Tęsti, nutraukti ar prisiimti naujus įsipareigojimus

2015 m. pareiškėjai turi apsispręsti dėl tęstinių įsipareigojimų pratęsimo arba nutraukimo pagal ankstesniojo laikotarpio (Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos) priemonės „Agrarinės aplinkosaugos išmokos“ programas ir (arba) veiklas ir savo sprendimą nurodyti teikiamos bendrosios paraiškos formoje.

Prisiėmusieji įsipareigojimus pagal ankstesnio laikotarpio programos priemonės „Agrarinės aplinkosaugos išmokos“ programas ir (arba) veiklas, gali juos nutraukti ir negrąžinti gautų išmokų arba šiuos įsipareigojimus jie gali tęsti.

Turintys tęstinių įsipareigojimų pagal ankstesniojo laikotarpio programą „Ekologinis ūkininkavimas“ pareiškėjai šiemet taip pat galės rinktis – juos tęsti ar nutraukti ir įsipareigoti iš naujo pagal KPP 2014–2020 m. programos priemonę „Ekologinis ūkininkavimas“. Tęsiamiems įsipareigojimams bus taikomos 2007–2013 metų priemonės „Agrarinės aplinkosaugos išmokos“ įgyvendinimo taisyklių nuostatos, išskyrus pagrindinius reikalavimus ir sankcijas už jų nesilaikymą.

Tačiau pareiškėjai, dar neįvykdę tęstinių įsipareigojimų pagal ankstesnio laikotarpio programos „Kraštovaizdžio tvarkymas“ veiklą „Melioracijos griovių tvarkymas“, įsipareigojimų nutraukti negalės – jie turės jų laikytis iki prisiimtų įsipareigojimų termino pabaigos. Taip pat pareiškėjai, 2014 m. įvykdę įsipareigojimus pagal ankstesnės programos priemonę „Pelno nesiekiančios investicijos“, turės laikytis įsipareigojimų pagal KPP 2014–2020 m. priemonės „Agrarinė aplinkosauga ir klimatas“ veiklą „Melioracijos griovių šlaitų priežiūra“.

Pareiškėjai, prisiėmę įsipareigojimus ūkininkauti penkerius metus nuo pirmos gautos išmokos pagal ankstesnio laikotarpio programos priemonę „Išmokos ūkininkams vietovėse, kuriose yra kliūčių, išskyrus kalnuotas vietoves“ ir šių įsipareigojimų dar neįvykdę, privalo žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus deklaruoti visą likusį įsipareigojimų laikotarpį arba iki deklaravimo metų pabaigos pateikti dokumentus, kuriais įrodomas ūkininkavimo faktas, ir nurodyti paraiškos nepateikimo priežastį.

Laukia ir daugiau naujovių

Pareiškėjai, teikiantys paraiškas paramai už žemės ūkio naudmenų ir kitus plotus gauti, privalo laikytis klimatui ir aplinkai naudingos žemės ūkio veiklos – žalinimo – reikalavimų: išlaikyti turimas daugiametes pievas ir ganyklas; dalį ariamosios žemės išskirti ekologiniu atžvilgiu svarbioms vietovėms (EASV), kurias sudaryti gali juodasis arba žaliasis pūdymas, azotą kaupiantys augalai; įvairinti pasėlius siekiant pagerinti dirvožemio kokybę.

Nauja ir tai, kad parama naujuoju laikotarpiu teikiama tik aktyviems ūkininkams – nevykdantiems tiesioginėmis išmokomis neremiamų veiklų: oro uostų, vandens valymo įrenginių, nuolatinių sporto ir pramogų aikštelių eksploatavimo veiklų, ar geležinkelio, nekilnojamojo turto paslaugų teikimo veiklų. Išimtis – jei pareiškėjas vykdo vieną ar daugiau šių veiklų, tačiau įrodo žemės ūkio svarbą savo veikloje.

Kaip ir ankstesniais metais, paraiškos priimamos seniūnijoje, kurioje registruota pareiškėjo žemės ūkio valda, Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos rajonų biuruose, taip pat internetu, prisijungus prie Paraiškų priėmimo informacinės sistemos. Vėluojančios paraiškos priimamos iki š. m. liepos 10 d., tačiau galutinė paramos suma bus mažinama 1 proc. už kiekvieną pavėluotą darbo dieną.

Daugiau informacijos – NMA interneto svetainėje.

Sužinok naujienas apie paramą pirmas – prisijunk prie NMA „Facebook“ paskyros!

Užsk. Nr. 2015/04-008.

Šaltinis
Nacionalinė mokėjimo agentūra
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją