Gegužė – avių kirpimo metas

 (1)
Lietuvoje auginamos avys kerpamos du kartus per metus – gegužės ir spalio pradžioje, kada užauga ne trumpesnė kaip 5 cm ilgumo vilna. Kai kurie avių augintojai dar kerpa ir trečiąkart – gruodžio pabaigoje, tokia vilna vadinama kalėdine.
Gegužė – avių kirpimo metas
© DELFI (E.Digrytės nuotr.)

Pirmamečiai jaunikliai kerpami rugpjūčio pabaigoje, o parduodamų mėsai avių vilna turi būti ne trumpesnė kaip 3,5 cm, todėl jos kerpamos maždaug prieš du mėnesius iki realizavimo. Šiuo metu jau kasdien avys porai valandų išvaromos iš tvarto ir pamažu pratinamos prie ganyklos žolės. Tuo laiku jų vilna „bręsta“, iš odos išsiskiria daugiau riebalinio prakaito, plaukai pasidaro daug elastingesni, minkštesni. Tokią „subrendusią“ vilną lengviau nukirpti.

Avys kerpamos atšilus orams. Prieš kirpimą 12–14 val. negirdomos ir nešeriamos. Patogiausia kirpti apšviestoje patalpoje ant obliuotų lentų stalo. Jis turi būti tokio aukštumo ir ilgumo, kad kerpantysis iš visų pusių galėtų pasiekti avį.

Tačiau dažniausiai avys kerpamos ant grindų, paklojus storą šiaudų sluoksnį ir uždengus standžiu audiniu arba klijuote. Avis pradedama kirpti nuo krūtinės, pilvo, šonų, šlaunų iki nugaros vidurio, tada apverčiama per kojas, o avinai – per nugarą (kad nesusisuktų žarnos), ir nukerpama likusi vilna. Kirpimo metu negalima įtempti odos, o tik pamažu išlyginti, žirkles reikia laikyti kiek galima arčiau odos, tada daug lygiau nukerpama visa vilna.

Kiekvieną nukirptą avį reikia gerai apžiūrėti: visus įdrėskimus, įkirpimus patepti 5 proc. kreolinu. Nukirptos avys labai jautrios temperatūros svyravimams. Ypač jas reikia saugoti nuo lietaus, kad nepersišaldytų. Avys jautrios ir dideliems karščiams, todėl 10 dienų po kirpimo vidurdienį jas reikia suleisti į tvartą.

Nukirptą vilną reikia surūšiuoti. Švariausią sudėti į atskirą pintinę ir pakabinti sausoje, gerai vėdinamoje patalpoje. Nuo galvos ir kojų nukirptą nešvarią vilną reikia užpilti šaltu vandeniu, palaikyti keletą valandų, išskalauti ir išdžiovinti. Jeigu ūkyje yra ir šiurkščiavilnių, ir švelniavilnių avių, iš pradžių kerpamos pastorosios. Greičiausiai ir kokybiškai avys nukerpamos elektrinėmis mašinėlėmis.

Registruoti (0) Anonimiški (1)
Parašykite savo komentarą
arba komentuokite anonimiškai čia
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Kaimo naujienos

Ūkininkai: kai kurios daržovės šįmet vėluos (2)

Ūkininkams geresnio derliaus nei praėjusiais metais tikėtis neverta, nes, nors žiema buvo palanki, pavasaris yra per daug permainingas, sako Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas Jonas Talmantas. „Pavasaris gana neramus – vieną dieną 18 šilumos, kitą – jau 5 šalčio. [...] Tokia yra ūkininkų dalia: 50 proc. esame priklausomi nuo gamtos, 50 proc. – nuo valdžios priimamų sprendimų“, – LRT.lt teigė J. Talmantas. Kiek džiugesni šiemet – žieminius kviečius auginantys ūkininkai.

Parodoje EXPO 2015 Lietuvos pristatymą pradės pieno perdirbėjai (9)

Penktadienį Milano priemiestyje atidaryta paroda "Expo 2015”, pirmąją parodos savaitę Lietuvą pristatys pieno perdirbėjai, pranešė Žemės ūkio ministerija.

Parama – tik aktyviam ūkininkui (3)

Iki š. m. birželio 15 d. (pavėluotai iki liepos 10 d.) ūkininkai bei kiti žemės ūkio veiklos subjektai gali deklaruoti turimas žemės ūkio naudmenas bei kitus plotus tiesioginėms išmokoms gauti. Taip pat galima teikti paraiškas pagal su plotu susijusias Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos (KPP) priemones.

Dzūkai šventė Pirmosios vagos šventę (7)

Šeštadienį Lazdijų hipodrome surengta jau 15-oji tarptautinė Pirmosios vagos šventė.

ES leidžia importuoti 10 naujų genetiškai modifikuotų organizmų (8)

Europos Sąjungos (ES) pareigūnai penktadienį leido importuoti į regioną 10 naujų genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) rūšių bei dvi gėlių rūšis. Tai pirmasis toks leidimas įvežti genetiškai paveiktų augalų per daugiau kaip vienerius pastaruosius metus, praneša „Reuters“.