Gegužė – avių kirpimo metas

 (1)
Gegužė – avių kirpimo metas
© DELFI (E.Digrytės nuotr.)

Lietuvoje auginamos avys kerpamos du kartus per metus – gegužės ir spalio pradžioje, kada užauga ne trumpesnė kaip 5 cm ilgumo vilna. Kai kurie avių augintojai dar kerpa ir trečiąkart – gruodžio pabaigoje, tokia vilna vadinama kalėdine.

Pirmamečiai jaunikliai kerpami rugpjūčio pabaigoje, o parduodamų mėsai avių vilna turi būti ne trumpesnė kaip 3,5 cm, todėl jos kerpamos maždaug prieš du mėnesius iki realizavimo. Šiuo metu jau kasdien avys porai valandų išvaromos iš tvarto ir pamažu pratinamos prie ganyklos žolės. Tuo laiku jų vilna „bręsta“, iš odos išsiskiria daugiau riebalinio prakaito, plaukai pasidaro daug elastingesni, minkštesni. Tokią „subrendusią“ vilną lengviau nukirpti.

Avys kerpamos atšilus orams. Prieš kirpimą 12–14 val. negirdomos ir nešeriamos. Patogiausia kirpti apšviestoje patalpoje ant obliuotų lentų stalo. Jis turi būti tokio aukštumo ir ilgumo, kad kerpantysis iš visų pusių galėtų pasiekti avį.

Tačiau dažniausiai avys kerpamos ant grindų, paklojus storą šiaudų sluoksnį ir uždengus standžiu audiniu arba klijuote. Avis pradedama kirpti nuo krūtinės, pilvo, šonų, šlaunų iki nugaros vidurio, tada apverčiama per kojas, o avinai – per nugarą (kad nesusisuktų žarnos), ir nukerpama likusi vilna. Kirpimo metu negalima įtempti odos, o tik pamažu išlyginti, žirkles reikia laikyti kiek galima arčiau odos, tada daug lygiau nukerpama visa vilna.

Kiekvieną nukirptą avį reikia gerai apžiūrėti: visus įdrėskimus, įkirpimus patepti 5 proc. kreolinu. Nukirptos avys labai jautrios temperatūros svyravimams. Ypač jas reikia saugoti nuo lietaus, kad nepersišaldytų. Avys jautrios ir dideliems karščiams, todėl 10 dienų po kirpimo vidurdienį jas reikia suleisti į tvartą.

Nukirptą vilną reikia surūšiuoti. Švariausią sudėti į atskirą pintinę ir pakabinti sausoje, gerai vėdinamoje patalpoje. Nuo galvos ir kojų nukirptą nešvarią vilną reikia užpilti šaltu vandeniu, palaikyti keletą valandų, išskalauti ir išdžiovinti. Jeigu ūkyje yra ir šiurkščiavilnių, ir švelniavilnių avių, iš pradžių kerpamos pastorosios. Greičiausiai ir kokybiškai avys nukerpamos elektrinėmis mašinėlėmis.

Vardas
Komentavimo taisyklės ir atsakomybė

Kaimo naujienos

Baltarusijos įmonės nori pirkti estišką pieną (4)

2014 lapkričio mėn. 24 d. 10:48
Estijos žemės ūkio ministras Ivaris Padaras iki ketvirtadienio vieši Baltarusijoje, kur su šalies įmonėmis aptaria bendradarbiavimo galimybes. Apie tai praneša Estijos naujienų portalas "EER.EE".

Didžiausioje gyvulininkystė parodoje – ūkininkai iš Lietuvos (4)

2014 lapkričio mėn. 21 d. 16:41
Dar prieš keletą dienų didžiausioje pasaulyje gyvulininkystės parodoje „EuroTier 2014“, Hanoveryje šurmuliavo šimtai tūkstančių ūkininkų iš viso pasaulio. Mūsų šaliai šiemet parodoje atstovavo net dvidešimt dviejų ūkių atstovai.

Aliarmo signalas – iš dar vieno Nyderlandų ūkio (5)

2014 lapkričio mėn. 20 d. 20:18
Dar viename Nyderlandų ūkyje nustatytas paukščių gripo virusas. Todėl pakartotinai paskelbtas draudimas šalyje nepervežinėti paukščių, kiaušinių ir naudotų šiaudų, pranešė Ūkio ministerija.

Lietuvos paukštyno didžiausias iššūkis: iš kur gauti musulmoną skerdiką? (86)

2014 lapkričio mėn. 23 d. 18:54
"KG Group" paukštynas gavo sertifikatą halal, nes jo klientas restoranų tinklas KFC išreiškė norą pirkti brangesnę halal paukštieną. Toks sertifikatas bendrovei kainavo papildomas darbo ir laiko sąnaudas.

Ūkininkas augina avis, kurias noriai perka prabangūs restoranai (15)

2014 lapkričio mėn. 23 d. 14:00
Avys Kuršių Nerijoje
M. Milinio nuotr.
Raseinių rajono Akstinų kaime sėkmingai gyvuojančiame Jaroslavo Banevičiaus avininkystės ūkyje dabar pats darbymetis: baigiasi ganiavos sezonas, avys skirstomos į grupes ir tik su savais jaunikliais uždaromos atskiruose tvarto garduose, prasideda intensyvus avinukų skerdimas, o per vasarą vilnos priauginusios buriuotosios prašosi kuo greičiau nukerpamos.