Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, imdamasi papildomų apsaugos priemonių dėl galimo kiaulių maro ligos išplitimo, atliko aplinkinių augintojų ūkiuose auginamų kiaulių klinikinius ir laboratorinius tyrimus.

„Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje atlikti kiaulų kraujo mėginių tyrimai – neigiami. Kliniškai visi gyvuliai sveiki. Taip pat paimti ir aplink įtariamą fermą miškuose nušautų šernų kraujo mėginiai, kurių tyrimų atsakymai taip pat neigiami“, – komentavo Skubios veiklos ir užkrečiamųjų ligų centro vedėjas Mindaugas Kašinskas.

Siekiant nustatyti ar klasikinio kiaulių maro ligos atvejis bus patvirtintas tęsiama veterinarinė kontrolė ūkininkų ūkiuose, kiaulių kompleksuose, imami kiaulių ir šernų kraujo mėginiai tolimesniems tyrimams.

Apie šį atvejį informuota Europos Komisija ir kaimyninės šalys.

M. Kašinskas DELFI patikino, kad žmonėms ši liga nepavojinga. Kita vertus, užkrėstos mėsos valgyti nerekomenduojama, todėl tokiais atvejais naikinami visi iš užkrėstos mėsos pagaminti produktai.

„Šiuo atveju į rinką jokie produktai nepateko, kiaulės buvo ką tik atvežtos ir iš karto paskerstos bei utilizuotos“, - sakė specialistas. Anot jo, virusas perduodamas tik gyvuliams, žmogus juo užsikrėsti negali. Tačiau virusu užkrėsta atsinešta mėsa gali maru susargdinti kitus gyvulius. Taigi šiuo atveju pavojus gresia ne žmogaus sveikatai, o jo ekonominei gerovei.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją