Pagal sutartis su cukrinių runkelių augintojais, UAB „Arvi cukrus“ jau iki kovo 1 d. turėjo būti atsiskaičiusi su žemdirbiais už pernai pristatytą cukrinių runkelių derlių.

Deja, įsipareigojimai liko popieriuje, o realūs pinigai žemdirbių sąskaitų laiku taip ir nepasiekė. Įpykusių žemdirbių priremti, „Arvi cukrus“ generalinis direktorius Andrius Leškevičius bei „Arvi“ įmonių grupės savininkas Vidmantas Kučinskas kovo pradžioje su cukrinių runkelių augintojų kooperatyvo „Marijampolės regiono cukriniai runkeliai“ valdyba pasirašė susitarimą, kuriame įsipareigojo iki birželio mėnesio dalimis sumokėti likusią skolą – 23 mln. Lt. V. Kučinskas sutiko, kad jei šio susitarimo nebus laikomasi, teks mokėti nemažus delspinigius. Po šio susitarimo jau pirmojo atsiskaitymo metu kovo 30 d., kuomet turėjo į žemdirbių sąskaitas įplaukti 1,5 mln. eurų (apie 5 mln. Lt), buvo sumokėta maždaug puse milijono eurų mažiau.

Kooperatyvo valdybos nariams Marijampolės cukraus fabrike buvo pasakyta, kad daugiau pinigų jų sąskaitoje šiuo metu nėra. Ar jų atsiras, kai reikės iki balandžio 1 d. sumokėti daugiau kaip pusę milijono eurų dar ir už nekvotinius pernai supirktus cukrinius runkelius, žemdirbiai labai abejoja, nes juos pasiekė žinios, kad įmonės sandėliuose cukraus nėra, o ieškinius už skolas įmonei yra pateikę sėklų bei kiti tiekėjai.

Kooperatyvo valdybos mėginimas siūlyti pasirašyti dokumentą, kuriame „Arvi cukrus“ įsipareigotų su žemdirbiais atsiskaityti valstybės nustatyta tvarka per 30 d. nuo produkcijos supirkimo arba su tam tikromis išlygomis per 60 d., o terminų nesilaikant mokėtų 10 proc. baudas, nesulaukė įmonės vadovų pritarimo. Šią savaitę dėl to dar vyks derybos. Balandžio viduryje būtina pradėti saldžiųjų šaknų sėją.

Susiklosčiusi situacija žemdirbius varo į neviltį. Pastarajame susirinkime, kuriame dalyvavo apie 100 kooperatyvo narių, vyravo nuomonė, kad cukrinių runkelių šiemet jau nebesės ir, atgavę skolas iš UAB „Arvi cukrus“, visam laikui nutrauks ryšius su šia įmone.