Pasak jo, iš „Idavang“ į kitas fermas anksčiau patekusios kiaulės yra stebimos, tikrinamas jų kraujas.

„Labiausiai nerimą kelia tai, kad iš tos fermos vyko judėjimas - ne tik į skerdyklas, bet ir į kitas fermas. Kiekvieną dieną. Liepos 22 -ąją judėjimas vyko į dvi fermas - į Kėdainių rajoną ir į Šeduvą, viena buvo ne jų („Idavang“ - BNS) sistemos. Ir į skerdyklą. Mes tas skerdienas radome ir sunaikinome vakar (ketvirtadienį - BNS). Tas kiaules, kurios buvo išgabentos į kitas fermas, stebime kliniką, tiriame kraują“, - penktadienį Lietuvos radijui teigė J. Milius.

Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė pranešė, kad penktadienį dėl afrikiniu maru sergančių kiaulių radimo visose „Idavang“ komplekso fermose pradėtas tyrimas bus aptartas su prokurorais.

„Šiandien turėsime aiškesnę informaciją (...) susėsime su prokuratūra ir pasakys, ką jau padarė, nes pirmosios dienos yra pačios svarbiausios“, - sakė V.Baltraitienė.

Neatmetama, kad kiaulės galėjo būti užkrėstos tyčia. Dėl to kreiptasi į prokuratūrą.

Maro protrūkio zonoje penktadienį lankysis Žemės ūkio ministrė bei Veterinarijos tarnybos vadovas.

Maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius teigia, kad Danijos kapitalo įmonės komplekse Rupinskų kaime buvo laikomasi griežtų apsaugos priemonių. Kadangi daug kiaulių skirtinguose tvartuose susirgo vienu metu, aiškinamasi, ar maro užkratas galėjo būti paskleistas tyčia, kad ir per pašarus. Dėl to Maisto ir veterinarijos tarnyba kreipėsi į prokuratūrą. Tyrimą atlieka ir pati įmonė.

Visos komplekse augintos kiaulės, beveik 20 tūkstančių, bus sunaikintos. Kiaulės afrikiniu maru Lietuvoje užsikrečia pirmą kartą, metų pradžioje šio tipo užkratas buvo aptiktas kritusiuose šernuose.

„Idavang“ komplekse laikyta 19,4 tūkst. kiaulių. Jos pradėjo kristi trečiadienio vakarą, apie tai „Idavang“ vadovybė informavo inspektorius, kurie nustatė užkrato zoną aplink kompleksą, iš jos uždrausta išvežti kiaules, kiaulieną ir jos produktus.

Specialistai ir pareigūnai toliau aiškinasi, kaip afrikinio kiaulių maro užkratas pateko į kompleksą Ignalinos rajone, kur buvo auginama beveik 20 tūkstančių kiaulių.