„Mums ten būnant (birželio 26-30 dienomis V.Pranckietis lankėsi JAV), jau Lietuva pasirašė su „Cheniere“ sutartį dėl dujų pirkimo.

Paprastas, objektyvus skaičius: suskystintos dujos Amerikoje šiuo metu, jei be mokesčių, yra tris kartus pigesnės nei Lietuvoje.

Jeigu mums pavyktų užsitikrinti tiekimą iš Amerikos ir jeigu būtų pasirašyta transatlantinė sutartis prekybos, tai mokesčiai sumažėtų ir dujos Lietuvoje galėtų atpigti“, - interviu Žinių radijui antradienį sakė Viktoras Pranckietis.

Gamtinių dujų tiekimo ir prekybos bendrovė „Lietuvos dujų tiekimas“ (LDT) birželio 26 dieną pasirašė sutartį su JAV bendrove „Cheniere Marketing International“, pagal kurią įsigijo pirmąjį SGD krovinį iš JAV. Tačiau tiksli dujų kilmė paaiškės, kai tanklaivis pajudės į Klaipėdą.

Jeigu dujos į Lietuvą atplauktų iš JAV, tai būtų pirmas kartas, kai Lietuvą pasiektų šios šalies SGD.

LDT šiemet jau įsigijo SGD iš kitos JAV bendrovės „Koch Supply & Trading“, tačiau pačios dujos buvo atgabentos ne iš Amerikos žemyno, o iš Norvegijos.

LDT ir didžiausia dujų vartotoja šalyje Jonavos „Achema“ šiemet SGD perka tik šiltuoju metų laiku, kai šios dujos yra pigesnės.

Tačiau visus metus SGD importuoja bendrovė „Litgas“, kuri yra paskirtasis dujų tiekėjas ir privalo užtikrinti nepertraukiamą Klaipėdos SGD terminalo veiklą.

Šiuo metu JAV „Henry Hub“ dujų kaina siekia apie 3 dolerius už milijoną britų šiluminių vienetų (BTU), arba apie 9 eurus už megavatvalandę (be transportavimo išlaidų). „Litgas“ pernai prognozavo, kad iš „Statoil“ dujas šiemet pirks vidutiniškai už 23 eurus už MWh.

Pernai JAV eksportavo 5 mlrd. kubų skystų gamtinių dujų.

JAV ir ES Transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės (TTIP) sutartis yra derinama jau nuo 2013 metų, tačiau ji stringa dėl įvairaus pasipriešinimo tiek Europoje, tiek JAV. Nuogąstaujama, kad TTIP turės neigiamos įtakos europinėms sveikatos ir aplinkosaugos normoms.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (110)