Dieną prieš tai Singapūre vykusioje „FT Commodities“ konferencijoje I. Sečinas pareiškė, kad Rusija nestos į OPEC. Kol kas dėl smukusių naftos kainų jos gavyba nesumažėjo – ją palaiko ankstesnės investicijos, paaiškino I. Sečinas.

Bet transnacionalinės kompanijos vis labiau mažina investicijas – 2014 metais jos sumažino programas 140 mlrd. (apytikriai 126 mlrd. EUR), o 2016 m. investicijas gali sumažinti jau 200–250 mlrd. dolerių (apytikriai 180–224 mlrd. EUR), „Rosneft“ vadovą cituoja „Vedomosti“.

Tai neigiamai atsilieps 2–3 metų gavybos apimtims, dėl to per 2–3 metus gali pasikeisti naftos kainos. Susirūpinimas dėl didėjančios naftos gavybos Irane, I. Sečino nuomone, yra perdėtas.

Ateitį I. Sečinas mato Rusijoje, Venesueloje ir Irane. Būtent šios šalys ilgalaikėje perspektyvoje galės didinti gavybą. Rusijoje iki 2035 metų ji gali pasiekti iki 700 mln. tonų ir net daugiau.

Bet Rusijos energetikos ministerijos strategijoje iki 2035 metų numatoma tik tai, kaip išlaikyti dabartinį naftos gavybos lygį, apie augimą nėra nė kalbos. Nė viename optimistiniame šios pramonės šakos scenarijuje nekalbama apie 700 mln. tonų per metus. Teoriškai Rusija sugebėtų išgauti tokį kiekį tik jei imtų aktyviai tyrinėti ir naudoti šelfą ir sunkiai išgaunamus išteklius.

Bet dabartinėmis galiojančių sankcijų ir žemų naftos kainų sąlygomis naftos gavyba Rusijoje išaugs apytikriai iki 550 mln. tonų iki 2020 metų, o po to gali net sumažėti, rašo leidinys.

Kaip pažymi „Bloomberg“, prieš I. Sečiną šia tema pasisakė vicepremjeras Arkadijus Dvorkovičius, kuris atmetė galimybę Rusijoje dirbtinai sumažinti naftos gavybą.

I. Sečino ir A. Dvorkovičiaus pareiškimai, leidinio nuomone, yra dar vienas signalas, kad pasaulio rinkoje išliks naftos pasiūlos perteklius.

Aiškindamas, kodėl Rusija negali įstoti į OPEC, I. Sečinas įvardijo technologinius naftos gavybos skirtumus ir tai, kad Rusijos naftos rinka praktiškai visa privatizuota.

„Rosneft“ prezidentas atkreipė dėmesį, kad Rusijos vyriausybė negali tiesiogiai kontroliuoti naftos rinkos, kaip tai daroma OPEC šalyse.

Pastarąsias tris savaites naftos rinkoje vyko pastebimi svyravimai, pabrėžia RBC. Didelę įtaką ateities sandorių vertės mažėjimui turėjo statistika, kuri teigia, kad naftos atsargos Jungtinėse Valstijose 100 mln. barelių viršija vidutinį šio metų laiko rodiklį, bei duomenys apie tai, kad OPEC šalys neplanuoja mažinti gavybos, kurios lygis jau pasiekė istorinį maksimumą.

Brent“ naftos spalio mėnesio sandorių kaina sumažėjo 3,76 proc. ir tesiekė 47,75 dolerio (apytikriai 43 EUR) už barelį. Rusijos valiuta ėmė silpnėti po kotiravimo: Maskvos biržoje euro kursas kilo virš 77 rublių, o doleris viršijo 69 rublius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (120)