Oficialų sprendimą dėl paramos žemės ūkio gamintojai priims per artimiausias savaites, bet dokumentas bus priimtas atgaline, rugpjūčio 11 d., data, teigiama Europos Komisijos (EK) pranešime.

Lėšos bus skiriamos iš bendros žemės ūkio zonos palaikymo fondo. Persikams ir nektarinams išpirkti bus skirta apie 30 mln. eurų iš bendros 420 mln. eurų sumos.

Esant būtinybei, panašios priemonės gali būti priimtos ir kituose žemės ūkio sektoriuose, priklausomuose nuo importo į Rusiją. Apie tai pareiškė žemės ūkio ir kaimo plėtros eurokomisaras Dačianas Čiološas (Dacian Ciolos), kurio žodžiai cituojami Europos Komisijos (EK) pranešime.

Anksčiau planuota išpirkti 5 proc. persikų ir nektarinų, bet vėliau EK padvigubino šį rodiklį. Kasmet ES šalyse užauginama 2,4-2,5 mln. tonų persikų ir nuo 1,1 iki 1,2 mln. tonų nektarinų. Pagrindinės šių vaisių tiekėjos yra Ispanija, Italija, Graikija ir Prancūzija.

Be to, ES pavadino nesąžiningais Lotynų Amerikos šalių ketinimus didinti žemės ūkio produkcijos eksportą į Rusiją ir taip iš sankcijų karo "užsidirbti nesąžiningo pelno". Derybos su šiomis šalimis gali turėti ne tik ekonominę, bet ir politinę potekstę. Eurokomisaras laikraščiui "The Financial Time" sakė, kad per derybas planuojama parengti bendrą pasaulinę poziciją dėl krizės Ukrainoje.

Kaip neseniai pranešė Lenkijos žemės ūkio ministras Marekas Savickis (Marek Sawicki), Lenkijos žemės ūkio ministerijos ministerija parengė oficialų skundą Pasaulio prekybos organizacijai (PPO) dėl Rusijos paskelbtų apribojimų importui. Šalies žemės ūkio ministerijos duomenimis, nuostoliai, patirti dėl Rusijos embargo daržovių ir vaisių įvežimui, siekia 500 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)