Bulvės – kita kryptimi

Kėdainių rajone, Lančiūnavoje, ūkininkaujantis Vidmantas Girdzijauskas sako, kad šiemet į Rusiją jis nepardavė nė vieno kilogramo bulvių, nors paprastai didžioji dalis daržovių iškeliaudavo būtent į šią Rytų šalį.

„Kovo pradžioje sandėliuose dar turėjau du tūkstančius tonų bulvių. Iš dalies dėl to kaltas esu pats, nes pasirašiau neprofesionaliai parengtą sutartį. Laikydamasis sutarties sąlygų negalėjau parduoti bulvių kitam pirkėjui, todėl nepasinaudojau pelningu Azerbaidžano verslininkų pasiūlymu ir dėl to netekau 40 proc. pelno“, - apie nenusisekusios sutarties padarinius kalbėjo  V. Girdzijauskas.

Bulvių realizacijos problema po ilgo ir kruopštaus darbo buvo išspręsta šiomis dienomis. Didelį kiekį šių daržovių sutarta eksportuoti į Ukrainą ir Moldovą. Paklaustas, ar ūkininkas nebijo, jog gali iškilti atsiskaitymo problemų, jis sakė, kad pinigai bus pervesti į sąskaitą dar bekraunant bulves, nes iš tiesų dėl susiklosčiusios politinės ir ekonominės situacijos iš to krašto žmonių galima visko sulaukti.
Viso sezono metu V. Girdzijauskas bulves pardavinėjo didiesiems Lietuvos prekybiniams tinklams, kurie, jo žodžiais tariant, ir palaikė ūkio gyvybingumą.

„Bulves pagal sutartį nuolat tiekiu mūsų prekybininkams, šiemet jie man gerokai pagelbėjo“,- sakė daržovių augintojas.

100 ha – kopūstams

Besilankant Lančiūnavoje per V. Girdzijausko ūkio vartus įvažiavo didžiulis vilkikas su priekaba iš Lenkijos. „Tai pirmoji kopūstų daigų siunta“,- iškart paaiškino ūkininkas ir nuskubėjo apžiūrėti bei įvertinti krovinio.

Kopūstų daigai patiko daržovių augintojui. Jau daug metų jie į Lančiūnavos kraštą atkeliauja iš Lenkijos ir Vokietijos. Šiose šalyse V. Girdzijauskas turi patikimus partnerius, kurie jam nuolat užaugina kopūstų daigus. Tiesa, pernai vokiečiai šiek tiek nuvylė ir pristatė vėlyvųjų kopūstų veislių daigus, nevisiškai tenkinančius ūkininką, tačiau V. Girdzijauskas dėl to bendradarbiavimo su jais nenutraukė. Anot jo paties, šiame versle gali visko pasitaikyti, todėl nuo klaidų niekas nėra apsaugotas.

Nors šiemet pavasaris atkeliavo gerokai anksčiau, V. Girdzijauskas kopūstus pradeda sodinti kaip įprasta. Pernai panašiu laiku pradėjo, tad ir šiemet nematė didelio reikalo per daug skubėti.
„Gal ir norėjosi pirmus daigus į žemę įkišti keliomis dienomis anksčiau, tačiau tam sukliudė lietūs“, - teigė ūkininkas. Šiemet, kaip ūkyje įprasta, augins apie 100 ha kopūstų.