„Šilumos kaina keisis priklausomai nuo terminalo dujų kiekio, kuris daro didžiausią įtaką tarifui. Kas mėnesį esame įpareigoti įsigyti skirtingą kiekį terminalo dujų. Dėl to šilumos kaina gruodžio ir sausio mėnesiais Vilniuje bus aukštesnė, tačiau vasarį kris žemyn“, - konstatavo „Vilniaus energijos“ prezidentas Linas Samuolis.

Spalio mėnesį „Vilniaus energija“ iš terminalo įsigijo apie 87,3 procento visų suvartojamų dujų. Lapkričio mėnesį iš terminalo planuojama įsigyti apie 90 procentų, gruodžio mėnesį – apie 67 procentus suvartojamų dujų.

Gruodžio mėnesio dujų pirkimai turės tiesioginę įtaką vasario šilumos kainai, todėl vasarį laukiama tarifo mažėjimo.

Likusią dalį gerokai pigesnių „Gazprom“ dujų tieks įmonė „Lietuvos dujų tiekimas“.

Jei šilumos tiekėjams nebūtų taikoma prievolė pirkti terminalo dujas, gruodžio mėnesį šilumos kaina Vilniuje sudarytų apie 4,60 ct/kWh be PVM.

„Kovo mėnesio tarifą prognozuoti kol kas sudėtinga, mat tuomet šilumos kainą pradės veikti dujų pajėgumo mokestis“, - sakė L. Samuolis.

Pasak bendrovės, šiltuoju metų laiku „Vilniaus energija“ iš esmės nenaudoja brangių terminalo dujų ir karštą vandenį gamina iš pigaus biokuro, todėl faktinė šilumos gamybos kaina sumažėja.

R. Šimašius: „Vilniaus energijos“ sukelta painiava – nepateisinama

Vilniaus meras tikisi, kad Kainų komisija atliks objektyvų tyrimą ir išsiaiškins, ar „Vilniaus energija“ teisėtai ketvirtadaliu padidino gruodžio mėnesio šilumos kainas. Remigijus Šimašius sako, jog bendrovės sukelta painiava yra nepateisinama.

„Yra ganėtinai manipuliuojama dujų, perkamų iš SGD terminalo, kiekiu - planas vienas, faktas kitas, išskirstyta pamėnesiui labai labai skirtingai ir matau, kad tai įneša didelę painiavą ir labai natūralų nepasitenkinimą kiekvieno žmogaus, kuris moka sąskaitą už šildymą, ir nors vėliau ta sąskaita turėtų sumažėti, sumažėjus iš SGD terminalo perkamų dujų kiekiui, bet ta painiava man visiškai nesuprantama ir nepateisinama“, - LRT radijui ketvirtadienį sakė R.Šimašius.

Remigijus Šimašius

Jis teigė tikintis, kad Kainų komisija išsamiai išnagrinės ir įvertins padėtį, ar tikrai kainos padidinimas yra pagrįstas skaičiais, ir priims galutinį sprendimą.

„Savivaldybė šiuo atveju - ir sutarties, seniai pasirašytos su „Vilniaus energija“ (sutartis su „Veolia“ dėl Vilniaus šilumos ūkio nuomos - BNS), ir teisinio reguliavimo - yra surištomis rankomis, bet daroma viskas, kad vilniečiams nebūtų nepagrįstai didinama kaina arba jeigu ji didėja dėl laikinų dalykų, tai po to sumažėtų adekvačiai ar didesniu mastu“, - kalbėjo Vilniaus meras.

Kaltina keistomis manipuliacijomis

Energetikos ministerijos išplatintame pranešime atkreipiamas dėmesys, kad spalio mėnesį „Vilniaus energija“ pati nusprendė iš „Litgas“ pirkti gerokai didesnį SGD kiekį, nei planavo. Buvo suplanuota nupirkti 4,775 mln. kub. metrų SGD. Tačiau pagal „Vilniaus energijos“ iniciatyva pakoreguotą planą, nupirkta 13,96 mln. kub. metrų.

Pasak ministerijos, atitinkamai sumažintas lapkričio mėnesio SGD pirkimo planas: nuo 25,629 iki 16,444 mln. kub. metrų. Taigi bendras per du mėnesius suvartotas SGD kiekis nepasikeis.

Rokas Masiulis

„Vilniaus energija“ metus pabaigia taip pat, kaip ir pradėjo: keistomis manipuliacijomis perkamo kuro kaina. Metų pradžioje bendrovė delsė sudaryti sutartį dėl pigesnių dujų pirkimo – daugiau nei mėnesį buvo permokama už dujas. Vėliau paaiškėjo, kad biokuras perkamas iš susijusios bendrovės už išpūstą kainą. Šįkart spalio mėnesį „Vilniaus energija“ suskystintųjų dujų pirko gerokai daugiau, nei planavo, nors nebuvo jokio poreikio tą daryti. Jeigu smarkiai išaugo kuro poreikis, trūkstamų dujų buvo galima nusipirkti biržoje. Taigi dėl sunkiai paaiškinamų „Vilniaus energijos“ veiksmų vartotojai Vilniuje ir vėl permokėjo už kurą, skirtą šilumai gaminti. Be to, tokios manipuliacijos destabilizuoja situaciją energetikos rinkoje, o šilumos tiekėjo veiksmai tampa sunkiai prognozuojami“, - komentuoja energetikos ministras Rokas Masiulis.

„Spalį daugiau pirkta SGD atitinkamai sumažinus lapkričio mėnesio kiekį, tad galiausiai vidutinė kaina vartotojams nepasikeis. Panašu, kad tokios manipuliacijos skirtos tik kelti sumaištį bei kenkti energetinį saugumą užtikrinančio SGD terminalo įvaizdžiui“, - pridūrė jis.

