Nuo špinatų iki keliasdešimties daržovių rūšių

Bendrovė „Evaldo daržovės“ veiklą pradėjo 2000 metais Sakalų kaime (Šalčininkų r.). Įkūrėjas ir direktorius Evaldas Masevičius pasakoja, kad idėja auginti prieskonines žoleles ir salotas kilo gyvenant Didžiojoje Britanijoje. „Matėme, kaip ten plėtojamas panašus verslas, kaip viskas vyksta. Norėjome pabandyti tai įgyvendinti ir Lietuvoje, tad grįžome namo ir pradėjome“, – sako jis.

Verslą ūkininkas pradėjo nuo špinatų auginimo. Klientams pageidaujant ir pajutus poreikį rinkoje, palaipsniui plėtė veiklą: pradėjo auginti prieskonines žoleles, salotas. „Augome ir asortimentą plėtėme po truputį, atsižvelgdami į klientų norus“, – pasakoja E. Masevičius.

Ūkininkas pirmasis šalyje pradėjo auginti anksčiau mums neįprastas salotas, tokias kaip gražgarstė, romaninės salotos, cikorijos. Šiandien „Evaldo daržovės“ produkcijos asortimente – keliasdešimt pavadinimų salotų ir prieskonių rūšių, taip pat rinkai teikiama specialiose pakuotėse supakuota produkcija. Auginami ne tik lietuviams įprasti svogūnų laiškai, burokėlių lapai, mėtos, krapai, bet ir citrinžolė, rozmarinas, kalendra.

Ūkis išaugo 150 kartų

Visos daržovės ir prieskoniai auginami Sakalų kaime. Per 15 veiklos metų ūkis smarkiai išsiplėtė. Ūkininkauti E. Masevičius pradėjo turėdamas 1 ha žemės, o šiandien jo įmonė valdo apie 150 ha. Laukuose auginami krapai, petražolės ir salotos.

Ūkyje taip pat įrengti 6 šiltnamiai, kurių bendras plotas – 1 ha. Juose visus metus auginamos įvairios salotos ir prieskoniai vazonėliuose, o žiemą – ir svogūnų laiškai. Be to, įmonė bendradarbiauja su tiekėjais iš Ispanijos ir Italijos, todėl net žiemą gali pasiūlyti šviežią produkciją.

Salotos ir prieskoninės žolelės iš E. Masevičiaus ūkio tiekiamos prekybos centrams, restoranams, taip pat priimami individualūs užsakymai. Pradžioje ūkyje dirbo du žmonės – E. Masevičius ir jo žmona. Dabar darbuotojų skaičius išaugo iki beveik 70. Daugiausia tai – vietiniai Sakalų kaimo gyventojai.

Sėkmingas pasirinkimas

E. Masevičiaus teigimu, sukurti sėkmingą verslą ir išplėsti ūkį padėjo sėkmingai pasirinkta veiklos kryptis, nes daržovių vartojimas Lietuvoje auga, sunkus darbas, taip pat – laiku atliktos investicijos. Prie to prisidėjo ir gauta finansinė parama.

Pirmą paraišką Europos Sąjungos (ES) ir valstybės paramai gauti ūkininkas pateikė dar 2005 metais. Tuomet įgyvendino šiltnamių modernizavimo projektą. Vėliau vyras paramos kreipėsi ir pagal kelias Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos priemones.

Įgyvendinęs projektą pagal priemonę „Perėjimas prie ne žemės ūkio veiklos” ūkininkas nusipirko šaldytuvus, pakavimo įrangą. Patvirtinta paramos gavėja pagal priemonės „Žemės ūkio valdų modernizavimas veiklos sritį „Nitratų direktyva ir investicijos į žemės ūkio produktų gamybą“ bendrovė „Evaldo daržovės“ įdiegė salotų plovimo liniją, automatizavo produkcijos pakavimą.

Iš viso įmonei suteikta parama siekė apie 434,4 tūkst. eurų (1,5 mln. litų). „Dažnai sakau, kad pirmąją salotų liniją įdiegėme paramos lėšomis, o antrąją – už savo pinigus, uždirbtus iš pirmosios linijos. Finansinė parama padėjo mums įdiegti modernias technologijas, pakilti į aukštesnį lygį, dėl ko galime uždirbti daugiau lėšų ir toliau investuoti į plėtrą. Parama mums buvo labai reikšminga ir svarbi“, – pažymi E. Masevičius.

„Lietuvoje turime saugius, sveikus ir skanius produktus, užaugintus ir pagamintus gamtą tausojančiais būdais, švarioje, natūralioje ir gražioje aplinkoje, mūsų gaminiai yra aukštai vertinami ne tik šalyje, bet ir užsienyje. Smagu, kad žemdirbiai atranda ir išnaudoja visas savo galimybes ir plečia ūkius, o produktus parduoda ne tik Lietuvoje“, - sako žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

Projektams – milijoninė parama

2007–2013 m. finansiniu laikotarpiu pagal priemonę „Perėjimas prie ne žemės ūkio veiklos“ patvirtinti 238 projektai, kuriuose prašoma beveik 33 mln. eurų paramos. Šiuo metu užsiimantiems alternatyvia žemės ūkio veikla jau išmokėta 27,9 mln. eurų paramos.

Pagal priemonės „Žemės ūkio valdų modernizavimas“ veiklos sritį „Nitratų direktyvos reikalavimų ir naujų privalomų Bendrijos standartų įgyvendinimas“ pasirašytos 289 projektų įgyvendinimo sutartys. Joms patvirtinta daugiau kaip 13 mln. eurų paramos, iš jų 12,4 mln. eurų jau pasiekė paramos gavėjus.

Daugiau informacijos – www.nma.lt
Sužinok naujienas apie paramą pirmas – prisijunk
www.facebook.com/nacionalinemokejimoagentura

Užsk. Nr. 2015/07-15