Kaip pranešama „Vilniaus energijos“ pranešime spaudai, reorganizacija bus atlikta 2016 sausio 1d. – nuo šios datos VE-3 stabdys darbą. Prieš dvi savaites „Vilniaus energija“ kreipėsi į miesto savivaldybę prašydama priimti iš nuomos grąžinamą elektrinę kaip šilumai gaminti nebenaudojamą turtą.

Įstatymai numato, kad darbuotojai apie atleidimą turi būti informuoti mažiausiai prieš du mėnesius, įspėjimo apie darbo sutarties nutraukimą lapelius jie gaus spalio 30 d. Buvo skaičiuota, kad bendrovei teks atleisti apie 200 darbuotojų, bet daugiau nei 80 darbo vietų, glaudžiai bendradarbiaujant su profesinėmis sąjungomis, pavyko išsaugoti, nurodo bendrovė.

„Padarėme viską, kad išsaugoti kaip galima daugiau darbo vietų, bet su 114 dirbusių kolegų, deja, teks atsisveikinti“, - pranešime cituojamas „Vilniaus energijos“ prezidentas Linas Samuolis.

Sprendimą sustabdyti elektros gamybą kogeneracinėse jėgainėse priėmė Vyriausybė, nutarusi nuo 2016 metų sausio 1 dienos panaikinti Viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) kvotas elektrinėms. Energetikos ministerija taip pat viešai paskelbė, kad VE-3 nebėra būtina Vilniaus miestui apsirūpinti šiluma.

Panaikinus VIAP kvotas, Vilniaus trečiosios termofikacinės elektrinės veikla tampa neįmanoma, nes šios jėgainės įrenginių technologinė schema neleidžia gaminti šilumos negaminant elektros energijos.

„Vis dar laukiame aiškaus Savivaldybės atsakymo ne tik dėl grąžinamos elektrinės, bet ir dėl atleidžiamų darbuotojų likimo. Jei Savivaldybė apsispręstų atleidžiamus žmones įdarbinti „Vilniaus šilumos tinkluose“, ar kitose įmonėse, o jie sutiktų su tokiu pasiūlymu, šiomis dienomis gaunami įspėjimo apie darbo sutarties nutraukimą lapeliai kelio tam neužkirstų“, - sakė „Vilniaus energijos“ Personalo direktorė Renata Mikšytė. Anot jos svarbiausia, kad perimamiems darbuotojams nenutrūktų darbo stažo skaičiavimas, būtų išsaugotos kitos socialinės garantijos.

„Vilniaus energija“ yra pasiruošusi ir tam atvejui, jeigu „Vilniaus šilumos tinklai“ atsisakytų išsaugoti Vilniaus trečiąją termofikacinę elektrinę eksploatuojančius aukštos kvalifikacijos darbuotojus. Bendrovė iš savo lėšų jau yra suformavusi virš 1,5 mln. eurų fondą išeitinėms kompensacijoms išmokėti. „Vilniaus energijos“ teigimu, kompensacijos nedidintų šilumos kainos, nes būtų mokamos bendrovę valdančios kompanijos „Veolia“ lėšomis.

Jei darbuotojų neperims „Vilniaus šilumos tinklai“ ir prireiks išeitinių kompensacijų, jos priklausys nuo darbo stažo, kaip tai nustato LR darbo kodeksas. Daugelis VE-3 dirbančiųjų yra ilgamečiai aukštos kvalifikacijos darbuotojai, tikina bendrovės atstovai.

Kaltina noru šildyti marias

Vilniaus energetikų profesinės sąjungos pirmininkas Vidas Bauševičius atsiųstame komentare dėsto, kad šildymo sezono metu lapkričio ir gruodžio mėnesiais „Vilniaus energijoje“ bus vykdoma reorganizacija, dėl kurios nuo sausio atsisakoma apie 120 pareigybių.

„Mums sunkiai suprantama politinių sprendimų nauda gaminant elektros energiją žiemą šildyti Elektrėnų marias, o Vilniaus miestą šildyti deginant brangias dujas miegamųjų rajonų apsuptyje esančių ir seniai neeksploatuotų katilų pakurose“, - dėstė jis.

Šilumininkų nuomone, sudėtingi Vilniaus trečiosios elektrinės elektros ir šilumos gamybos technologiniai įrengimai be kvalifikuoto aptarnaujančio personalo neišvengiamai virs metalo laužu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (113)