„Lietuvos energijos“ vadovas Dalius Misiūnas mano, jog „Vilniaus energijos“ pavyzdys rodo, jog šilumos gamybos rinkos modelis neveikia ir palikta per daug vietos manipuliacijoms.

„Tai akivaizdus pavyzdys, kad šilumos rinkos modelis neveikia, palikta per daug vietos manipuliacijoms. Tokių veiksmų tikslas - uždirbti maksimalų pelną mažiesiems gamintojams, kurie gamina šilumą iš biokuro“, - BNS sakė D. Misiūnas.

Anot jo, bendra šilumos kaina vartotojams per žiemos sezoną dėl tokio manipuliavimo nedidės, nes vieną mėnesį nupirkusi daugiau SGD, kitą mėnesį įmonė jų nupirks mažiau.

Pasak neoficialių šaltinių, tokie „Vilniaus energijos“ veiksmai gali būti susiję su Vokietijos bendrovei „Danpower Baltic“ parduodamomis dviem biokuro katilinėmis Vilniuje - jų gaminamos šilumos kaina yra nereguliuojama ir priklauso nuo dujų kainos, todėl perkant daugiau brangesnių dujų, bus uždirbamas didesnis pelnas, o jį susižers dabartiniai su „Vilniaus energija“ susiję koncerno „Icor“ savininkai.

Vokietijos ir Lietuvos kapitalo energetikos bendrovė „Danpower Baltic“ ketina įsigyti tris biokuro katilines valdančią įmonę „Marivas“, kurią netiesiogiai valdo „Icor“ akcininkai. Dvi šių katilinių yra Vilniuje, jas valdo antrinės „Marivo“ įmonės „Aliejaus investiciniai projektai“ ir „Technology projects“.
Tikėtina, kad sandoris su „Danpower Baltic“ bus baigtas iki šių metų pabaigos.

„Vilniaus energijos“ atstovas Nerijus Mikalajūnas BNS sakė, dujų pirkimas perskirstytas, laukiant Viešųjų pirkimų tarnybos pozicijos, ar įmonė gali pirkti papildomai dujų iš „Lietuvos dujų tiekimo“.

„Mes perskirstėme SGD kiekius iš lapkričio į spalio mėnesį, nes laukėme atsakymo iš Viešųjų pirkimų tarnybos, ar galime papildomai įsigyti dujų iš „Lietuvos dujų tiekimo“. Bendrovė atsakė operatyviai, tačiau VPT atsakymo reikėjo laukti mėnesį“, - BNS sakė įmonės atstovas.

„Svarbiausia, kad dujų kiekis nepadidėjo. Jeigu būtume neperskirstę, tuomet būtų gruodį mažesnis kainos šuolis, bet sausį būtų didesnis. (...) Kaltinimus manipuliacijomis vienareikšmiškai atmetame. Tai primena sąmokslo teorijas“, - kalbėjo N. Mikalajūnas.

Jis be kita ko sakė, jog parduodamos katilinės nėra susijusios su „Vilniaus energija“ .

„Apie susiejimus nieko negaliu pasakyti, kad per akcininkus esame susiję su nepriklausomais šilumos gamintojais - tai yra neteisinga informacija“, - BNS sakė N. Mikalajūnas.

Pasak bendrovės, atšalus orams, biokuro pajėgumų nebeužtenka, iš gamtinių dujų Vilniuje šildymo sezono metu gaminama apie 87 proc. šilumos.

2014 metų gruodžio mėnesį šilumos tarifas sostinėje buvo 6,48 euro ct/kWh be PVM.

Kainų komisija: bendrovė į šilumos kainą galėjo įtraukti elektros gamybos sąnaudas

Kainų komisija, tirianti, kodėl „Vilniaus energija“ ketvirtadaliu padidino šilumos kainas gruodžio mėnesį, sako, jog bendrovė į šilumos kainą galėjo įtraukti elektros gamybos sąnaudas. Pasak komisijos pirmininkės, tokia veikla būtų neteisėta. „Vilniaus energijos“ atstovas tikina, kad elektros gamybos kaštai nebuvo perkelti šildymui, tačiau pripažino, jog dėl remonto išjungė biokuro katilinę, taip padidindama dujų suvartojimą.

„Kainų komisija dabar atlieka patikrinimą, ir mes siekiame išsiaiškinti „Vilniaus energijos“ sąnaudas“, - ketvirtadienį spaudos konferencijoje teigė komisijos pirmininkė Inga Žilienė.

„Likus minutei iki susitikimo su jumis, gavome iš „Vilniaus energijos“ informaciją. (...) Viena priežasčių - padidėjusi elektros gamyba. Kaip žinia, spalio mėnesį išaugo elektros kaina biržoje. Kyla klausimas, kodėl visos sąnaudos yra įskaičiuojamos į šilumos kainą. Mes keliame abejones, ar nėra paskirstomos sąnaudos neteisingai tarp atskirų veiklų“, - sakė I.Žilienė.

Ji tiesiai neprognozavo ar komisijai išsiaiškinus dėl sąnaudų paskirstymo, gruodžio kainos gali nedidėti.

„Visko gali būti, įvertinsime, tačiau komisija tikrai netoleruos tokių veiksmų, kai sąnaudos yra paskirstomos tarp veiklų ir į šilumos tiekimo veiklą sudedama didžioji sąnaudų dalis“, - teigė I. Žilienė.

Ji teigė kol kas negalinti atsakyti, ar bendrovei bus skirta bauda: „Tai būtų neteisėta veikla, tačiau komisija turi išnagrinėti šitą atvejį, o pasekmes numato įstatymai“.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (578)