G.Oettingeris sakė turintis vilties penktadienį Berlyne numatytame trišaliame susitikime rasti „laikiną sprendimą“ su Rusija dėl jos dujų tiekimo Ukrainai nutraukimo.

Rusija nutraukė dujų pardavimą birželį, Ukrainai atsisakius už jas mokėti didesnę kainą, kurią Maskva nustatė po vasario, kai buvo nušalintas Kremlių palaikęs Ukrainos prezidentas.

Rusija ir toliau per Ukrainą tiekia didelį kiekį dujų savo Europos klientams. ES šalys būgštauja, kad Kijevas gali būti priverstas prisijungti prie to srauto, prasidėjus žiemos šildymo sezonui.

„Dujų sektorius ir energetikos sektorius apskritai neturėtų būti politinis įrankis“, – sakė G.Oettingeris Europos energetikos saugumo forume Kijeve.

„Jis neturėtų būti ginklas šiais sunkiais laikais, Ukrainos ir Rusijos bei Europos ir Rusijos krizėje“, – pridūrė jis.

Europa iš energetikos milžinės Rusijos perka maždaug trečdalį jai reikalingų dujų, kurios yra tiekiamos sovietinių laikų dujotiekiais ir naujuoju „Nord Stream“, kuris eina po Baltijos jūra tiesiai į Vokietiją.

Per Ukrainą Europa šiuo metu gauna pusę jai reikiamų dujų iš Rusijos.

Tačiau yra šalių, tokių kaip Italija, kurios visas dujas iš Rusijos gauna per Ukrainą.

Rusija šiuo metu vykdo dujotiekio „South Stream“ projektą, kuris leis tiekti dujas pietinėms Europos valstybėms, aplenkiant Ukrainą.

G.Oettingeris sakė turintis vilties rasti laikiną sprendimą Rusijos ginče su Ukraina dėl dujų, kai šalys susitiks Vokietijoje.

„Mes norime išvengti blogiausio scenarijaus“, pareiškė G.Oettingeris.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (239)