Gegužė – avių kirpimo metas

 (1)
Lietuvoje auginamos avys kerpamos du kartus per metus – gegužės ir spalio pradžioje, kada užauga ne trumpesnė kaip 5 cm ilgumo vilna. Kai kurie avių augintojai dar kerpa ir trečiąkart – gruodžio pabaigoje, tokia vilna vadinama kalėdine.
Gegužė – avių kirpimo metas
© DELFI (E.Digrytės nuotr.)

Pirmamečiai jaunikliai kerpami rugpjūčio pabaigoje, o parduodamų mėsai avių vilna turi būti ne trumpesnė kaip 3,5 cm, todėl jos kerpamos maždaug prieš du mėnesius iki realizavimo. Šiuo metu jau kasdien avys porai valandų išvaromos iš tvarto ir pamažu pratinamos prie ganyklos žolės. Tuo laiku jų vilna „bręsta“, iš odos išsiskiria daugiau riebalinio prakaito, plaukai pasidaro daug elastingesni, minkštesni. Tokią „subrendusią“ vilną lengviau nukirpti.

Avys kerpamos atšilus orams. Prieš kirpimą 12–14 val. negirdomos ir nešeriamos. Patogiausia kirpti apšviestoje patalpoje ant obliuotų lentų stalo. Jis turi būti tokio aukštumo ir ilgumo, kad kerpantysis iš visų pusių galėtų pasiekti avį.

Tačiau dažniausiai avys kerpamos ant grindų, paklojus storą šiaudų sluoksnį ir uždengus standžiu audiniu arba klijuote. Avis pradedama kirpti nuo krūtinės, pilvo, šonų, šlaunų iki nugaros vidurio, tada apverčiama per kojas, o avinai – per nugarą (kad nesusisuktų žarnos), ir nukerpama likusi vilna. Kirpimo metu negalima įtempti odos, o tik pamažu išlyginti, žirkles reikia laikyti kiek galima arčiau odos, tada daug lygiau nukerpama visa vilna.

Kiekvieną nukirptą avį reikia gerai apžiūrėti: visus įdrėskimus, įkirpimus patepti 5 proc. kreolinu. Nukirptos avys labai jautrios temperatūros svyravimams. Ypač jas reikia saugoti nuo lietaus, kad nepersišaldytų. Avys jautrios ir dideliems karščiams, todėl 10 dienų po kirpimo vidurdienį jas reikia suleisti į tvartą.

Nukirptą vilną reikia surūšiuoti. Švariausią sudėti į atskirą pintinę ir pakabinti sausoje, gerai vėdinamoje patalpoje. Nuo galvos ir kojų nukirptą nešvarią vilną reikia užpilti šaltu vandeniu, palaikyti keletą valandų, išskalauti ir išdžiovinti. Jeigu ūkyje yra ir šiurkščiavilnių, ir švelniavilnių avių, iš pradžių kerpamos pastorosios. Greičiausiai ir kokybiškai avys nukerpamos elektrinėmis mašinėlėmis.

Registruoti (0) Anonimiški (1)
Parašykite savo komentarą
arba komentuokite anonimiškai čia
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Kaimo naujienos

Premjeras: reikia ilgalaikių pieno supirkimo sutarčių (17)

Premjeras Algirdas Butkevičius ir žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė teigia, kad pieno perdirbėjų ir gamintojų konfliktą numalšinti galėtų ilgalaikės pieno supirkimo sutartys.

Labiausiai nukentėjo pievos ir kukurūzai (3)

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, sausra palietė ir Tauragės, Jurbarko bei Raseinių rajono teritorijas. Nors drėgmės trūkumas šiame regione pavojingu reiškiniu dar netapo, specialistai pastebi, kad yra vietų, kur augalų vegetacija jau sustojo.

Verslininkas: dabar žemdirbys negali dirbti žemės Lietuvoje (21)

Pagal dabar galiojantį Žemės saugiklių įstatymą, žemės nebegali nusipirkti net lietuvis, „Žinių radijui“ pirmadienį sakė žemės ūkio bendrovių grupės „Agrowil Group“ valdybos pirmininkas Kęstutis Juščius.

Afrikinis kiaulių maras plinta (3)

Šią savaitę užregistruoti du afrikinio kiaulių maro atvejai šernams, sumedžiotiems Kauno ir Molėtų rajono seniūnijose, kuriose iki šiol šių atvejų nebuvo užregistruota.

Ūkininkams – paskata gaminti kokybiškus žemės ūkio ir maisto produktus (1)

Valstybė ir Europos Sąjunga (ES) remia kokybiškus žemės ūkio ir maisto produktus gaminančius ūkininkus. Paraiškas paramai pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos (KPP) priemonę „Žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos“ galima teikti iki š.m. gruodžio 31 d.