Gegužė – avių kirpimo metas

 (1)
Lietuvoje auginamos avys kerpamos du kartus per metus – gegužės ir spalio pradžioje, kada užauga ne trumpesnė kaip 5 cm ilgumo vilna. Kai kurie avių augintojai dar kerpa ir trečiąkart – gruodžio pabaigoje, tokia vilna vadinama kalėdine.
Gegužė – avių kirpimo metas
Foto: DELFI (E.Digrytės nuotr.)

Pirmamečiai jaunikliai kerpami rugpjūčio pabaigoje, o parduodamų mėsai avių vilna turi būti ne trumpesnė kaip 3,5 cm, todėl jos kerpamos maždaug prieš du mėnesius iki realizavimo. Šiuo metu jau kasdien avys porai valandų išvaromos iš tvarto ir pamažu pratinamos prie ganyklos žolės. Tuo laiku jų vilna „bręsta“, iš odos išsiskiria daugiau riebalinio prakaito, plaukai pasidaro daug elastingesni, minkštesni. Tokią „subrendusią“ vilną lengviau nukirpti.

Avys kerpamos atšilus orams. Prieš kirpimą 12–14 val. negirdomos ir nešeriamos. Patogiausia kirpti apšviestoje patalpoje ant obliuotų lentų stalo. Jis turi būti tokio aukštumo ir ilgumo, kad kerpantysis iš visų pusių galėtų pasiekti avį.

Tačiau dažniausiai avys kerpamos ant grindų, paklojus storą šiaudų sluoksnį ir uždengus standžiu audiniu arba klijuote. Avis pradedama kirpti nuo krūtinės, pilvo, šonų, šlaunų iki nugaros vidurio, tada apverčiama per kojas, o avinai – per nugarą (kad nesusisuktų žarnos), ir nukerpama likusi vilna. Kirpimo metu negalima įtempti odos, o tik pamažu išlyginti, žirkles reikia laikyti kiek galima arčiau odos, tada daug lygiau nukerpama visa vilna.

Kiekvieną nukirptą avį reikia gerai apžiūrėti: visus įdrėskimus, įkirpimus patepti 5 proc. kreolinu. Nukirptos avys labai jautrios temperatūros svyravimams. Ypač jas reikia saugoti nuo lietaus, kad nepersišaldytų. Avys jautrios ir dideliems karščiams, todėl 10 dienų po kirpimo vidurdienį jas reikia suleisti į tvartą.

Nukirptą vilną reikia surūšiuoti. Švariausią sudėti į atskirą pintinę ir pakabinti sausoje, gerai vėdinamoje patalpoje. Nuo galvos ir kojų nukirptą nešvarią vilną reikia užpilti šaltu vandeniu, palaikyti keletą valandų, išskalauti ir išdžiovinti. Jeigu ūkyje yra ir šiurkščiavilnių, ir švelniavilnių avių, iš pradžių kerpamos pastorosios. Greičiausiai ir kokybiškai avys nukerpamos elektrinėmis mašinėlėmis.

Registruoti (0) Anonimiški (1)
Parašykite savo komentarą
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Kaimo naujienos

Parodė paukščius už 1000 eurų - sudomino net A. Bosą (21)

Dekoratyvinės vištos ir balandžiai, kurių tarptautinė paroda šeštadienį surengta Klaipėdoje, prikaustė daugybės žmonių dėmesį. Tarp lankytojų buvo ir verslininkas Antanas Bosas, kuris pats augina nemažai balandžių, tad jų veislės jį ypač domina.

Norite imtis avininkystės – atsakykite sau į esminį klausimą (13)

Naujoji Lietuvos kaimo plėtros programa gyvulininkystės krypties ūkiams žada ir didesnį prioritetą, ir storesnį finansinį voką. Tai, tikėtina, turėtų dar paspartinti pastaraisiais metais šalyje ėmusią populiarėti avininkystę. Ir pradedančiajam augintojui visų pirma teks atsakyti į klausimą, kurią šaką – mėsinę ar pieninę – rinktis.

Naujiena vilniečiams – Lėtas turgus (22)

Ūkininkų užaugintus ir paruoštus produktus iš pirmų rankų vilniečiai galės įsigyti ne tik ketvirtadieniais. Nuo šiol Tymo kvartale bus prekiaujama ir šeštadienio rytais, o greta maisto bus siūloma artimiau pažinti kaimo gyventojus, jų gyvenimo būdą bei auginamus produktus.

EK nagrinės, ar Lietuva teisėtai apribojo investicijas į žemę (10)

Europos Komisija (EK) nagrinės, ar Lietuva nepadarė pažeidimų, apribojusi investicijas į žemės ūkio paskirties žemę.

Ekologinio ūkio savininkė dalijasi ropių receptais (7)

Ukmergės rajono ūkininkė Ieva Stragytė gali didžiuotis savimi – nesulaukusi nė 30 metų turi 73 ha ekologinį ūkį. Leonpolio kaime ūkininkaujanti mergina augina tiek populiarias, tiek rečiau parduotuvėse sutinkamas daržoves ir augalus, pavyzdžiui, burnočius, Briuselio kopūstus, ropes. Pastarosios, ūkininkės teigimu, yra labai maistingos ir gali padėti apsisaugoti nuo įvairių ligų.