Estijos atsakinga tarnyba informavo, kad ūkyje buvo laikomos 6 kiaulės, iš kurių 1 nugaišo, o 5 buvo nugaišintos įtarus AKM. Atlikus laboratorinius tyrimus, visoms ūkyje laikytoms kiaulėms buvo patvirtinta AKM diagnozė. Vieta, kurioje nustatytas protrūkis, yra užkrėstoje AKM teritorijoje, iš kurios draudžiama išvežti kiaulieną ir gyvas kiaules.

Estijos pareigūnai ėmėsi visų būtiniausių apsaugos priemonių, kad sustabdytų ligos plitimą. Visų ūkyje laikytų kiaulių gaišenos buvo saugiai sunaikintos. Atliekami valymo ir dezinfekcijos darbai. Aplink ūkį nustatyta 3 km apsaugos zona ir 10 km priežiūros zona.

Pirmasis AKM židinys regione buvo užfiksuotas birželio 23 d. Lenkijos Palenkės regione. Kiaulininkystės ūkyje buvo laikoma per 260 kiaulių. Lietuvoje AKM virusas naminių kiaulių laikymo vietoje buvo nustatytas šią savaitę. Židinys patvirtintas Elektrėnų savivaldybės Juodelių kaime, smulkiame kiaulių ūkyje, kuriame buvo laikomos 3 kiaulės.

VMVT duomenimis, virusas sparčiai plinta šernų populiacijoje - nuo metų pradžios nustatytos 94 vietos, kuriose AKM patvirtintas 150 šernų (121 nugaišusiam ir 29 sumedžiotiems).

Per praėjusias dvi savaites AKM virusas nustatytas 8 šernams (3 sumedžiotiems ir 5 gaišenoms).

AKM virusu užsikrėtę šernai buvo sumedžioti Jonavos rajono Žeimių, Trakų rajono Rūdiškių ir Biržų rajono Parovėjos seniūnijų miškuose. Šernų gaišenos, kurioms patvirtintas AKM, buvo rastos Anykščių rajono Debeikių ir Anykščių seniūnijų apylinkėse, Kaišiadorių rajono Palomenės ir Biržų rajono Papilio seniūnijų teritorijose.