Į paramą už išskirtinės kokybės daržovių, uogų ar vaisių auginimą pretenduoti gali tik tie augintojai, kurie jų augina ne mažiau nei 1 ha. Didžiausias remtinas plotas – 100 ha.

Skirta natūralių produktų augintojams

Išskirtinės kokybės vaisiai, uogos, bulvės ir daržovės – tai natūralūs, sveiki produktai, išauginti beveik nenaudojant chemijos ir saugant aplinką.

Pastarųjų produktų augintojams tenka įgyvendinti nemažai aplinkosauginių reikalavimų: išlaikyti atitinkamus atstumus nuo taršos šaltinių, riboti trąšų bei pesticidų naudojimą, nenaudoti toksiškų augalų apsaugos produktų, laikytis sėjomainos – nealinti nei dirvožemio, nei paties augalo.

Be to, kiekvienais metais, vadovaudamiesi dirvožemio ir (arba) augalo laboratoriniais tyrimais, augintojai turės sudaryti tręšimo bei sėjomainos planus ir juos vykdyti. Antroje augalų vegetacijos pusėje neleidžiama naudoti jokių pesticidų, tad sveikų produktų augintojams piktžoles naikinti teks mechaninėmis priemonėmis.

Reikės konsultantų paslaugų

Pagal naujojo finansinio laikotarpio priemonės „Agrarinė aplinkosauga ir klimatas“ veiklos srities „Tausojanti aplinką vaisių ir daržovių auginimo sistema“ taisykles būtina turėti išskirtinės kokybės produktų sertifikatą. Tačiau pirmaisiais metais šioje veikloje dalyvaujantys pareiškėjai paramos paraiškos pateikimo metu jo pateikti dar neprivalės.

Ne vėliau, kaip antraisiais įsipareigojimų metais paramos gavėjai privalės naudotis individualiomis, specializuotomis konsultantų paslaugomis. Šis naujas reikalavimas padės paramos gavėjams įgyti dar daugiau žinių bei gebėjimų naudojant integruotus augalų apsaugos produktus.

Dalyvavimo laikas – nekeičiamas

Pasirinkę veiklos sritį „Tausojanti aplinką vaisių ir daržovių auginimo sistema“, kaip ir kitų priemonės „Agrarinė aplinkosauga ir klimatas“ veiklų dalyviai, turi apsispręsti, kiek laiko jie dalyvaus pasirinktoje veikloje, nes vėliau jis negalės būti keičiamas.

Jeigu teikdamas pirmąją paraišką pareiškėjas įsipareigos dalyvauti šioje veikloje 5, 6 ar 7 metus, kitais metais pildydamas paraišką jis negalės sutrumpinti dalyvavimo laiko. Nebent įvyktų nuo jo nepriklausomos kliūtys, kurias galima įrodyti.

Taip pat pareiškėjas ar paramos gavėjas visą tą laiką turės išlaikyti bendrą žemės naudmenų plotą, kurį jis pirmoje paraiškoje įsipareigojo tvarkyti. Priemonės įgyvendinimo taisyklės jį leidžia sumažinti ne daugiau nei 5 proc.

Yra tik dvi išimtys, kada paramos paraiškoje pagal veiklą deklaruotus plotus galima sumažinti iki 10 proc. – kai geodeziniais prietaisais valdoje darant kadastrinius matavimus nustatomi žemės plotų pakitimai bei atnaujinant ortofotografines nuotraukas paaiškėja, jog šių plotų iš tiesų yra mažiau, nes valdoje atsirado b13 kodu pažymėti žemės sklypai, tai yra, paramai netinkami plotai. Tokius deklaruotus pagal veiklą papildomus plotus pareiškėjas turės įbraižyti atskirai, o anksčiau pateiktos paramos paraiškos įsipareigojimų laikotarpis kisti negalės.

Jeigu pareiškėjas kitais metais norėtų padidinti plotą, dėl papildomo ploto jis turės pateikti naują paraišką, kuria prisiimtų naują veiklos vykdymo laiką, prižiūrimų plotų dydį ir kitus įsipareigojimus.

Paramą gauna trečius metus

Kriūkų seniūnijoje, Jokūbonių kaime (Šakių r.) 120 ha išskirtinės kokybės daržovių auginantis Antanas Laukaitis paramą už jų auginimą šiais metais gavo trečią kartą. Parama buvo mokama dar pagal ankstesniojo laikotarpio programą.

A. Laukaitis augina raudonuosius burokėlius, bulves, cukinijas ir moliūgus. „Tręšti dar šiek tiek tręšiame, o cheminių preparatų prieš derliaus nuėmimą naudoti jau nebegalime“, – pasakoja ūkininkas. Tad daržoves tenka papildomai ir vagoti, ir kaupti bei kitaip jas nuo žolių ginti.

Taip auginant gauti gausų derlių nėra lengva, bet parduoti jį – jokių problemų: produkciją superka prekybos tinklai. A. Laukaičio daržoves žmonės noriai perka.

„Nenoriu pats tos chemijos ir žmonėms nesiūlau“, – apsisprendimą auginti išskirtinės kokybės daržoves aiškina A. Laukaitis.

Tėvo pavyzdžiu seka ir sūnus Martynas. Jis taip pat augina išskirtinės kokybės bulves ir burokėlius. Ateityje savo auginamas daržoves ketina sertifikuoti ir už jų auginimą prašyti paramos.

Daugiau informacijos apie paramos pagal su plotu susijusias KPP priemones teikimo sąlygas galima rasti NMA interneto svetainėje.

Sužinok naujienas apie paramą pirmas – prisijunk prie NMA „Facebook“ paskyros!

Užsk. Nr. 2015/04-008.

Šaltinis
Nacionalinė mokėjimo agentūra
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)