Ekologinis mėsinių galvijų auginimas - investicija į ateitį

 (14)
Ekologinis mėsinių galvijų auginimas - investicija į ateitį
© Shutterstock nuotr.

Ekologinės mėsinės galvijininkystės propaguotojai tiki, kad ateityje aplinkai draugiškas verslas suteiks daugiau pajamų negu tradicinis ūkininkavimas. Pernai pavasarį įsikūrusi Ekologiškų mėsinių galvijų augintojų asociacija (EMGAA), kol kas vienijanti 11 augintojų, siekia padidinti mėsinės galvijininkystės pelningumą, perimant gerąją užsienio kolegų patirtį.

Praėjusią savaitę Vidmanto Jonikos (Plungės r.) ir Antano Šakio (Telšių r.) ūkiuose dvi dienas trukusi ekologiškai auginamų Aubrakų ir Limuzinų veislės galvijų paroda sutraukė nemažą būrį žiūrovų. Užsienio specialistai išsamiai supažindino su minėtų veislių galvijų savybėmis, jų kryžminimo deriniais, aptarė mėsinės galvijininkystės perspektyvas, lankėsi Lietuvos ūkiuose ir vertino juose auginamų galvijų veislines savybes.

Pasak EMGAA prezidento Alberto Šiurnos, paroda - vienas iš pirmųjų, bet ne paskutinis, neseniai susikūrusios asociacijos renginys, kuriame pabandyta pademonstruoti, kaip turėtų būti auginami Aubrakai ir Limuzinai, į ką reikėtų atkreipti dėmesį, juos veisiant. „Gyvulių skaičius kasmet mažėja apie 50 tūkst., tačiau mėsinės galvijininkystės auginimo ūkiai bandas šiek tiek didina, atsiranda naujų augintojų", - sakė A. Šiurna. Jo nuomone, kad ūkininkus lydėtų sėkmė, verta dalytis patirtimi.

Prof. Česlovas Jukna įžvelgė geras mėsinės galvijininkystės perspektyvas. „Arabų pasaulis tampa turtingesnis, todėl tikėtina, kad geros kokybės jautienos jiems reikės vis daugiau. Lietuvoje sąlygos mėsinei galvijininkystei plėtoti labai palankios", - akcentavo jis.

Aubrakai - labai populiari veislė Prancūzijoje

Prancūzijos eksperto Danielio Migelio (Daniel Miquel) teigimu, anksčiau Prancūzijoje Aubrakai buvo auginami žemės ūkio darbams atlikti ir pieno produkcijai gauti, vėliau didėjant mechanizacijos lygiui, atsiradus pieningesnėms veislėms, Aubrakų skaičius labai sumažėjo ir veislė atsidūrė ties išnykimo riba. „Tik įvertinus jų gerąsias savybes, Aubrakų populiacija stipriai padidėjo", - pridūrė specialistas.

Pastaruoju metu labai sudėtinga įsigyti grynaveislių Aubrakų veislės karvių, nes dauguma jų naudojamos su Šarole buliais kergti. Gauti mišrūnai itin paklausūs, nes gerai penisi. Pasak D. Migelio, kryžminant su Šarole gaunamas geras heterozės efektas. Mišrūnės karvės lengvai veršiuojasi, duoda nemažai pieno, gerai pasisavina pašarų maisto medžiagas. Pavyzdžiui, grynaveislis 210 dienų amžiaus buliukas sveria 273, o Aubrakų ir Šarole mišrūnas - 281 kg, grynaveislė telyčia - 239, o mišrūnė - 247 kilogramus.

D. Migelio teigimu, Aubrakų veislės galvijai yra ištvermingi (ištveria +43 ir net -35 oC temperatūrą) ir itin gerai pasisavina žoliniuose pašaruose esančias maisto medžiagas, todėl gali būti ganomi skurdžiose ganyklose. „Palyginti su kitų veislių galvijus, auginti Aubrakus gana ekonomiška", - veislę apibūdino ekspertas. Į Italijos rinką iš Prancūzijos eksportuojami 10-15 mėn. amžiaus 350-450 kg sveriantys buliai už 2,30-2,70 eurų (7,95-9,34 litų) už 1 kg gyvo svorio kainą.

Prof. Č. Juknos nuomone, Aubrakai priimtina auginti Lietuvoje skurdesnėse žemėse veislė. Šios veislės galvijai taip pat tinkami auginti ekologiškai, nes gerai sunaudoja natūralius žolynus. Jei žemės yra turtingesnės maisto medžiagų, vertėtų rinktis intensyviau augančius galvijus, pavyzdžiui, Limuzinų veislės.

Jis pridūrė, kad veisiant Aubrakus, būtina vykdyti kryptingą selekciją. „Susiformavo nuomonė, kad jų mėsa šiek tiek kietesnė. Todėl vertėtų vykdyti selekciją mėsos kokybės gerinimo kryptimi. Selekcijos programą reikėtų orientuoti į vartotoją, kuriam reikia kokybiškos, švelnios, biologiškai vertingos mėsos", - pabrėžė profesorius.

