Gegužė – avių kirpimo metas

 (1)
Gegužė – avių kirpimo metas
© DELFI (E.Digrytės nuotr.)

Lietuvoje auginamos avys kerpamos du kartus per metus – gegužės ir spalio pradžioje, kada užauga ne trumpesnė kaip 5 cm ilgumo vilna. Kai kurie avių augintojai dar kerpa ir trečiąkart – gruodžio pabaigoje, tokia vilna vadinama kalėdine.

Pirmamečiai jaunikliai kerpami rugpjūčio pabaigoje, o parduodamų mėsai avių vilna turi būti ne trumpesnė kaip 3,5 cm, todėl jos kerpamos maždaug prieš du mėnesius iki realizavimo. Šiuo metu jau kasdien avys porai valandų išvaromos iš tvarto ir pamažu pratinamos prie ganyklos žolės. Tuo laiku jų vilna „bręsta“, iš odos išsiskiria daugiau riebalinio prakaito, plaukai pasidaro daug elastingesni, minkštesni. Tokią „subrendusią“ vilną lengviau nukirpti.

Avys kerpamos atšilus orams. Prieš kirpimą 12–14 val. negirdomos ir nešeriamos. Patogiausia kirpti apšviestoje patalpoje ant obliuotų lentų stalo. Jis turi būti tokio aukštumo ir ilgumo, kad kerpantysis iš visų pusių galėtų pasiekti avį.

Tačiau dažniausiai avys kerpamos ant grindų, paklojus storą šiaudų sluoksnį ir uždengus standžiu audiniu arba klijuote. Avis pradedama kirpti nuo krūtinės, pilvo, šonų, šlaunų iki nugaros vidurio, tada apverčiama per kojas, o avinai – per nugarą (kad nesusisuktų žarnos), ir nukerpama likusi vilna. Kirpimo metu negalima įtempti odos, o tik pamažu išlyginti, žirkles reikia laikyti kiek galima arčiau odos, tada daug lygiau nukerpama visa vilna.

Kiekvieną nukirptą avį reikia gerai apžiūrėti: visus įdrėskimus, įkirpimus patepti 5 proc. kreolinu. Nukirptos avys labai jautrios temperatūros svyravimams. Ypač jas reikia saugoti nuo lietaus, kad nepersišaldytų. Avys jautrios ir dideliems karščiams, todėl 10 dienų po kirpimo vidurdienį jas reikia suleisti į tvartą.

Nukirptą vilną reikia surūšiuoti. Švariausią sudėti į atskirą pintinę ir pakabinti sausoje, gerai vėdinamoje patalpoje. Nuo galvos ir kojų nukirptą nešvarią vilną reikia užpilti šaltu vandeniu, palaikyti keletą valandų, išskalauti ir išdžiovinti. Jeigu ūkyje yra ir šiurkščiavilnių, ir švelniavilnių avių, iš pradžių kerpamos pastorosios. Greičiausiai ir kokybiškai avys nukerpamos elektrinėmis mašinėlėmis.

Vardas
Komentavimo taisyklės ir atsakomybė

Kaimo naujienos

Alytaus rajone nustatytas naujas kiaulių maro atvejis (8)

2014 rugsėjo mėn. 30 d. 17:27
Alytaus rajone nustatytas naujas kiaulių maro atvejis
Romualdo Barausko nuotr.
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad Alytaus rajone, Alovės seniūnijoje sumedžiotam šernui nustatytas afrikinis kiaulių maras (AKM).

Ūkininkas iš Kinijos pinigus uždirba augindamas tarakonus (4)

2014 rugsėjo mėn. 30 d. 14:58
Tarakonai ant duonos gabalėlio
AOP nuotr.
Prieš penkerius metus vandens tiekimo sistemų inžinierius Tianas Tinglei metė darbą mieste ir ėmėsi žemės ūkio – vyras pradėjo auginti tarakonus. 32-ejų Tianas Tinglei nusprendė įkurti tarakonų auginimo ūkį, kai farmacijos pramonėje dirbantis draugas jam papasakojo apie tai, kad tradicinėje kinų medicinoje dažnai tarakonai naudojami kaip pigus baltymų ir amino rūgščių šaltinis.

Nukentėjusiems nuo Rusijos – 570 mln. Lt (4)

2014 rugsėjo mėn. 30 d. 09:48
Europos Komisija (EK) nusprendė padidinti iki 165 mln. eurų (570 mln. Lt) finansinę paramą Europos Sąjungos (ES) greitai gendančių daržovių ir vaisių gamintojams, kurie tiekė didžiąją savo produkcijos dalį į Rusiją, pranešama EK tinklapyje.

Mažėja sulčių spaudimo kainos (10)

2014 rugsėjo mėn. 29 d. 18:49
Mažėja sulčių spaudimo kainos
K. Cemnolonskio nuotr.
Sulčių spaudimas, nors ir sezoninis verslas, gana patrauklus.

Prasidėjo lenkiškos produkcijos invazija (389)

2014 rugsėjo mėn. 30 d. 05:30
Prasidėjo lenkiškos produkcijos invazija
A.Solomino nuotr.
Latvijos ūkininkai skaičiuoja, kad juos pigesnis lenkiškas derlius stumia iš rinkos, kuo pasiguosti turi ir Lietuvos augintojai. Prognozuojama, kad poveikį kainoms pirkėjai pamatys spalio pabaigoje, kai bus baigtas nuimti derlius.