Šiam KPP veiklos srities „Parama jaunųjų ūkininkų įsikūrimui“ paraiškų rinkimo etapui buvo skirta 20 mln. eurų. Tuo metu gautose jaunųjų ūkininkų paraiškose prašoma paramos suma gerokai viršijo skirtąją – siekia 74 mln. eurų. Todėl atrankos balai bus ir pirmumo balai – parama pasieks daugiausia balų pagal nustatytus atrankos kriterijus surinkusius pareiškėjus. Paraiškos, nesurinkusios mažiausio privalomo projektų atrankos balų skaičiaus – 35 balų, atmetamos.

Vyks paraiškų vertinimas

Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) Kaimo plėtros ir žuvininkystės programų departamento direktoriaus pavaduotoja Alma Valskytė informavo, kad balandžio mėnesį vykusių paraiškų rinkimo metu jaunieji ūkininkai iš viso pateikė 1 354 paraiškas ES paramai gauti. „Pagal sudarytą prioritetinę eilę, bus vertinamos 345 paraiškos, surinkusios nuo 85 iki 100 balų imtinai. Skirtų paramos lėšų užtenka būtent tokiam skaičiui paraiškų“, – teigė NMA specialistė.

Pirmumo eilė yra sudaryta pagal pačių jaunųjų ūkininkų pateiktus duomenis ir paraiškoje nurodytą atitiktį atrankos kriterijams, numatytiems veiklos srities įgyvendimo taisyklėse. „Šiuo metu NMA tikrina, ar visi pareiškėjai, patekę tarp šių 345, teisingai pasižymėjo atrankos balus ar atitinka atrankos kriterijus. Tai reiškia, kad tinkamumo gauti paramą vertinimo metu paraiškoje nurodyta informacija yra sutikrinama su duomenų bazėse ir registruose esančiais duomenimis“, – aiškino A. Valskytė.

Paraiškų vertinimas, kaip numatyta KPP administravimo taisyklėse, užtruks iki trijų mėnesių nuo paraiškų rinkimo laikotarpio pabaigos. Jaunieji ūkininkai apie priimtą sprendimą bus informuoti asmeniškai raštu.

Atrankos balai

Pagal KPP veiklos sritį numatyti 7 atrankos kriterijai. Jei kuriamas gyvulininkystės, daržininkystės, uogininkystės, sodininkystės arba mišrusis ūkis, kuriame viena iš veiklų yra gyvulininkystė ir pajamos iš gyvulininkystės veiklos, įgyvendinus verslo planą, turi sudaryti ne mažiau kaip 50 proc. visų veiklos pajamų – suteikiama 20 balų. Kai ūkis kuriamas iš nepadalytų valdų – suteikiama 15 balų.

Pareiškėjas turi ne mažiau kaip 5 ha nuosavybės teise valdomų žemės ūkio naudmenų – suteikiama 10 balų. Pareiškėjas turi žemės ūkio srities aukštąjį ir (arba) profesinį išsilavinimą – suteikiama 10 balų. Pareiškėjas yra jaunesnio amžiaus (pagal amžiaus kategorijas suteikiamas atitinkamas balų skaičius): iki 30 metų – suteikiama 20 balų; nuo 30 metų iki 40 metų – suteikiama 15 balų.

Pareiškėjo ūkio grynasis pelningumas, įgyvendinus verslo planą, bus didesnis kaip 4 proc. – suteikiama 10 balų. Projektas įgyvendinamas vietovėse, kuriose esama gamtinių ar kitų specifinių kliūčių (pareiškėjo ūkis laikomas esančiu vietovėse, kuriose esama gamtinių ar kitų specifinių kliūčių, jei ne mažiau kaip 50 proc. jo žemės ūkio paskirties žemės ploto yra vietovėse, kuriuose esama gamtinių ar kitų specifinių kliūčių – suteikiama 15 balų.

Privalomasis mažiausias projektų atrankos balų skaičius – 35 privalomieji balai. Jeigu projektų atrankos vertinimo metu buvo nustatyta, kad projektas nesurinko tokio balų skaičiaus, paramos paraiška atmetama.

Daugiau informacijos apie paramos pagal su plotu susijusias KPP priemones teikimo sąlygas galima rasti NMA interneto svetainėje.

Sužinok naujienas apie paramą pirmas – prisijunk prie NMA „Facebook“ paskyros!

Gegužės 27 d., 14:00 val. kviečiame stebėti tiesioginę transliaciją apie išmokas už deklaruotus plotus. Prie transliacijos galėsite prisijungti šiuo adresu. Daugiau informacijos www.nma.lt

Užsk. Nr. 2015/04-011

Šaltinis
Nacionalinė mokėjimo agentūra
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)