Dviejuose savo laiškuose vyriausybės vadovui, nusiųstuose rugpjūčio pabaigoje, I. Sečinas teigia, kad "Gazprom" savo nuožiūra leidžia naudotis dujų transportavimo sistema nepriklausomiems gamintojams. Nėra tokių veiksmų reguliavimo nuostatų, todėl susitarimai paprastai tęsiasi kelis mėnesius, sutartys nevykdomos ir pradedamos skirti baudos.

Dėl šios priežasties tenka dujas pumpuoti į požemines saugyklas, taip pat priklausančias "Gazprom" - jų naudojimui taikomi draudžiamieji tarifai, taigi Rusijoje prekyba dujomis, naudojantis požeminėmis saugyklomis, tampa nuostolinga.

Anot I. Sečino, dujų transportavimo sandoriai sudaromi ne daugiau kaip penkeriems metams, o tai kelia tam tikrų grėsmių: paprastai telkiniai naudojami 30 metų, o sutartys su vartotojais sudaromos 15-25 metams.

2014 metais Rusijoje pajamos iš 1 tūkst. kub. metrų dujų siekia 200-400 rublių, o kuro laikymas požeminėse saugyklose šiam kiekiui kainuoja 500-900 rublių. Todėl "Gazprom" gauna papildomų galimybių spausti nepriklausomus gamintojus ir šiuos verčia dujas pardavinėti ne rinkos kaina.

Dujų transportavimas taip pat tampa labai brangus, rašo "Rosneft" vadovas. Nepriklausomiems gamintojams nepalanku dujas tiekti iš Jamalo pusiasalio ir Vakarų Sibiro į šalies Vakarus ir Pietus. O sau ir savo antrinėms įmonėms "Gazprom" nustato 15 proc. mažesnius tarifus, nurodo I. Sečinas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)