Galimybės mažinti kainas atsirado bendrovei diversifikavus savo gamtinių dujų portfelį, įsigijus suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) 2016 metams iš „Statoil“ palankiomis sąlygomis ir taip sumažinus prognozuojamą bendrą vidutinę 2016 metų importo kainą 15 procentų, rašoma įmonės pranešime spaudai.

Be to, sėkmingos LITGAS derybos su „Statoil“ dėl geresnių paskirtojo tiekimo sutarties sąlygų padėjo šįmet apie 30 proc. sumažinti suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo išlaikymo sąnaudas ir tuo pačiu mažinti tiekimo saugumo dedamosios dalį galutinėje kainoje.

„Aktyvūs „Lietuvos energijos“ grupės įmonių veiksmai ir racionalūs sprendimai derybose bei renkantis dujų tiekėjus, tinkamai išnaudotos susiklosčiusios aplinkybės rinkoje padėjo sukurti vertę – mažinti dujų kainas. Šiuo laimėjimu pavasarį jau pasidalinome su verslo klientais, o nuo antrojo pusmečio mūsų darbo nauda galės įsitikinti ir gyventojai“, – teigė „Lietuvos energijos“ valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius Dalius Misiūnas.

Nuo 2014 metų pradžios galutinė dujų kaina privatiems klientams, nepaisant augusių infrastruktūros sąnaudų, mažėjo vidutiniškai 30 proc.

VKEKK patvirtinus siūlomas kainas, mėnesinis mokestis (pastovioji kainos dalis) išliktų toks pats visoms klientų grupėms.

Tuo metu suvartoto dujų kubinio metro kaina klientams, dujas vartojantiems maistui ruošti ir per metus suvartojantiems iki 500 kub. m. dujų, mažėtų nuo 0,66 iki 0,61 euro (8 proc.). Būstą šildantiems ir nuo 501 iki 20 tūkst. kub. m. per metus vartojantiems klientams kubinio metro kaina mažėtų nuo 0,42 iki 0,36 euro (14 proc.), o daugiau nei 20 tūkst. kub. m. per metus suvartojantiems privatiems klientams – nuo 0,41 iki 0,35 euro (15 proc.).

Skaičiuojama, kad tipinį namą dujomis šildantys gyventojai per antrąjį pusmetį dėl sumažintų kainų sutaupytų apie 50-75 eurus.

„Pastebime, kad ilgesnį laikotarpį išlaikius mažesnes galutines dujų kainas, dujinis šildymas tapo vienu pigiausių ir patraukliausių būdų, – teigė „Lietuvos dujų tiekimo“ generalinis direktorius Mantas Mikalajūnas. – Įsigiję dujų palankiomis kainomis šiais metais galime ne tik sumažinti kainas mūsų privatiems klientams, bet ir tolygiai paskirstyti iš „Gazprom“ išsiderėtą kompensaciją, dalį jos perkeliant į 2017 metus kaip rezervą. Tai padėtų išlaikyti stabilias kainas žemesniame lygyje, jeigu dujų kainos rinkose augtų“.

„Lietuvos dujų tiekimas“ nuo kovo 1 dienos taip pat sumažino šių metų kainas savo verslo klientams vidutiniškai apie 16 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)