juos fiksuoti, skelbia BBC.

Ūkininkas: morkas – į griovį, 40 darbuotojų – į gatvę (417)

2014 rugpjūčio mėn. 27 d. 09:15
Ūkininkas: morkas – į griovį, 40 darbuotojų – į gatvę
D. Dokšaitės nuotr.
Kelmės rajone, Girnikų kaime ūkininkaujantis daržovių augintojas Algimantas Vaupšas kol kas nežino, kur dės morkas.

Kėdainių ūkininkai vienas po kito raportuoja apie javapjūtės pabaigą (18)

2014 rugpjūčio mėn. 26 d. 15:26
Kai daugelyje Lietuvos regionų javapjūtė dar tik įpusėjo, Kėdainių rajono ūkininkai vienas po kito raportuoja apie jos pabaigą.

Medaus sezonas bitininkams atnešė nuostolių (32)

2014 rugpjūčio mėn. 25 d. 07:29
Medaus sezoną baigiantys Šiaulių krašto bitininkai sako, kad jis nuostolingas. Mūsų krašte bitės šiemet sunešė maždaug ketvirtadaliu mažiau medaus nei pernai. Kituose šalies regionuose rezultatai dar liūdnesni. Prastesniam medunešiui įtakos turėjo permainingi pavasario ir vasaros orai. Medaus kainos mūsų krašte panašios į pernykštes.

Lietuvoje – naujas kiaulių maro židinys (15)

2014 rugpjūčio mėn. 22 d. 17:14
Lietuvoje – naujas kiaulių maro židinys
DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad penktadienį, rugpjūčio 22 d. ištyrus savo reikmėms paskerstos kiaulės kraujo mėginius, Rokiškio rajono Kriaunų seniūnijos privačiame ūkyje nustatytas naujas afrikinio kiaulių maro (AKM) židinys.