Gegužė – avių kirpimo metas

 (1)
Gegužė – avių kirpimo metas
© DELFI (E.Digrytės nuotr.)

Lietuvoje auginamos avys kerpamos du kartus per metus – gegužės ir spalio pradžioje, kada užauga ne trumpesnė kaip 5 cm ilgumo vilna. Kai kurie avių augintojai dar kerpa ir trečiąkart – gruodžio pabaigoje, tokia vilna vadinama kalėdine.

Pirmamečiai jaunikliai kerpami rugpjūčio pabaigoje, o parduodamų mėsai avių vilna turi būti ne trumpesnė kaip 3,5 cm, todėl jos kerpamos maždaug prieš du mėnesius iki realizavimo. Šiuo metu jau kasdien avys porai valandų išvaromos iš tvarto ir pamažu pratinamos prie ganyklos žolės. Tuo laiku jų vilna „bręsta“, iš odos išsiskiria daugiau riebalinio prakaito, plaukai pasidaro daug elastingesni, minkštesni. Tokią „subrendusią“ vilną lengviau nukirpti.

Avys kerpamos atšilus orams. Prieš kirpimą 12–14 val. negirdomos ir nešeriamos. Patogiausia kirpti apšviestoje patalpoje ant obliuotų lentų stalo. Jis turi būti tokio aukštumo ir ilgumo, kad kerpantysis iš visų pusių galėtų pasiekti avį.

Tačiau dažniausiai avys kerpamos ant grindų, paklojus storą šiaudų sluoksnį ir uždengus standžiu audiniu arba klijuote. Avis pradedama kirpti nuo krūtinės, pilvo, šonų, šlaunų iki nugaros vidurio, tada apverčiama per kojas, o avinai – per nugarą (kad nesusisuktų žarnos), ir nukerpama likusi vilna. Kirpimo metu negalima įtempti odos, o tik pamažu išlyginti, žirkles reikia laikyti kiek galima arčiau odos, tada daug lygiau nukerpama visa vilna.

Kiekvieną nukirptą avį reikia gerai apžiūrėti: visus įdrėskimus, įkirpimus patepti 5 proc. kreolinu. Nukirptos avys labai jautrios temperatūros svyravimams. Ypač jas reikia saugoti nuo lietaus, kad nepersišaldytų. Avys jautrios ir dideliems karščiams, todėl 10 dienų po kirpimo vidurdienį jas reikia suleisti į tvartą.

Nukirptą vilną reikia surūšiuoti. Švariausią sudėti į atskirą pintinę ir pakabinti sausoje, gerai vėdinamoje patalpoje. Nuo galvos ir kojų nukirptą nešvarią vilną reikia užpilti šaltu vandeniu, palaikyti keletą valandų, išskalauti ir išdžiovinti. Jeigu ūkyje yra ir šiurkščiavilnių, ir švelniavilnių avių, iš pradžių kerpamos pastorosios. Greičiausiai ir kokybiškai avys nukerpamos elektrinėmis mašinėlėmis.

Vardas
Komentavimo taisyklės ir atsakomybė

Kaimo naujienos

Latvija gelbėjasi nuo kiaulių maro (3)

2014 liepos mėn. 29 d. 15:32
Teritorijose, kuriose užregistruoti afrikinio kiaulių maro (AKM) atvejai, gali būti likviduota maždaug 40 tūkst. naminių gyvulių, Latvijos televizijos laidoje "Ryto panorama" paskelbė šalies žemės ūkio ministras Janis Duklavas.

J. Miliui tenka pripažinti nemalonią realybę dėl kiaulių maro (32)

2014 liepos mėn. 28 d. 19:06
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktorius Jonas Milius teigia, kad afrikinio kiaulių maro Lietuvai pažaboti nepavyksta.

Ekstremali padėtis skelbiama nacionaliniu lygmeniu atnaujinta (27)

2014 liepos mėn. 28 d. 14:18
Ekstremali situacija Lietuvoje plečiama, paskelbė vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas.

Situaciją Lietuvoje prilygino karo padėčiai užsimena apie šimtamilijoninius nuostolius (110)

2014 liepos mėn. 28 d. 11:13
Lietuvoje praėjusią savaitę užfiksuotas kiaulių maras atneš milžiniškų nuostolių. Kiaulių augintojų asociacijos vadovas Algis Baravykas skaičiuoja, jog Lietuvos kiaulininkystės sektoriaus nuostoliai sieks beveik 0,5 mlrd. Lt. Draudikai situaciją prilygino karo padėčiai ir tai gali turėti pražūtingų padarinių visam sektoriui.

Susiruošusiems į miškus: kur geriau nerinkti grybų (8)

2014 liepos mėn. 28 d. 08:58
Miesto turgeliuose pasirodo pirmieji grybautojai, kurie siūlo įsigyti šviežių grybų. Nemažai gyventojų patys keliauja į miškus. Visuomenės sveikatos biuro specialistai įspėja miestiečius grybauti atsakingai.