ES pasirengusi įvesti dvejus metus galiojantį draudimą trims pesticidų rūšims, kurios ypač kenkia bitėms, informuoja „EUbusiness“.

„Už“ draudimą balsavo 15 ES šalių, „prieš“ – aštuonios, susilaikė keturios.

„Pažadu, padarysiu visa, kiek priklauso nuo manęs, kad mūsų bitės, kurios yra tokios svarbios mūsų ekologinei sistemai, būtų apsaugotos“, – sakė ES sveikatos ir vartotojų politikos komisaras Tonis Borgas (Tonio Borg).

Tai būtų pirmas pasaulyje draudimas naudoti pesticidus, galiojantis visame žemyne.

Insekticidai – imidaklopridas ir klotianidinas, gaminami vokiečių kompanijos „Bayer“, ir tiametoksamas, gaminamas šveicarų kompanijos „Syngenta“, – naudojami apdoroti sėklas, sumaišant juos su dirvožemiu arba apipurškiant bites pritraukiančius augalus ir javus.

Europoje nerimaujama dėl nykstančių bičių kolonijų. Bitės ir kiti laukiniai vabzdžiai apdulkina apie trečdalį pasaulyje užauginamų pasėlių. Šiems vabzdžiams išnykus, augalų apdulkinimui tektų skirti didžiules lėšas. Laboratoriniais tyrimais nustatyta, kad bitėms ir kitiems augalus apdulkinantiems vabzdžiams kenkia pesticidai neonikotinoidai. Siūlyta leisti neonikotinoidus naudoti tik tiems augalams, kurių bitės ir kiti vabzdžiai neapdulkina. Šiam pasiūlymui prieštarauja daugelis ūkininkų, tvirtindami, kad tyrimų išvados netikslios, nes mokslininkams trūko reikalingų duomenų, be to, tyrimai buvo atliekami ne natūraliomis sąlygomis, o laboratorijose.

Nors dauguma šalių balsavo už Europos bičių gelbėjimą, pagal sudėtingą ES balsavimo sistemą, pagal kurią atsižvelgiama į gyventojų skaičių, surinkta 187 balsai „už“, 125 – „prieš“, 33 – susilaikę. Pritrūkus balsų, reikalingų pasiekti kvalifikuotą daugumą, galutinį sprendimą priims Europos Komisija.

15 šalių balsavo už draudimą – tai Belgija, Bulgarija, Kipras, Danija, Estija, Prancūzija, Vokietija, Latvija, Liuksemburgas, Malta, Nyderlandai, Lenkija, Slovėnija, Ispanija, Švedija.

„Prieš“ balsavo aštuonios šalys – Austrija, Didžioji Britanija, Čekija, Vengrija, Portugalija, Rumunija, Slovakija, Italija; keturios šalys susilaikė – Airija, Graikija, Lietuva ir Suomija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)