Ekologiškos avietės, braškės, serbentai, kitos uogos ir vaisiai. Beveik 20-yje hektarų Ukmergės rajone juos augina Genovaitė ir Mindaugas Sakalauskai. Jie ekologinio ūkininkavimo kelią pasirinko daugiau nei prieš dešimtmetį.

Prieš kelerius metus ūkininkai ėmėsi ir retų pas mus daržovių – šparagų, cikorijų, šiemet užaugino ir brokolių. Ūkyje chemikalai nenaudojami, tad derlius mažesnis.

„Jau antrus metus neleidžia plėsti ekologinių plotų. Todėl, kad plėtra yra stabdoma. Neduoda išmokų tiems, kurie plotus plečia. Tai neskatina ekologiškai ūkininkauti ir smukdo ūkininkus“, – įsitikinusi G. Sakalauskienė.

Ukmergės rajone yra apie 140 ekologinių ūkių, daugiau jų – tik Biržų rajone. Šiemet naujų ūkių neįkurta, plotai irgi beveik neplėsti, nes už juos neskirtos išmokos.

„Yra ir naujų ūkininkų, kurie laukia 2015-ųjų. Jie privalo išklausyti ekologinio ūkininkavimo kursus“, – sako Žemės ūkio konsultavimo tarnybos Ukmergės biuro konsultantė Vilma Kačinskienė.

Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) teigia ūkininkus informavusi, kad ekologinių plotų plėtros šiemet nerems, nes lėšos ribotos. Be to, EK  tik liepą išleido reglamentą, kaip šiemet  skirstyti paramą.

„Turėdami tik tą pačią  pinigų sumą paramai ir nenorėdami atimti iš kitų ūkininkaujančių, kurie žinojo, kiek gaus, ir priėmėm tokį sprendimą. Tie, kurie numatę ir toliau ūkininkauti, naujas paraiškas galės teikti nuo 2015-ųjų“, – teigia ŽŪM Žemės ūkio gamybos ir pramonės departamento direktorius Rimantas Krasuckis.

Ekologiniam ūkininkavimui remti iki 2020-ųjų numatyta beveik 600 tai mln. litų. Pasak ministerijos atstovo, išmokos už ekologiškus pasėlius išliks panašios, daugiau gaus ūkiai, laikantys gyvulius.