Per porą mėnesių Lazdijų rajono ūkininkai į Lenkiją išvežė apie 60 mėsinių galvijų. Pasak į kooperatyvą susibūrusių augintojų, tikėtasi, kad Lietuvos mėsos perdirbėjams pasiūlius didesnį kiekį mėsinių galvijų, pavyks išsiderėti aukštesnę supirkimo kainą.

Tačiau perdirbėjai esą pasiūlė netgi mažesnę kainą nei pavieniams augintojams.

Todėl kooperatyvas po paieškų ir ilgų derybų rankas sukirto su vienu mėsos supirkėju iš kaimyninės Lenkijos. O ir kainą išsiderėti pavyko neblogą – už kilogramą gyvo svorio mokama 5,30 lito, kai Lietuvoje kaina svyruoja nuo 3,70 lito iki 4,50 lito.

„Pasiūlė kaimyninės valstybės supirkėjai geresnes kainas. Apsisprendimas tada buvo aiškus. Sunku skaičiuoti pelnus, bet kiekvienam išėjo po maždaug tūkstantį priedo“, – sako ūkininkas Ignas Baltuškonis.

Mėsos supirkimo kainą būtų galima išsiderėti dar aukštesnę, jeigu kooperatyvas galėtų pasiūlyti didesnį kiekį galvijų. Todėl būtina plėsti galvijų bandas.

„Per savaitę bent 35 vienetus galvijų turėtume išvežti – pradžiai. 35 vienetai yra startas, kai mes galim pradėti kainų derybas ir laisviau kvėpuot bei būti rinkos dalyviai“, – sako Nerijus Sukackas, VšĮ „Darbo vietų kūrimo fondas“ vadybininkas.

„Dauguma mėsos perdirbėjų nori pastovaus ir didesnio kiekio tiekimo, todėl būtina didinti gyvulių skaičių. Pagrindiniams perdirbėjams vienas svarbiausių elementų – geriau pastovus tiekimas nei kad vieną kartą didelis kiekis“, – sako ūkininkas Remidas Jungevičius.

Kooperatyvo ateities planuose- naujų rinkų paieška ir nuosava skerdykla.