Vyriausybė yra priėmusi sprendimą tęsti partnerystę su „Nukem“ ir „GNS“ konsorciumu - jiems pavesta vykdyti 667 mln. Lt vertės branduolinių atliekų saugyklos statybos sutartį. Saugykla turi būti skirta 2,5 tūkst. t sukauptų radioaktyvių atliekų. Bendradarbiavimas pratęstas nepaisant kritikos, kad „Nukem“ švaistė pinigus, netaupė ir stengėsi kuo brangiau vykdyti ES pinigais finansuojamus projektus. Laikinos saugyklos statybos jau kainavo apie 390 mln. Lt, tačiau, teigiama, kad yra svarbių kokybinių trūkumų.

Svarbiausias jų - naudojami nesertifikuoti konteineriai, kurie nepritaikyti vežimui. O po 50 m. laikino saugojimo juos būtent reikės išvežti į kuro laidojimo vietą (tikimasi, kad tokia iki tol atsiras). Bendrovė teigia, kad bus paruošti specialūs dėklai, tačiau jokių garantijų ir sertifikuotų bandymų dar nėra. Negana to, gaminami konteineriai yra daug sunkesni ir baiminamasi, kad jų gali neišlaikyti transportavimo priemonės, kranai ir pan. ir ar svorį išlaikys laikinos saugyklos betoninės grindys.

„Nukem“ į priekaištus dėl vėluojančių projektų ir išlaidumo atsako, kad finansavimo klausimai yra sudėtingi, ypač norint laikytis ES formalumų, o požiūris į branduolinę saugą kinta, atsiranda vis naujų priemonių. Dėl taikomų techninių priemonių patikimumo vokiečiai rodo į jiems palankias švedų ekspertų išvadas ir viliasi, kad IAE buvo suteikusi tikslią informaciją apie saugojimui skirto panaudoto kuro kiekius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją