„Dar prieš kelis metus buvo labai sunku įkalbinti žmones įsirengti saulės elementus, dabar saulės energetikos naudos ir pliusų nebereikia vardyti“, - kalbėjo profesorius. W. More skatino į atsinaujinančių energijos išteklių energetiką įtraukti kuo daugiau specialybių profesionalų. „Ar turite Lietuvoje architektų, kurie projektuotų saulės energijos jėgaines?“ - rodydamas į saulės jėgainių-skėčių nuotraukas iš Hamburgo miesto.

Šiaurės Lietuvoje – saulės energijos daugiau

„Mums, Europos gyventojams, nebūtina saulės energiją importuoti iš Sacharos. Apsieikime be energijos importavimo“, - ragino mokslininkas. Kalbėdamas apie saulės energetikos galimybes Lietuvoje, profesorius paminėjo, kad šalyje ilgesnės žiemos nei Vokietijoje: „Tačiau vasarą turite ilgesnes dienas, todėl per jas turėtumėte sukaupti daugiau energijos“.

Mokslininko duomenimis, iš vieno kvadratinio metro Lietuvoje būtų galima išgauti 750-900 kWh per metus. W. More’as taip pat pastebėjo, kad Lietuvos šiaurėje saulės energijos vidutiniškai turėtų būti išgaunama daugiau nei pietuose, tačiau ne dėl saulės spindulių, o dėl oro užterštumo: „Ten, kur oras labiau užterštas, saulės spinduliai turi daugiau „dirbti“ kad prasiskverbtų iki saulės modulių“.

Wolfgangas More
Jau 1990 metais pirmąsias saulės baterijas susimontavęs vokietis sako, kad Europoje visgi turėtų apsimokėti užsiimti saulės energetika.

Profesorius kritikavo Vokietijos valdžią ir teigė, kad reikėtų nustoti agituoti, kad saulės energetika yra brangesnė. Kol kas už saulės jėgainėmis išgaunamą elektrą vokiečiai moka 3 euro centais brangiau.

Nors kol kas įsirengti saulės elementus ir naudotis iš saulės išgaunama energija brangoka, bet svečias iš Vokietijos spėjo, kad saulės energetika taps vis pigesnė ir prieinamesnė daugiau gyventojų.

W. More’as pastebėjo, kad besiplėtojanti saulės energetika nerimą kelia įprastinių jėgainių atstovams. „Jie mato didžiulį konkurentą. Jiems gaminti elektrą pietų metu yra brangiau, tačiau saulės jėgainės tuo metu gali pagaminti pigesnę energiją“, - teigė mokslininkas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (296)