Ž. Vaičiūnas taip pat informavo R. Harms apie Lietuvos aktyvius veiksmus, siekiant užkirsti kelią Astravo AE projekto eksploatacijai.

Pasak ministro, Astravo AE statybos vyksta nuolat pažeidžiant tarptautinius aplinkosaugos standartus, ignoruojant tarptautines konvencijas, tarptautinių ekspertų rekomendacijas ir selektyviai pasirenkant branduolinės saugos vertinimo klausimus.

„Mums labai svarbu būti išgirstiems, mums labai svarbi ir reikšminga Europos Parlamento parama ir mums labai svarbu, kad visi Europos Sąjungoje kalbėtume vienu balsu. Nėra vietos abejingumui ir patiklumui, kai kalbame apie grėsmes visai Europai keliančią Astravo AE, kurios statybos nuo pat pradžių, pradedant geopolitinių interesų nulemtu aikštelės parinkimu, kelia daug pagrįstų abejonių dėl saugumo ir reguliatoriaus nepriklausomumo, o pats projektas vykdomas neskaidriai. Šios problemos supratimas tarp Europos Sąjungos institucijų ir valstybių narių yra pirmas žingsnis imantis konkrečių veiksmų“, – sakė energetikos ministras.

Pasak Energetikos ministerijos pranešimo, susitikime pažymėta, kad Lietuva siekia, jog ES prasidėtų rimta diskusija dėl to, kad nesaugiose atominėse jėgainėse pagaminta elektra iš trečiųjų šalių neturėtų patekti į ES rinką.

Pokalbio metu aptartas ir Ignalinos AE uždarymo procesas.

Ministras pažymėjo, kad Ignalinos AE eksploatavimo nutraukimas išlieka svarbiu prioritetu Lietuvai.

„Tai ne tik Lietuvos, tai visos ES projektas, kuris yra ilgalaikis, unikalus ir labai sudėtingas. Lietuva įsipareigojo uždaryti atominę jėgainę, o ES įsipareigojo šį projektą finansuoti. Įsipareigojimų turi būti laikomasi abipusiškai, priešingu atveju nepasieksime to rezultato, kurio norime kartu su visa ES – saugiai baigti projektą“, – sakė energetikos ministras.