Preliminari grupės ieškinio suma – apie 190 tūkst. eurų, kuri buvo apskaičiuota susumavus Vilniaus miesto savivaldybės administracijos ir 20 savivaldybei pavaldžios biudžetinės įstaigos, kaip šilumos vartotojų, patirtus nuostolius. Bylos eigoje tiek ieškinio suma, tiek nuostolių patyrusių savivaldybei pavaldžių įmonių skaičius gali išaugti keliasdešimt kartų, informuoja savivaldybė.

Pernai gruodį Konkurencijos taryba nustatė, kad UAB „Vilniaus energija“ ir UAB „Bionovus“ sudarė susitarimą, kuriuo UAB „Vilniaus energija“ įsipareigojo visą šilumos energijos gamybai reikalingą biokuro kiekį įsigyti tik iš UAB „Bionovus“.

Konkurencijos taryba konstatavo, kad bendrovės pažeidė Konkurencijos įstatymo 5 straipsnį ir joms buvo skirtos atitinkamai 19 mln. eurų ir 3,529 mln. eurų dydžio baudos. Nustatytas pažeidimo laikotarpis – nuo 2011 m. sausio 11 d. iki 2013 m. gegužės 31 d.

Dėl tokio susitarimo sostinės šilumos vartotojai ženkliai permokėjo už šilumą. UAB „Vilniaus energija“ už perkamą biokurą tuo metu mokėjo brangiausiai iš visų Vilniaus regione veikiančių šilumos gamintojų, o patirtos biokuro įsigijimo sąnaudos buvo įtraukiamos į šilumos galutinę kainą vartotojams. Be to, UAB „Vilniaus energija“ perkamo biokuro kaina turėjo įtakos visos šalies vidutinės biokuro kainos lygiui.

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos sprendimas – šilumos ūkio monopolininkui inicijuoti grupės ieškinį – beprecedentis žingsnis savivaldybių istorijoje. Tokiu žingsniu siekiama ne tik atgauti neteisėtas permokas iš šilumos ūkio monopolininko, bet ir apginti viešąjį interesą.

Savivaldybė pabrėžia, kad šilumos tiekimas, kaip ir kitos monopolinės paslaugos, yra socialiai jautrios gyventojams paslaugos, todėl savivaliavimas bei siekis neteisėtai pasipelnyti nebus toleruojami.

Nuo 2017 m. kovo 30 d. išnuomotą sostinės šilumos ūkio turtą atsiėmusi AB „Vilniaus šilumos tinklai“, vykdydama ūkinę veiklą žada siekti mažiausios, ekonomiškai pagrįstos šilumos kainos, todėl visą reikiamą kurą įmonė pirks tik per kuro biržas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)