Pakelės nustatytos grybautojų automobiliais, o į miško gilumą grybautojai traukia nepaisydami apie afrikinio maro zoną perspėjančius ir eiti draudžiančius ženklus. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnai pripažįsta: procesas nevaldomas, tad grybautojams nusprendė netrukdyti.

„Mes nesukontroliuosim kiekvieno grybautojo miške. Reidų tikrai neorganizuosime ir nieko nebausime. Tik norime paprašyti, kad gyventojai būtų budrūs ir pastebėję miške kritusį šerną, kuo skubiau praneštų Alytaus veterinarijos tarnybai. Svarbu prie gaišenos nesiartinti ir įsidėmėti vietą, kurioje ją aptiko. Mes atvykę viskuo pasirūpinsime“, – sakė Romas Černius, Alytaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas.

Pasak jo, draudimai lankytis miškuose paskelbti Varčios, Kalesninkų, Daugio ir Gedimino miškuose ir jie kol kas neatšaukti. Tačiau tai  grybautojų nė kiek nebaugina ir pastarosiomis dienomis Daugų apylinkėse po lietaus sudygę šimtai kilogramų baravykų pasiekė supirktuves, kuriose jau superkama ir per 100 kg grybų per dieną – šiemet tai neregėta gausa.

Alytaus turgaviečių gausūs grybų laimikiai dar nepasiekė, tačiau ant prekystalių – vos vienas kitas litras kazlėkų. Už vieną jų litrą prekiautojai prašo 2 -3 litų. Daugiau grybų besiteiraujantiems pirkėjams prekybininkai teigia, kad šiomis dienomis jų bus daugiau, esą lapuočiuose miškuose galvas ėmė kelti ir baravykai.