Gegužė – avių kirpimo metas

 (1)
Lietuvoje auginamos avys kerpamos du kartus per metus – gegužės ir spalio pradžioje, kada užauga ne trumpesnė kaip 5 cm ilgumo vilna. Kai kurie avių augintojai dar kerpa ir trečiąkart – gruodžio pabaigoje, tokia vilna vadinama kalėdine.
Gegužė – avių kirpimo metas
© DELFI (E.Digrytės nuotr.)

Pirmamečiai jaunikliai kerpami rugpjūčio pabaigoje, o parduodamų mėsai avių vilna turi būti ne trumpesnė kaip 3,5 cm, todėl jos kerpamos maždaug prieš du mėnesius iki realizavimo. Šiuo metu jau kasdien avys porai valandų išvaromos iš tvarto ir pamažu pratinamos prie ganyklos žolės. Tuo laiku jų vilna „bręsta“, iš odos išsiskiria daugiau riebalinio prakaito, plaukai pasidaro daug elastingesni, minkštesni. Tokią „subrendusią“ vilną lengviau nukirpti.

Avys kerpamos atšilus orams. Prieš kirpimą 12–14 val. negirdomos ir nešeriamos. Patogiausia kirpti apšviestoje patalpoje ant obliuotų lentų stalo. Jis turi būti tokio aukštumo ir ilgumo, kad kerpantysis iš visų pusių galėtų pasiekti avį.

Tačiau dažniausiai avys kerpamos ant grindų, paklojus storą šiaudų sluoksnį ir uždengus standžiu audiniu arba klijuote. Avis pradedama kirpti nuo krūtinės, pilvo, šonų, šlaunų iki nugaros vidurio, tada apverčiama per kojas, o avinai – per nugarą (kad nesusisuktų žarnos), ir nukerpama likusi vilna. Kirpimo metu negalima įtempti odos, o tik pamažu išlyginti, žirkles reikia laikyti kiek galima arčiau odos, tada daug lygiau nukerpama visa vilna.

Kiekvieną nukirptą avį reikia gerai apžiūrėti: visus įdrėskimus, įkirpimus patepti 5 proc. kreolinu. Nukirptos avys labai jautrios temperatūros svyravimams. Ypač jas reikia saugoti nuo lietaus, kad nepersišaldytų. Avys jautrios ir dideliems karščiams, todėl 10 dienų po kirpimo vidurdienį jas reikia suleisti į tvartą.

Nukirptą vilną reikia surūšiuoti. Švariausią sudėti į atskirą pintinę ir pakabinti sausoje, gerai vėdinamoje patalpoje. Nuo galvos ir kojų nukirptą nešvarią vilną reikia užpilti šaltu vandeniu, palaikyti keletą valandų, išskalauti ir išdžiovinti. Jeigu ūkyje yra ir šiurkščiavilnių, ir švelniavilnių avių, iš pradžių kerpamos pastorosios. Greičiausiai ir kokybiškai avys nukerpamos elektrinėmis mašinėlėmis.

Parašykite savo komentarą
arba komentuokite anonimiškai čia
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Kaimo naujienos

Trakų rajono ūkininkai kiaules turės paskersti iki rugsėjo vidurio (26)

Lietuvoje toliau plintant afrikiniam kiaulių marui, pratęstas terminas Trakų rajono gyventojams paskersti kiaules.

Lietuvos metų ūkininke paskelbta Vaidutė Stankevičienė (15)

Rugpjūčio 27 dieną Žemės ūkio rūmuose pirmą kartą paskelbta Lietuvos metų ūkininkė. Žurnalo „Veidas“ ir Žemės ūkio rūmų organizuotuose rinkimuose geriausia šalies ūkininkė pripažinta karvių ūkio savininkė Vaidutė Stankevičienė iš Biržų rajono Parovėjos kaimo.

Sausra rodo savo nagus: kainos tikrai išaugs (116)

Sausra jau rodo savo nagus – nuseko upės, dėl padidėjusio gaisringumo uždrausta lankytis miškuose, daržams nepaprastai trūksta lietaus. Prognozuojama, kad daržovių derlius bus mažesnis, o kainos gali išaugti.

Dėl miško gėrybių derliaus stveriasi už galvų (32)

Lietuvos miškuose uogų ir grybų sezonas labai liūdnas, teigia Lietuvos miško grybų ir uogų verslininkų asociacijos vadovas Virginijus Varanavičius. „Jei lietūs gerai pamerks mūsų žemę, galbūt rudeninių grybų ir galima tikėtis, tačiau tos viltys kasdien tirpsta“, – portalui LRT.lt kalba V. Varanavičius.

V. Baltraitienė: prekybininkai nesutinka riboti antkainio (47)

Šalies prekybininkai nesutinka pasirašyti memorandumo su valdžia, pieno perdirbėjais bei gamintojais, kuriame be kitų nuostatų būtų numatomas antkainio ribojimas, sako žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.