Gegužė – avių kirpimo metas

 (1)
Lietuvoje auginamos avys kerpamos du kartus per metus – gegužės ir spalio pradžioje, kada užauga ne trumpesnė kaip 5 cm ilgumo vilna. Kai kurie avių augintojai dar kerpa ir trečiąkart – gruodžio pabaigoje, tokia vilna vadinama kalėdine.
Gegužė – avių kirpimo metas
© DELFI (E.Digrytės nuotr.)

Pirmamečiai jaunikliai kerpami rugpjūčio pabaigoje, o parduodamų mėsai avių vilna turi būti ne trumpesnė kaip 3,5 cm, todėl jos kerpamos maždaug prieš du mėnesius iki realizavimo. Šiuo metu jau kasdien avys porai valandų išvaromos iš tvarto ir pamažu pratinamos prie ganyklos žolės. Tuo laiku jų vilna „bręsta“, iš odos išsiskiria daugiau riebalinio prakaito, plaukai pasidaro daug elastingesni, minkštesni. Tokią „subrendusią“ vilną lengviau nukirpti.

Avys kerpamos atšilus orams. Prieš kirpimą 12–14 val. negirdomos ir nešeriamos. Patogiausia kirpti apšviestoje patalpoje ant obliuotų lentų stalo. Jis turi būti tokio aukštumo ir ilgumo, kad kerpantysis iš visų pusių galėtų pasiekti avį.

Tačiau dažniausiai avys kerpamos ant grindų, paklojus storą šiaudų sluoksnį ir uždengus standžiu audiniu arba klijuote. Avis pradedama kirpti nuo krūtinės, pilvo, šonų, šlaunų iki nugaros vidurio, tada apverčiama per kojas, o avinai – per nugarą (kad nesusisuktų žarnos), ir nukerpama likusi vilna. Kirpimo metu negalima įtempti odos, o tik pamažu išlyginti, žirkles reikia laikyti kiek galima arčiau odos, tada daug lygiau nukerpama visa vilna.

Kiekvieną nukirptą avį reikia gerai apžiūrėti: visus įdrėskimus, įkirpimus patepti 5 proc. kreolinu. Nukirptos avys labai jautrios temperatūros svyravimams. Ypač jas reikia saugoti nuo lietaus, kad nepersišaldytų. Avys jautrios ir dideliems karščiams, todėl 10 dienų po kirpimo vidurdienį jas reikia suleisti į tvartą.

Nukirptą vilną reikia surūšiuoti. Švariausią sudėti į atskirą pintinę ir pakabinti sausoje, gerai vėdinamoje patalpoje. Nuo galvos ir kojų nukirptą nešvarią vilną reikia užpilti šaltu vandeniu, palaikyti keletą valandų, išskalauti ir išdžiovinti. Jeigu ūkyje yra ir šiurkščiavilnių, ir švelniavilnių avių, iš pradžių kerpamos pastorosios. Greičiausiai ir kokybiškai avys nukerpamos elektrinėmis mašinėlėmis.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją
 
Naujienų prenumerata

Kaimo naujienos

Šalies ūkininkai už natūralų pieną jau gauna europinę kainą (16)

Natūralaus pieno supirkimo kainos stambiems ūkiams Lietuvoje per pastaruosius tris mėnesius pakilo 43 proc. ir jau pasiekė europinį vidurkį.

VMVT: šalies ūkininkai pesticidus naudoja atsakingai (5)

Prasidėjus javapjūtei, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba patikrino grūdus ir ankštines kultūras dėl pesticidų likučių.

Pieno gamintojų banko sąskaitas netrukus papildys 25 mln. eurų (6)

Daugiau kaip 26 tūkst. pieno gamintojų rugsėjo 29 ir 30 dienomis pasieks išskirtinio dydžio – beveik 25 mln. eurų – tikslinė parama iš Europos Sąjungos ir nacionalinio biudžeto.

Šilauogių auginimas – svajonių verslas? (17)

Šilauogių auginimas jau imamas vadinti svajonių verslu. Šiemet šilauogių augintojai ir džiaugiasi, ir stebisi – derlius geras, bet prasidėjo ir baigėsi neįprastai anksti.

Pieno supirkimo kaina didės ir spalį, bet ūkininkai džiaugtis neskuba (14)

Pieno perdirbėjai žada pieno supirkimo kainų didinimą iki 15 proc. per rugsėjį ir dar antra tiek per spalį. Nuostolingai dirbantys ūkininkai sako biją, kad tai nebūtų trumpalaikės tendencijos.