VPT skelbia, kad pažeidimai nustatyti ir rengiant pirkimo dokumentus, ir vykdant pirkimo procedūras.

Viešųjų pirkimų prievaizdai konstatuoja, kad šilumininkai galimai nustatė tokius reikalavimus, dėl kurių pažeidžiant įstatymą apribotas konkurso dalyvių skaičius.

„Perkančiosios organizacijos reikalavimai, kad vidutinė metinė tiekėjo buitinių karšto vandens skaitiklių pardavimų apimtis per pastaruosius 3 finansinius metus arba per laiką nuo tiekėjo įregistravimo dienos būtų ne mažesnė kaip milijonas litų, o elektroninių karšto vandens skaitiklių pardavimai siektų ne mažiau kaip 5 tūkst. vienetų, yra pertekliniai ir dirbtinai ribojantys konkurenciją“, - skelbia VPT.

Anot Žydrūno Plytniko vadovaujamos tarnybos, užfiksuota ir kitų „perteklinių ir nebūtinų“ reikalavimų šiame konkurse.

„Tarnyba šią poziciją grindžia tuo, kad perkant skaitiklių įrengimo darbus ir duomenų surinkimo paslaugas, neginčijamai svarbi yra tiekėjo patirtis ir sugebėjimai juos atlikti. Todėl ir reikalavimai turi būti siejami su atitinkama tiekėjo patirtimi įrengiant skaitiklius, o ne su parduotų skaitiklių skaičiumi ir jų pardavimo apimtimis. Pažymėtina, kad konkurso laimėtojas bendrovė „Axis Industries“, pagrįsdama savo atitiktį nustatytiems reikalavimams, taip pat rėmėsi statybos darbų rangos sutartimis. Tai, kad tiekėjo pateikti įrodymai, susiję su panašių darbų atlikimu įrengiant skaitiklius, o ne juos parduodant, perkančiajai organizacijai buvo priimtini, tik patvirtina, kad nustatytas skaitiklių pardavimo sutarčių reikalavimas buvo perteklinis ir nebūtinas“, - rašoma VPT pranešime.

Be to, techniniai reikalavimai perkamiems skaitikliams esą pritaikyti būtent tai technikai, kurią tiekia „Icor“ kompanija.

„Dėl techninėse sąlygose nustatytų reikalavimų elektroniniams karšto vandens skaitikliams VPT kreipėsi į Lietuvos Respublikos valstybinę metrologijos tarnybą. Ji patvirtino, kad šių techninių reikalavimų visuma yra pritaikyta konkrečių gamintojų – bendrovės „Axis Industries“ ir Vokietijos firmos „Siemens Landis & Staefa electronic GmbH“ skaitikliams. Tai pažeidžia įstatymo nuostatas, kad techninė specifikacija turi užtikrinti konkurenciją ir nediskriminuoti tiekėjų“, - konstatuoja VPT.

Be to, anot VPT, sudarydama sutartį „Vilniaus energija“ nustatė naujas, tiekėjui palankesnes sąlygas, kurių nebuvo pirkimo dokumentuose: dėl šalių sutartinės atsakomybės taikymo ir sutarčiai, bet kuriuo atveju pasibaigus prieš terminą, užsakovo pareigos kompensuoti rangovo investicijas į paslaugų teikimui reikalingą įrangą. „Tai prieštarauja įstatymo nuostatoms ir pažeidžia jame įtvirtintus lygiateisiškumo ir skaidrumo principus“, - mano VPT.

Šį pirkimą VPT vertino pagal vieno iš Liberalų sąjūdžio partijos vadovų Arūno Štaro skundą.

DELFI primena, kad „Vilniaus energija“ nesutinka su ankstesne VPT išvada dėl konkurso, kurį laimėjo „Axis Industries“ ir kita „Icor“ bendrovė „City Service“, šias VPT išvadas žadama skųsti teismui. Tikėtina, kad „Vilniaus energija“ apskųs ir patį naujausią sau nepalankų VPT sprendimą.

„Vilniaus energijos“ komercijos direktorius Rimantas Germanas DELFI teigė dar nesusipažinęs su VPT išvada. Tačiau šilumininkai neatmeta galimybės vieną didžiausių savo viešųjų pirkimų konkursų ginti teisme.

„Turime tokią teisę“, - sakė R. Germanas. Jis taip pat pažymėjo, kad vieną teisminį ginčą su VPT „Vilniaus energija“ jau laimėjo.

Su VPT dėl nepalankių išvadų bylinėtis žada ir keletą regioninių šilumos kompanijų valdanti bendrovė „Litesko“, kaip ir „Vilniaus energija“, priklausanti prancūzų koncerno „Dalkia“ grupei.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją