Gegužė – avių kirpimo metas

 (1)
Lietuvoje auginamos avys kerpamos du kartus per metus – gegužės ir spalio pradžioje, kada užauga ne trumpesnė kaip 5 cm ilgumo vilna. Kai kurie avių augintojai dar kerpa ir trečiąkart – gruodžio pabaigoje, tokia vilna vadinama kalėdine.
Gegužė – avių kirpimo metas
© DELFI (E.Digrytės nuotr.)

Pirmamečiai jaunikliai kerpami rugpjūčio pabaigoje, o parduodamų mėsai avių vilna turi būti ne trumpesnė kaip 3,5 cm, todėl jos kerpamos maždaug prieš du mėnesius iki realizavimo. Šiuo metu jau kasdien avys porai valandų išvaromos iš tvarto ir pamažu pratinamos prie ganyklos žolės. Tuo laiku jų vilna „bręsta“, iš odos išsiskiria daugiau riebalinio prakaito, plaukai pasidaro daug elastingesni, minkštesni. Tokią „subrendusią“ vilną lengviau nukirpti.

Avys kerpamos atšilus orams. Prieš kirpimą 12–14 val. negirdomos ir nešeriamos. Patogiausia kirpti apšviestoje patalpoje ant obliuotų lentų stalo. Jis turi būti tokio aukštumo ir ilgumo, kad kerpantysis iš visų pusių galėtų pasiekti avį.

Tačiau dažniausiai avys kerpamos ant grindų, paklojus storą šiaudų sluoksnį ir uždengus standžiu audiniu arba klijuote. Avis pradedama kirpti nuo krūtinės, pilvo, šonų, šlaunų iki nugaros vidurio, tada apverčiama per kojas, o avinai – per nugarą (kad nesusisuktų žarnos), ir nukerpama likusi vilna. Kirpimo metu negalima įtempti odos, o tik pamažu išlyginti, žirkles reikia laikyti kiek galima arčiau odos, tada daug lygiau nukerpama visa vilna.

Kiekvieną nukirptą avį reikia gerai apžiūrėti: visus įdrėskimus, įkirpimus patepti 5 proc. kreolinu. Nukirptos avys labai jautrios temperatūros svyravimams. Ypač jas reikia saugoti nuo lietaus, kad nepersišaldytų. Avys jautrios ir dideliems karščiams, todėl 10 dienų po kirpimo vidurdienį jas reikia suleisti į tvartą.

Nukirptą vilną reikia surūšiuoti. Švariausią sudėti į atskirą pintinę ir pakabinti sausoje, gerai vėdinamoje patalpoje. Nuo galvos ir kojų nukirptą nešvarią vilną reikia užpilti šaltu vandeniu, palaikyti keletą valandų, išskalauti ir išdžiovinti. Jeigu ūkyje yra ir šiurkščiavilnių, ir švelniavilnių avių, iš pradžių kerpamos pastorosios. Greičiausiai ir kokybiškai avys nukerpamos elektrinėmis mašinėlėmis.

Parašykite savo komentarą
arba komentuokite anonimiškai čia
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Kaimo naujienos

Kiaulių maras – Jonavos r. (2)

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad liepos 31 d. pirmą kartą šiais metais Lietuvoje afrikinis kiaulių maras (AKM) užregistruotas mažame kiaulių ūkyje Jonavos rajone, Kulvos seniūnijoje, Čičinų k.

ES pratęsia paramą nuo Rusijos embargo kenčiantiems ūkininkams (6)

Ketvirtadienį Europos Komisija (EK) pranešė, kad praėjusiais metais taikyti pradėtos priemonės, kuriomis siekiama palaikyti Europos Sąjungoje (ES) pieno produktų, vaisių ir daržovių kainas reaguojant į Rusijos embargą, bus pratęsiamos galioti ir ateinančiais metais.

Pienas iš Šilutės – į visus šalies kampelius (1)

Iš tėvo perimtame ūkyje, Šilutės rajone, Egidijus Vičkus ūkininkauja jau penkerius metus. Mišriame ūkyje auginamos įvairios žemės ūkio kultūros, tačiau pagrindinė produkcija – pienas, kuris perdirbtas atsiduria ant stalo daugelio lietuvių namuose.

Ekologiškame ūkyje spaudžiami išskirtiniai sūriai (6)

Inturkės kaime (Molėtų r.) įsikūręs vienas stambiausių šalyje Giedriaus Prakapavičiaus ekologinis avių ūkis garsėja savo sūriais, jogurtu. Nors ši produkcija nėra pigi, pirkėjų sveikiems ir išskirtinio skonio gaminiams netrūksta.

Grybų kainos gąsdina (111)

Kol grybautojai mėgėjai dalinasi savo laimikių nuotraukomis socialiniuose tinkluose, Jotvingių gatvėje esančios turgavietės prekeiviai tikina, kad kol kas grybų gausa jų nedžiugina, o kainos daugeliui pirkėjų yra nepriimtinos. Nusipirkti grybų susigundo nedažnas.