Gegužė – avių kirpimo metas

 (1)
Gegužė – avių kirpimo metas
© DELFI (E.Digrytės nuotr.)

Lietuvoje auginamos avys kerpamos du kartus per metus – gegužės ir spalio pradžioje, kada užauga ne trumpesnė kaip 5 cm ilgumo vilna. Kai kurie avių augintojai dar kerpa ir trečiąkart – gruodžio pabaigoje, tokia vilna vadinama kalėdine.

Pirmamečiai jaunikliai kerpami rugpjūčio pabaigoje, o parduodamų mėsai avių vilna turi būti ne trumpesnė kaip 3,5 cm, todėl jos kerpamos maždaug prieš du mėnesius iki realizavimo. Šiuo metu jau kasdien avys porai valandų išvaromos iš tvarto ir pamažu pratinamos prie ganyklos žolės. Tuo laiku jų vilna „bręsta“, iš odos išsiskiria daugiau riebalinio prakaito, plaukai pasidaro daug elastingesni, minkštesni. Tokią „subrendusią“ vilną lengviau nukirpti.

Avys kerpamos atšilus orams. Prieš kirpimą 12–14 val. negirdomos ir nešeriamos. Patogiausia kirpti apšviestoje patalpoje ant obliuotų lentų stalo. Jis turi būti tokio aukštumo ir ilgumo, kad kerpantysis iš visų pusių galėtų pasiekti avį.

Tačiau dažniausiai avys kerpamos ant grindų, paklojus storą šiaudų sluoksnį ir uždengus standžiu audiniu arba klijuote. Avis pradedama kirpti nuo krūtinės, pilvo, šonų, šlaunų iki nugaros vidurio, tada apverčiama per kojas, o avinai – per nugarą (kad nesusisuktų žarnos), ir nukerpama likusi vilna. Kirpimo metu negalima įtempti odos, o tik pamažu išlyginti, žirkles reikia laikyti kiek galima arčiau odos, tada daug lygiau nukerpama visa vilna.

Kiekvieną nukirptą avį reikia gerai apžiūrėti: visus įdrėskimus, įkirpimus patepti 5 proc. kreolinu. Nukirptos avys labai jautrios temperatūros svyravimams. Ypač jas reikia saugoti nuo lietaus, kad nepersišaldytų. Avys jautrios ir dideliems karščiams, todėl 10 dienų po kirpimo vidurdienį jas reikia suleisti į tvartą.

Nukirptą vilną reikia surūšiuoti. Švariausią sudėti į atskirą pintinę ir pakabinti sausoje, gerai vėdinamoje patalpoje. Nuo galvos ir kojų nukirptą nešvarią vilną reikia užpilti šaltu vandeniu, palaikyti keletą valandų, išskalauti ir išdžiovinti. Jeigu ūkyje yra ir šiurkščiavilnių, ir švelniavilnių avių, iš pradžių kerpamos pastorosios. Greičiausiai ir kokybiškai avys nukerpamos elektrinėmis mašinėlėmis.

Vardas
Komentavimo taisyklės ir atsakomybė

Kaimo naujienos

Lazdijų rajono ūkininkai bando naują verslo šaką (21)

2014 balandžio mėn. 18 d. 23:29
Lazdijų rajono ūkininkai bando naują verslo šaką
DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
Lazdijų rajonas bando naują verslo šaką – mėsinių galvijų veisimą ir auginimą. Įkurtas kooperatyvas ir viešoji įstaiga rūpinsis, kaip naujove sudominti kuo daugiau ūkininkų, kaip jai gauti europinių pinigų ir kur palankiausiai parduoti produkciją.

Į sodybą investavo milijoną dolerių ir nežino, kada tai atsipirks (20)

2014 balandžio mėn. 18 d. 16:05
Kaimo turizmas, pastaruosius porą metų augant poilsiautojų srautams, šią vasarą tikisi pasiekti prieškrizinį lygį.

Įveisę upės sanitarų išlošė dukart (42)

2014 balandžio mėn. 18 d. 19:39
Senvagė
DELFI (K.Čachovskio nuotr.)
Ilgus metus sukę galvas, kaip gelbėti kiekvieną žiemą Senvagėje dūstančias žuvis ir nuo tvenkinio vaikyti žvejus mėgėjus, aplinkosaugininkai ir Panevėžio savivaldybės ekologai pagaliau rado išeitį – pavasarį telkinyje įveisti žuvų, o paskutinį vasaros savaitgalį leisti per vasarą įmitusias žuvis išgaudyti.

Kaip patikrinti, ar kiaušinis šviežias (24)

2014 balandžio mėn. 18 d. 11:09
Kiaušiniai yra vienas iš geriausių žmonių maisto produktų, jame yra visų maisto medžiagų, kurių reikia žmogaus organizmui, tačiau svarbu juos teisingai paruošti ir vartoti.

Skyrė pinigų nuostoliams dėl kiaulių maro padengti (3)

2014 balandžio mėn. 17 d. 11:54
Skyrė pinigų nuostoliams dėl kiaulių maro padengti
AP/Scanpix
Europos Komisija (EK) Lietuvai skyrė 146 tūkst. eurų (504 tūkst. litų) nuostoliams dėl afrikinio kiaulių maro padengti.