Gegužė – avių kirpimo metas

 (1)
Gegužė – avių kirpimo metas
© DELFI (E.Digrytės nuotr.)

Lietuvoje auginamos avys kerpamos du kartus per metus – gegužės ir spalio pradžioje, kada užauga ne trumpesnė kaip 5 cm ilgumo vilna. Kai kurie avių augintojai dar kerpa ir trečiąkart – gruodžio pabaigoje, tokia vilna vadinama kalėdine.

Pirmamečiai jaunikliai kerpami rugpjūčio pabaigoje, o parduodamų mėsai avių vilna turi būti ne trumpesnė kaip 3,5 cm, todėl jos kerpamos maždaug prieš du mėnesius iki realizavimo. Šiuo metu jau kasdien avys porai valandų išvaromos iš tvarto ir pamažu pratinamos prie ganyklos žolės. Tuo laiku jų vilna „bręsta“, iš odos išsiskiria daugiau riebalinio prakaito, plaukai pasidaro daug elastingesni, minkštesni. Tokią „subrendusią“ vilną lengviau nukirpti.

Avys kerpamos atšilus orams. Prieš kirpimą 12–14 val. negirdomos ir nešeriamos. Patogiausia kirpti apšviestoje patalpoje ant obliuotų lentų stalo. Jis turi būti tokio aukštumo ir ilgumo, kad kerpantysis iš visų pusių galėtų pasiekti avį.

Tačiau dažniausiai avys kerpamos ant grindų, paklojus storą šiaudų sluoksnį ir uždengus standžiu audiniu arba klijuote. Avis pradedama kirpti nuo krūtinės, pilvo, šonų, šlaunų iki nugaros vidurio, tada apverčiama per kojas, o avinai – per nugarą (kad nesusisuktų žarnos), ir nukerpama likusi vilna. Kirpimo metu negalima įtempti odos, o tik pamažu išlyginti, žirkles reikia laikyti kiek galima arčiau odos, tada daug lygiau nukerpama visa vilna.

Kiekvieną nukirptą avį reikia gerai apžiūrėti: visus įdrėskimus, įkirpimus patepti 5 proc. kreolinu. Nukirptos avys labai jautrios temperatūros svyravimams. Ypač jas reikia saugoti nuo lietaus, kad nepersišaldytų. Avys jautrios ir dideliems karščiams, todėl 10 dienų po kirpimo vidurdienį jas reikia suleisti į tvartą.

Nukirptą vilną reikia surūšiuoti. Švariausią sudėti į atskirą pintinę ir pakabinti sausoje, gerai vėdinamoje patalpoje. Nuo galvos ir kojų nukirptą nešvarią vilną reikia užpilti šaltu vandeniu, palaikyti keletą valandų, išskalauti ir išdžiovinti. Jeigu ūkyje yra ir šiurkščiavilnių, ir švelniavilnių avių, iš pradžių kerpamos pastorosios. Greičiausiai ir kokybiškai avys nukerpamos elektrinėmis mašinėlėmis.

Vardas
Komentavimo taisyklės ir atsakomybė

Kaimo naujienos

Latvija paskelbė nepaprastąją padėtį pasienyje su Rusija ir Estija (2)

2014 liepos mėn. 22 d. 16:30
Dezinfekuojami sunkvežimių ratai
Stopkadras/DELFI.TV
Nepaprastoji padėtis dėl afrikinio kiaulių maro (AKM) Latvijoje paskelbta visoje pasienio su Rusija ir Estijoje zonoje.

Skelbiama apie kiaulių maro kompensacijų mokėjimo pradžią (1)

2014 liepos mėn. 21 d. 20:51
Pradedamos mokėti kompensacijos gyventojams, iki balandžio vidurio priverstinai paskerdusiems kiaules apsauginėje afrikinio kiaulių maro zonoje.

Kauno r. ūkininkai neįprastai džiovina vaisius (24)

2014 liepos mėn. 19 d. 00:00
Vaisių ir daržovių liofilizacija (džiovinimas šalčiu)
Autoriaus nuotr.
Smalsūs ir novatoriški, aukštąjį žemės ūkio specialistų išsilavinimą turintys Žydrūnė ir Dainius Sungailos įrodė, kad uogų, vaisių ir daržovių liofilizacija (džiovinimas šalčiu) yra puikus būdas išsaugoti jų maistinę vertę ir kokybę.

Pomidorų maras nesnaudžia patarimai norintiems jo išvengti (11)

2014 liepos mėn. 19 d. 14:00
Maras (fitoftorozė)  – labai pavojinga, žaibiškai plintanti pomidorų liga. Pirmiausia ant pomidorų lapų pasirodo bronzinės spalvos dėmių, apatinėje lapų pusėje – pilkų apnašų, paskui pažeidžiami žali pomidorų vaisiai.

Nauji afrikinio kiaulių maro židiniai šalia Lietuvos (3)

2014 liepos mėn. 18 d. 14:21
Maži paršiukai kiaulidėse. Bendrovės „Pasodėlė“ archyvo nuotr.
GRYNAS
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad Latvijos Kraslavos savivaldybėje, Vidžemėje ir Lenkijos Bialystoko vaivadijoje patvirtinti nauji afrikinio kiaulių maro (AKM) atvejai.