Pasak jo, prancūziškos veislės turi nemažai privalumų, mat jų ilgametė selekcija buvo orientuota į nugaros ir šlaunų raumenų išvystymą. Galiojantis skerdenų vertinimo standartas taip pat orientuotas į minėtų dalių išsivystymo lygį. Naudojant prancūziškas veisles arba jų derinius su kitomis veislėmis, pvz. angliškomis, gaunamos skerdenos, kurių raumeningumo klasė aukštesnė.

Asociacijos nariai prioritetą atiduoda dviems veislėms

Į EMGAA susibūrę ekologiškai veiklą plėtojantys ūkininkai augina per 1 500 galvijų, daugiausia Aubrakų ir Limuzinų. Pasak EMGAA direktoriaus Arūno Rutkausko, asociacijos nariai mėsine galvijininkyste verčiasi jau seniai, todėl per tiek metų įvertino šių veislių privalumus ir atiduoda joms prioritetą. Beje, EMGAA įstatuose yra gana griežta nuostata, kad Asociacijos nariu gali būti tik toks augintojas, kuris iš mėsinės galvijininkystės gauna 50 proc. pajamų.

Vieno iš asociacijos nario Vidmanto Jonikos teigimu, ekologiškai užaugintų mėsinių galvijų kaina kol kas nesiskiria nuo užaugintų įprastai. „Esame laukimo stadijoje. Šalies grūdininkai jau surado kelius ekologiškiems grūdams į kitas šalis eksportuoti, mes dar jų ieškome. Investuojame į ateitį. Svarbiausia dabar - įgyti užsienio vartotojų pasitikėjimą. Kai užsieniečiai mumis pasitikės, kelias į užsienio rinkas mums bus atviras", - tikino V. Jonika.

„Mano ūkis“
 
14
Vardas
Komentavimo taisyklės ir atsakomybė

Kaimo naujienos

Dėl Rusijos embargo slovėnų verslininkai obuolius atiduoda labdarai (3)

2014 spalio mėn. 31 d. 12:36
Dėl Rusijos embargo slovėnų verslininkai obuolius atiduoda labdarai
AOP nuotr.
Slovėnijos žemės ūkio ministro teigimu, nuo Rusijos embargo labiausiai nukentėjo verslininkai, kurie augina ir į Rusiją eksportuoja obuolius, praneša LRT radijas, apžvelgdamas Slovėnijos verslo naujienas. Verslininkai iš rinkos turės pašalinti apie 4,5 tūkst. tonų obuolių, tad vyriausybė stengiasi tam tikromis reformomis jiems padėti.

Modernizuojantiems smulkiuosius ūkius artėja atsiskaitymo metas

2014 spalio mėn. 31 d. 12:08
Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 m. programos (KPP) priemonėje „Pusiau natūrinis ūkininkavimas“ dalyvaujantiems paramos gavėjams, pateikusiems paraiškas 2010 ir 2012 m., artėja atsiskaitymo laikas. Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) specialistai primena, į ką dėmesį turėtų atkreipti šios KPP priemonės dalyviai, 2015 m. teiksiantys mokėjimo prašymus.

Paspirtis išskirtinės kokybės produktų gamintojams (1)

2014 spalio mėn. 31 d. 12:02
Paspirtis išskirtinės kokybės produktų gamintojams
G. Daugirdaitės nuotr.
Gaminantys arba auginantys išskirtinės kokybės produktus iki pat šių metų pabaigos gali teikti paraiškas pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 m. programos (KPP) priemonę „Dalyvavimas maisto kokybės schemose“. Lėšos pagal šią priemonę skirtos padengti išlaidoms, susijusioms su kokybiškų žemės ūkio produktų sertifikavimu ir apipavidalinimu.

Ukrainiečiai mokėsi gaminti lietuviškus sūrius (3)

2014 spalio mėn. 30 d. 00:02
Mokymai Sūrininkų namuose Dargužiuose
Autoriaus nuotr.
Prieš dešimtmetį Dargužiuose (Valkininkų sen., Varėnos r.) Valdas ir Rasa Kavaliauskai pradėjo auginti ožkas ir iš jų pieno gaminti sūrius, ilgainiui įkūrė „Sūrininkų namus“. Dabar jie jau moko ir kitus.

Galvijų augintojai rado kelią į naudą (6)

2014 spalio mėn. 27 d. 20:24
Galvijų augintojai rado kelią į naudą
AOP nuotr.
Lazdijų rajone užauginti mėsiniai galvijai keliauja į Lenkiją. Į kooperatyvą susibūrę ūkininkai rado būdą kaimyninės šalies rinkai pasiūlyti didesnius mėsos kiekius ir už kilogramą gyvo svorio gauna bent litu daugiau nei moka Lietuvos perdirbėjai.